Copilul tău are varicelă? Cinci întrebări esențiale și răspunsuri de la medicul pediatru Anca Cochino

Geta Roman, director editorial
alimentatie varicela

Dr. Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti, răspunde la câteva întrebări esențiale despre varicelă, pe care le au cu siguranță mulți părinți speriați de perspectiva unei noi boli transmisibile.

Diferențe între varicelă și rujeolă

Totul Despre Mame: Care sunt primele semne de varicelă? Ținând cont de faptul că avem și foarte multe cazuri de rujeolă în această perioadă, ce diferențe notabile sunt între rujeolă și varicela?

Dr. Anca Cochino: Erupția din varicelă nu seamănă deloc cu cea din rujeolă. La debutul varicelei, clasic se descrie febra mare, și câte un val de erupție după fiecare puseu de febră. În realitate, se poate să existe varicelă și fără febră, cu stare generala bună. Diagnosticul se pune pe baza elementelor eruptive caracteristice, care apar inclusiv pe pielea capului. În rujeolă febra este mare și nu prea lipsește, starea generala este modificată, erupția este caracteristică, pete mari, roz, pe tot corpul, care se întrepătrund, nasul și ochii curg tare, mai ales la început.

TDM: Cât se ușor se transmite varicela și cum? La ce categorie de copii este periculoasă? Poate fi mult mai gravă la adulți?

Dr. Anca Cochino: Varicela este o boală foarte contagioasă, care se transmite ușor prin secreții infectate (picături de salivă) sau dacă există contact cu lichidul din vezicule. Forma de boală pe care o face o un pacient depinde foarte mult de cât de eficient este sistemul lui imunitar în acel moment. Dacă varicela apare după o gripă sau după o alta boală importantă, atunci va fi mai severă. La adulți varicela se manifestă mai zgomotos decât la copii, elementele eruptive sunt mult mai multe de obicei, starea generală este mult influențată, necesită mai mult timp de recuperare după boală.

Fără locuri aglomerate până după dispariția crustelor

TDM: Ce tratament trebuie să primească un copil cu varicelă și când este sigur să se reîntoarcă în comunitate?

Dr. Anca Cochino: Un copil cu varicelă trebuie ținut acasă până când cad crustele și încă 1-2 săptămâni, în funcție de forma de varicelă pe care a avut-o și de ce alte boli asociate are. Varicela este o boală imunideprimantă, așa că este bine să îi lăsam timp sistemului imunitar să își revină. Se vor evita locurile aglomerate și la interior, mall-uri, locuri de joacă închise, aeroporturi etc. Copilul are voie, după ce are cruste și nu mai este contagios să se plimbe în aer liber.

TDM: Dacă un copil a fost vaccinat pentru varicelă, este posibil să facă totuși boala?

Dr. Anca Cochino: Dacă un copil a fost vaccinat, dacă face varicela, va fi o formă blândă de boală, cu febra mică sau deloc și elemente eruptive puține, până în 50. Durata simptomelor este mult mai mică, câteva zile. De cele mai multe ori evoluția elementelor eruptive care apar la un copil vaccinat nu urmează tot cursul normal al evoluției naturale: papula (bubița roșie)-vezicula-crustă-cicatrice. Uneori apare papula și se oprește evoluția. Sau apare în timp scurt direct crusta.

TDM: În afară de vaccinare, există alte modalități pentru a feri un copil de varicelă?

Dr. Anca Cochino: Vaccinarea este modalitatea ideală de a scădea cel mai mult și mai eficient riscul de a face varicelă. Sau de a avea o formă blândă de boală. În rest, metodele de protecție ar fi cele clasice pentru a evita orice boală: evitam colectivitățile, aglomerațiile, ne spălăm des pe mâini, evitam persoanele bolnave de varicelă. Însă boala este contagioasă cu trei zile înainte de apariția bubițelor sau a febrei, și atunci este dificil de evitat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa