Cum vorbești cu fiica ta despre menstruație

Adriana Moscu
menstruație

Fetele din ziua de azi ajung mai repede la pubertate decât s-a întâmplat cu noi. Pregătește-ți din timp discuția despre menstruație cu fiica ta. Altfel, s-ar putea să fii luată prin surprindere.

Înainte să fiu mamă, adică acum mai bine de 14 ani, credeam că e mult mai ușor să crești băieți decât fete. Acum, nu mai sunt deloc de aceeași părere. Cu fetele, ca mamă, pur și simplu vorbești aceeași limbă.

Mai mult,  nu mi-a fost deloc greu să vorbesc cu fetele mele despre subiecte considerate încă tabu de către o mare parte din societate. De ce? Pentru că am considerat întrebările lor firești și nu le-am ascuns nimic din ceea ce înseamnă procesele firești ale vieții.

Însă nu toate mamele sunt pregătite să răspundă la întrebări “existențiale” precum acelea despre menstruație, pe care le primesc, mai devreme sau mai târziu, de la fiicele lor. De cele mai multe ori, această reținere în a aborda anumite subiecte vine din copilărie, din cauza părinților care ne-au învățat, greșit, că unele discuții sunt fie “rușinoase”, fie “periculoase”. Ei bine, rușinos și periculos este doar atunci când nu ne informăm copiii cu privire la cele mai importante aspecte ale dezvoltării lor fizice. Procedând astfel, ne lăsăm viitorii adolescenți la mâna unor informații adeseori eronate sau incomplete pe care aceștia sunt nevoiți să le culeagă fie de la prieteni la fel de neexperimentați ca ei, fie de pe site-uri cu un conținut incert sau dubios.

Așadar, dragi mame, în absența unor cursuri de educație sexuală și dezvoltare feminină atât de importante în învățământul românesc, iată câțiva pași simpli pe care să-i urmați când considerați că a venit timpul să vorbiți cu fetele voastre despre menstruație.

Nu „Discuția”, ci „discuțiile”

Nu e o idee bună să concentrezi toată informația într-o unică și “oficială” “Discuție”. S-ar putea să-ți sperii copila sau s-o copleșești cu atâtea lucruri noi. Eu am procedat puțin diferit. Le-am lăsat să intre în baie după mine (de multe ori, când erau mici, nici nu aveam altă soluție, pentru că nu mai era nimeni în casă care să mă ajute cu creșterea lor). Prima oară s-au speriat și m-au întrebat ce e cu tot acel sânge. Le-am explicat, calm, pe înțelesul lor, că este firesc și că asta li se întâmplă tuturor femeilor din lume pentru a putea avea copii. “De ce?”, m-au întrebat ele? “Pentru că, astfel, organismul elimină toxinele și se pregătește pentru a primi bebelușul într-un mediu curat” (da, au știut unde stă bebelușul încă de la început – mi-ar fi fost mult mai greu să le explic de ce le aduce barza!).

Zugrăvește informația în culori pozitive

Nu știu cum și ce ți-a spus mama ta despre ce înseamnă să fii fată și, mai apoi, femeie. Dar dacă ți-a zugrăvit cumva întregul tablou în culori sumbre, tu n-ar trebui să faci aceeași greșeală cu fiica ta. Pur și simplu pentru că nu este adevărat! Să fii femeie este (sau cel puțin ar trebui să fie) o binecuvântare, iar asta depinde mai ales de ceea ce ne transmit cei din jurul nostru.

Spune-i că menstruația este un proces natural, minunat, din structura unei femei. Dar și că, de la o persoană la alta, această experiență poate fi diferită. În unele cazuri, organismul trece prin schimbări drastice și rapide, în altele, transformările sunt aproape invizibile. Totul depinde de ADN-ul pe care l-am moștenit de la părinți.

Cum să faci discuția mai ușoară

  • Căutați cărți, tutoriale pe internet sau DVD-uri educative, care explică pe larg procesul apariției menstruației;
  • Cere sfatul medicului de familie sau ginecologului tău despre cele mai importante informații pe care să i le prezinți adolescentei tale;
  • Dacă nu știi răspunsul unor întrebări pe care ți le adresează fata ta, asigur-o că te vei informa și le veți discuta cât mai curând posibil;
  • Completează discuțiile despre menstruație cu cele despre educația sexuală și despre un stil de viață sănătos;
  • Dacă adolescenta ta e timidă și nu ți-a pus încă nicio întrebare legată de menstruație, deschide tu discuția în timpul unei reclame la tampoane, de exemplu.

Întrebări frecvente ale preadolescenților despre menstruație

De obicei, fetele (dar și băieții!) au următoarele curiozități legate de menstruație:

De ce au doar fetele menstruație? Explică-le că și organismul băieților se schimbă odată cu pubertatea, dar în alte feluri (li se îngroașă vocea, le apare păr facial). Odată cu apariția menstruației, fetele pot rămâne însărcinate. Menstruația apare datorită schimbărilor aparatului uterin: un organ pe care doar fetele îl au.

Fetele au menstruație toată viața? Nu. De obicei, menstruația se oprește în jurul vârstei de 45-51 de ani. Din acel moment, o femeie nu va mai putea rămâne însărcinată. (cel puțin, nu fără ajutorul tehnicii medicale de ultimă generație). 

Cât durează menstruația și cât sânge se pierde? Depinde, de la o fată la alta. Unele au o menstruație de 3 zile, altele – de 7 zile sau mai mult. Menstruația poate fi puțin abundentă, moderată sau foarte abundentă și se pot pierde aproximativ 30-60 mililitri de sânge (echivalentul a 2-4 linguri). Totuși, de la lună la lună, menstruația se poate modifica.

Care sunt mai potrivite – tampoanele sau absorbantele? De obicei, în primii ani de menstruație, când fetele sunt încă virgine și zona pelviană și vaginul sunt încă în plină dezvoltare, tampoanele interne pot fi incomode. De aceea, sunt recomandate absorbantele, însă depinde foarte mult de structura internă a fiecărei fete în parte. Citiți împreună instrucțiunile de folosire a tampoanelor și decideți ce va folosi adolescenta. 

Fetele trebuie să evite mișcarea fizică și sportul în perioada menstruației? Nu e nevoie să se oprească din a face sport dacă se simt confortabil. Și, în general, nu trebuie să își impună niciun fel de restricții dacă nu simt nevoia sau dacă medicul nu le impune altfel. 

Fetele au întotdeauna crampe în perioada menstruației? Majoritatea fetelor se confruntă, în primii ani de menstruație, cu crampe mai mult sau mai puțin severe. Uneori, o sticlă cu apă fierbinte pusă pe burtă sau o baie fierbinte (dar nu foarte lungă, pentru a evita apariția unei hemoragii) pot fi de ajutor în diminuarea crampelor.

Ce este sindromul premenstrual? O schimbare hormonală resimțită la nivel fizic și emoțional deopotrivă, care apare cu câteva zile înainte de declanșarea menstruației. În această perioadă, fetele pot încerca stări de iritare, anxietate, tristețe, balonare sau întărirea dureroasă a sânilor. Odihna, sportul și o dietă echilibrată pot ameliora simptomele neplăcute.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: iStockPhoto

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa