Cura de slăbire pentru copii. Regulile în funcție de vârstă

Ramona Dinescu
copil hamburger refuz cartofi prajiti

Cura de slăbire pentru copii este un termen care sună puțin cam radical, însă, în unele situații, câteva schimbări ale stilului de viață chiar se impun.

Dacă ai un copil supraponderal sau obez, a-l ajuta să ajungă la o greutate sănătoasă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru el în prezent și în viitor. Dar care este metoda cea mai bună? Asta depinde evident de vârsta copilului.

Nu există o valoare nominală la care fiecare copil trebuie să ajungă pentru a fi sănătos. Greutatea corectă depinde de cât de înalt este copilul, de sexul său și de vârsta sa. De fapt, majoritatea copiilor nu ar trebui să piardă în greutate, ei ar trebui să se mențină pe măsură ce cresc în lungime, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Cum poți spune dacă al tău copil are nevoie să slăbească? În primul rând trebuie să discuți cu medicul său pediatru. Acesta ar putea să vină cu un plan sau, să te trimită cu copilul la un specialist în nutriție.

Cura de slăbire pentru copii de la 1 la 6 ani

Obiectiv: În cele mai multe cazuri, copiii la această vârstă ar trebui să rămână la greutatea actuală sau să urce în greutate cât mai puțin posibil.

Ce poți face? Când copiii sunt foarte mici, părintele este responsabil de rutina lor. Astfel, trebuie să te asiguri ca are cel puțin 60 de minute pe zi de activitate fizică. Aceasta presupune cățărat, se joacă prinselea, sare, aleargă. Nu trebuie să-și facă exercițiile toate o dată. Scurte momente de activitate fizică pe tot parcursul zilei, astfel încât să însumeze o oră, este absolut minunat.

Pentru masă și gustare oferă-i o varietate de alegeri nutritive. Copilul tău poate mânca sănătos cu ajutorul următorilor pași simpli:

–          elimină alimentele procesate (acestea sunt bogate în calorii și grăsimi)

–          nu-i da băuturi ce conțin zahăr (băuturi carbogazoase, sucuri, energizante și nici lapte gras)

–          încurajează-i obiceiurile alimentare sănătoase. Trei mese pe zi și două gustări îl vor ajuta pe cel mic să nu se înfometeze foarte tare și să nu mănânce foarte mult la fiecare masă.

–          fă schimbări mici: aplică același regim pentru toată familia ca cel mic să nu se simtă frustrat

Cura de slăbire pentru copii de la 7 la 10 ani

Obiectiv: În cele mai multe cazuri, copilul trebuie să rămână la aceeași greutate sau să ia cât mai lent în greutate.

Ce poți face? La această vârstă copiii au propriile opțiuni, însă tot au nevoie de ajutorul părinților. Acum este momentul să-i oferi copilului lecțiile și uneltele necesare pentru a face alegeri sănătoase în viață.

–          fă stocuri de alimente sănătoase în casă, și aruncă tot ce înseamnă junk food, mai ales că la această vârstă copiii își cam iau singuri gustarea.

–          stabilește reguli clare legate de timpul petrecut la Tv sau la computer: maximum 60 de minute pe zi.

–          fă-i copilului loc în bucătărie pentru a planifica împreună meniurile zilei și pentru a te ajuta la pregătirea mesei.

–          implică toată familia într-un plan alimentar sănătos pentru ca cel mic să nu se simtă singur în această acțiune.

Cura de slăbire de la 11 la 17 ani

Obiectiv: Mulți copii au nevoie să își păstreze aceeași greutate sau să ia în greutate într-un ritm cât mai lent pe măsură ce cresc în înălțime. După pubertate, copilul va putea pierde până la 500 de grame pe săptămână.

Ce poți face? Adolescenții și preadolescenții sunt suficient de mari pentru a lua singuri propriile decizii legate de sănătate. Însă este bine să le fim alături ca să îi ajutăm să facă alegeri inteligente.

–          sănătatea trebuie să fie un obiectiv. Comentariile legate de greutatea copilului îi pot răni stima de sine, motiv pentru care tot planul trebuie să fie legat de sănătate.

–          mențineți mesele în familie

–          oferă-i susținere. Încearcă să-i înțelegi motivele pentru care vrea să slăbească și ajută-l să ia deciziile cele mai bune.

–          încurajează-l să facă mișcare și fii tu însăți un model pentru el.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa