Cum știi dacă copilul se dezvoltă conform vârstei

Alexandra Constantin
copilul se dezvoltă conform vârstei

Copilul tău pare mai mic decât ceilalți colegi din grupa lui și asta te pune pe gânduri? Noi îți spunem cum poți să-ți dai seama dacă copilul se dezvoltă conform vârstei!

Dezvoltarea copilului este unul dintre subiectele care le pot face pe mame să se îngrijoreze. Vestea bună este că de cele mai multe ori ele nu au motive de îngrijorare, mai ales dacă micuțul face progresele normale specifice vârstei lui, arată www.thestir.cafemom.com. ,,Dacă înălțimea copilului se încadrează în limitele pe care graficul de creștere le indică atunci el/ea se dezvoltă cum trebuie. Putem să vorbim despre o dezvoltare care nu este normală doar dacă linia specifică înălțimii copilului este una dreaptă și nu ascendentă. De cele mai multe ori linia dreaptă poate să indice faptul că micuțul suferă de tulburări hormonale sau de o altă problemă de sănătate”, explică Danelle Fisher, șefa departamentului de Pediatrie din cadrul Centrului de Sănătate ,,Saint John’s” din Santa Monica, SUA. Specialiștii sunt de părere că trebuie să ai în vedere mai mulți factori înainte să-ți faci griji în ceea ce privește dezvoltarea copilului tău.

Cum știi dacă copilul se dezvoltă conform vârstei: ține cont de istoricul familial

,,Înălțimea mai mică a copilului se poate datora și faptului că ceilalți membrii din familie nu sunt foarte înalți. Trebuie să te gândești la acest aspect dacă observi că micuțul tău este sub linie când vine vorba de graficul de dezvoltare. Faptul că înălțimea lui se apropie de linia de jos a graficului este unul dintre semne că el se dezvoltă cum trebuie potrivit vârstei”, adaugă medicul pediatru Danelle Fisher.

Întârzierea creșterii, printre cauze

Se poate vorbi despre întârzierea constituțională a creșterii dacă micuțul nu este suficient de înalt pentru vârsta lui, dar crește la o rată consistentă. ,,Copiii care se încadrează în această categorie ajung mai târziu la pubertate decât prietenii lor. Dar nu trebuie să fie un aspect care să îi îngrijoreze pe părinți, mai ales că dezvoltarea copiilor se va termina mai târziu”, spune LeAnn Kridelbaugh, director medical la Grupul de Sănătate al Copiilor din Dallas, SUA. Dacă un copil se dezvoltă mai târziu nu înseamnă neapărat că are o tulburare de creștere. În astfel de cazuri, medicul trebuie doar să urmărească mai atent dezvoltarea copilului și să facă preventiv unele investigații medicale.

Perioada 1-3 ani, una în care procesul de creștere nu mai este la fel de rapid

Este important să-ți amintești vârsta copilului atunci când analizezi graficul de creștere. Și asta mai ales că în intervalul de vârstă 1-3 ani procesul de creștere al copilului nu mai este la fel de accelerat ca înainte. ,,În primul an de viață copiii cresc foarte rapid, iar acest lucru se vede și din apetitul alimentar pe care îl au. În schimb, între 1 și 3 ani ei nu se mai dezvoltă la fel de rapid ca înainte, mai ales că începe perioada când el devine și mai pretențios la mâncare”, explică Adina Pearson, autoarea blogului ,,Healthy Little Eaters”. Aceasta adaugă că unul dintre semnele care arată că cel mic se dezvoltă conform vârstei este chiar faptul că procesul de creștere este unul continuu, chiar dacă este mult mai lent.

Problemele hormonale pot afecta dezvoltarea copilului

Printre cauzele care pot face ca micuțul să nu se dezvolte conform vârstei se numără și problemele hormonale. ,,Deficitul de hormon de creștere poate face ca dezvoltarea copilului să nu fie una normală. La fel se întâmplă și când acest hormon nu este folosit cum trebuie de către organism. De vină sunt aceste probleme hormonale în multe dintre cazuri când procesul de creștere nu urmează curbele normale”,  adaugă medicul pediatru Danelle Fisher. Nu ezita să întrebi medicul pediatru dacă crezi că micuțul nu se dezvoltă conform vârstei. Acesta poate recomanda investigațiile medicale care pot depista posibilele afecțiuni ce influențează procesul de creștere al copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa