Cum se dau antitermicele la copii?

Ramona Dinescu
medic copil mama sirop

Antitermicele la copii se administrează după prospect. Sunt însă recomadări speciale privind combinația antitermicelor sau administrarea anumitor tipuri. Majoritatea antitermicelor se eliberează fără prescripție medicală, însă, se specifică clar să urmați instrucțiunile trecute pe prospect sau recomandările medicului sau ale farmacistului.

Bănuiesc că nu este părinte care să nu-și fi pus măcar o dată problema dacă doza de antitermic administrat copilului este cea corectă, mai ales în acele situații speciale când, la două ore după administrare, febra copilului crește, nici vorbă de a stagna sau a scădea. Într-adevăr, dozajul este unul extrem de important, căci uneori cel de pe prospect este posibil să nu fie cel necesar pentru copilul tău, deoarece, pe lângă vârstă este extrem de importantă și greutatea copilului, chiar mai importantă. Un copil de trei ani cu o greutate puțin mai mare, poate avea nevoie de o doză mai mare de antitermice.

Dr. Irina Costace, medic pediatru și mamă, explică într-o serie de articole, pe blogul său pediatricblog.info, care sunt procedurile necesare atunci când copilul are febră.

Schema după care se administrează antitermicele la copii

Așadar, cum știm cu toții, în caz de febră, se administrează alternativ paracetamol (denumire comercială panadol) cu ibuprofen (denumire comercială nurofen, ibalgin) la fiecare patru ore. Se începe cu antitermicul care are cel mai mare efect asupra copilului, iar la 4 ore de la administrare i se va da copilului cealaltă substanță.

În cazuri de urgență, când febra nu scade, medicii din România recomandă o doză de algocalmin la 24 de ore, deși acest medicament este interzis în majoritatea țărilor vest europene.

Tot Dr. Irina Costache recomandă diclofenacul ca și antiinflamator și antitermic foarte bun în cazuri de urgență, precum cele în care am fi tentați să folosim algocalminul, sub formă de supozitoare. Se recomandă 50 de mg la 24 de ore. Supozitoarele cu diclofenac (produsul românesc) au o concentrație de 100 de mg, ceea ce înseamnă că este nevoie să fie tăiate pe jumătate în cazul copiilor de 1-3 ani. Însă, există varianta de supozitoare Voltaren care conțin aceeași substanță si au concentrația de 50 de mg.

Doza corectă de administrare a antitermicelor

Nurofen Baby (3 luni – 6 ani)

De la 3-12 luni: doza recomandată este de câte 2,5 ml suspensie orală Nurofen pentru copii (50 mg ibuprofen) de 3 ori pe zi.

De la 1-3 ani: doza recomandată este de câte 5 ml suspensie orală Nurofen pentru copii (100 mg ibuprofen) de 3 ori pe zi.

De la 4-6 ani: doza recomandată este de câte 7,5 ml (5 ml+2,5 ml) suspensie orală Nurofen pentru copii (150 mg ibuprofen), de 3 ori pe zi.

Nurofen Junior (6-12 ani)

6-9 ani (20-30 de kilograme) – 5 ml de 3 ori pe zi.

10-12 ani (30-40 de kilograme) – 7,5 ml de 3 ori pe zi.

Așa cum spuneam, nu numai vârsta contează. De aceea, este bine să știm să calculăm doza în funcție și de greutatea copilului. Schema de calcul este următoarea:

  • ibuprofen soluție 100 mg/ 5ml (nurofen)= greutatea copilului/ 3 în ml pe doză
    Adică, dacă copilul are 9 kilograme: 9/3 = 3 ml de nurofen/doză.

Panadol

Greutate                  Vârstă                     Doză (ml) pentru o administrare

6-8 kg                     3-6 luni                   4 ml

8-10 kg                   6-12 luni                 5 ml

10-13 kg                 1-2 ani                    7 ml

13-15 kg                 2-3 ani                    9 ml

15-21 kg                 3-6 ani                    10 ml

21-29 kg                 6-9 ani                    14 ml

29-42 kg                 9-12 ani                  20 ml

Schema pentru calcului dozajului în funcție de greutatea copilului este:

  • paracetamol soluție 120 mg/5ml (panadol)= greutatea copilului / 2 pe doza

Adică, dacă copilul are 20 de kilograme: 20/2 = 10 ml de panadol/doză.

Novocalmin:

Novocalminul se eliberează pe bază de prescripție medicală și se găsește sub forma de supozitoare pentru copii de 300 mg.

La copii sub 4 ani, doar cu recomandarea medicului pediatru, se poate folosi o jumătate de supozitor doar la nevoie, preferabil niciodată. Iar la copii peste 4 ani, la fel, cu recomandarea medicului, se va folosi un supozitor la 24 de ore, doar la nevoie, preferabil niciodată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa