Cum știi că apa de băut este bună

Iulia Mirică
apa

Probabil că te-ai întrebat de multe ori dacă apa de băut de la robinet este bună. Însă nu este ușor să-ți dai seama de fiecare dată, scrie babycenter.com.

Pentru a-ți da seama dacă apa de băut este bună poți, în primă instanță, să te bazezi pe simțurile tale, care te vor alerta în cazul în care ceea ce torni în pahar nu este un lichid potabil, ci mai are niște substanțe în plus – precum sulf, care are miros de ouă stricate, sau clor.

Este recomandat să tratezi fiecare problemă de îndată ce o identifici. Însă cei mai gravi și mai des întâlniți contaminanți, cum ar fi bacteriile, virusurile, plumbul și alte substanțe chimice, nu pot fi gustați sau mirosiți. În general, apa provine dintr-un sistem municipal, în cazul în care nu că nu ai un sistem de irigații propriu sau dacă nu locuiești într-o zonă rurală. Sistemul de apă ar trebui să fie testat în mod regulat, pentru a determina dacă există agenți de contaminare și pentru a alerta publicul, în cazul în care aceștia sunt peste limitele acceptabile.

Cum poți testa apa de la robinet?

Dacă ești racordat la un sistem de apă public sau municipal, ar trebui să poți apela la furnizorul tău local de apă, care să îți furnizeze o copie a substanțelor regăsite în apă. Dacă nu reușești astfel, poți apela la un laborator certificat, pentru a face testele necesare. Dacă vrei să testezi singură apa, poți folosi un kit de testare la tine acasă. Acest tip de kit nu te poate ajuta să testezi orice, dar poate detecta plumbul, arsenicul, pesticidele și bacteriile. În orice caz, asigură-te că testezi apa care curge prima atunci când deschizi robinetul dimineața. Dacă apa de băut conține contaminanți care provin din instalație, nivelul acestora va fi cel mai ridicat dimineața, pentru că nu au fost folosite țevile pe timpul nopții.

Numeroși contaminanți își pot croi drum către rezerva de apă, iar printre aceștia se numără arsenicul, virusurile și alte organisme care cauzează boli, clorul, poluanții industriali și plumbul. Plumbul poate fi foarte periculos pentru sugari și copii, ceea ce poate duce la întârzieri în dezvoltarea fizică și mentală, tulburări neurologice, boli de rinichi și dificultăți de învățare. Testează-ți apa pentru plumb, dacă ai țevi de plumb sau robinete de alamă, și pentru cupru, dacă ai țevi de cupru.

Dacă ești însărcinată, testează-ți apa pentru nitrați înainte de a se naște copilul, imediat după ce se naște copilul și în timpul primelor 6 luni de viață ale bebelușului. Copiii sunt vulnerabili la otrăvirea cu nitrați. Expunerea la niveluri ridicate de nitrați poate provoca methemoglobinemia, o tulburare a sângelui, cunoscută sub numele de boala albastră. Aceasta afectează hemoglobina din sângele copiilor mici, cauzând scăderea alimentării cu oxigen. Dacă pielea bebelușului tău începe să devină albastră, solicită imediat asistență medicală.

Înainte de a face toate aceste teste pentru apa de băut de la robinet, ai putea apela la apa îmbuteliată pentru cel mic, dar și pentru restul familiei tale. Calitatea apei îmbuteliate poate varia, în funcție de producător, așa că încearcă să o alegi pe cea recomandată pentru bebeluși, dacă încă ai copii aflați la o vârstă fragedă. O alternativă mai puțin costisitoare pentru apa îmbuteliată este reprezentată de instalarea unui filtru la chiveta din bucătărie. Anumite filtre pot elimina plumbul și alți contaminanți din apă, dar nu orice tip de filtru elimină toți contaminanții. Dacă apelezi la un filtru de apă, schimbă-l regulat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa