Cum ştii dacă are nevoie de aparat dentar?

Adriana Moscu
aparat-dentar-copii-totul-despre-mame

Sunt câteva semne care te ajută să-ți dai seama că micuțul are nevoie de aparat dentar. Iată care sunt acestea:

Tot mai mulți copii și de la vârste tot mai mici poartă aparat dentar. Dar cum știm când este cu-adevărat necesar să-i punem aparat dentar celui mic?

Și de ce uneori nu se poate fără?

8 semne că cel mic poate avea nevoie de aparat dentar

  • Copilul pierde dinții de lapte prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate, altfel decât în schema de schimbare a dinților;
  • Mestecă sau mușcă din alimente cu dificultate;
  • Dinții de lapte sau cei permanenți sunt strâmbi, încălecați sau prea rari (ca și cum ar avea un dinte sau mai mulți lipsă);
  • Fălcile nu se suprapun corect una peste alta, par strâmbe sau produc sunete la atingere;
  • Copilul își mușcă adesea obrazul accidental;
  • Respirația este neregulată sau șuierătoare;
  • Își suge des degetele (mult timp după ce a depășit perioada de sugar);
  • Fălcile și dinții sunt mult mai mari și disproporționate în raport cu restul feței.

Cum îți dai seama că are nevoie de aparat dentar, în absența unor semne vizibile?

Puteți începe prin a face o vizită medicului dentist ortodont pediatru, adică un specialist care va ști cu exactitate dacă e sau nu cazul unui aparat dentar, acum sau mai târziu.

Pentru a decide ce e mai bine pentru copil, e bine să ceri și o a doua opinie, iar dacă părerile diferă, chiar și o a treia.

De ce e nevoie de folosirea aparatului dentar?

Majoritatea problemelor ortodontice se moștenesc genetic de la părinți sau bunici. Există și cazuri când necesitatea folosirii unui aparat dentar apare pe fondul unor obiceiuri greșit formate, cum ar fi suptul prelungit al degetului, dar și din cauza cariilor dentare, accidente la nivel facial sau o alimentație deficitară (ori o intoleranță alimentară) – sunt tot atâtea motive de luat în seamă.

Ce beneficii aduce montarea aparatului dentar?

Diagnosticarea timpurie și tratamentul eficient pot scurta considerabil intervalul de timp în care copilul trebuie să poarte aparat dentar, ca și inconvenientele care apar odată cu montarea acestuia – dureri dentare ușoare, dar constante, recalibrarea o dată la două luni, igienizarea aparatului, probleme de estetică. Purtat în mod corect și dacă se respectă indicațiile medicale, dinții strâmbi se pot îndrepta, maxilarul poate reveni la o poziție normală, prognatismul se poate diminua. 

Există și cazuri în care medicul recomandă amânarea montării unui aparat dentar pentru o dată viitoare, deși semnele din prezent o cer. Asta pentru că în copilărie, maxilarul, ca și alte părți ale organismului, cresc în hopuri. Un copil de 9 ani cu dinți prea mari și fălci prea înguste, ar putea, la vârsta de 13 ani, să nu mai aibă nevoie de aparat dentar.

De ce atât de important să avem dinți drepți?

Dinții drepți nu doar că dau chipului un aspect estetic armonios, ci ajută copilul să vorbească mai corect și mai inteligibil. Aparatul dentar este adesea și soluția prin care dinții incorect poziționați revin în lăcașul lor și, astfel, se evită o intervenție chirurgicală complicată, cu o recuperare de durată, timp în care pacientul se va hrăni anevoios.

Nu e de ignorat nici rezultatul la nivel emoțional. Un copil cu o dantură impecabilă se va simți mai sigur pe sine, stima de sine va crește proporțional.

Iar tu vei vedea mult mai des zâmbetul înflorid pe chipul său!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa