Cum recunoști pojărelul la copii și cât de grav este

Ramona Dinescu
durere de cap copil

Pojerelul la copii, cunoscut sub denumirea de rubeolă, este o boală a copilăriei cauzată de un virus. Odată, făcea ravagii în lume, însă acum este destul de rară datărită programelor de vaccinare aplicate la nivel global.

În zonele defavorizate ale lumii, pojărelul poate fi chiar o boală mortală în rândul copiilor cu sistem imunitar slab, mai ales în cazul celor mai mici de cinci ani. În comparație cu rujeola, rubeola este însă o boală mult mai ușoară, complicațiile fiind mult mai rare.

În prima imagine, un copil cu rujeolă, în a doua imagine, un copil cu rubeolă, boală mai puțin agresivă

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că a recunoaște cele mai comune semne și simptome ale pojărelului la copii și implicit cererea ajutorului medical poate reduce riscurile unor consecințe serioase legate de sănătate. Cum recunoști totuși pojărelul la copii?

Primul semn prin care poți să recunoști pojărelul la copii: erupția distinctivă de pe piele.

Cel mai recognoscibil semn al pojărelului este erupția cutanată care apare la câteva zile după ce s-au instalat celelalte simptome: tuse, gât inflamat, rinoree.

Iritația constă în multe puncte rozalii, roșii, rotunde sau ovale care nu confluează. Prima dată apar pe față și pe gât, în spatele urechilor și aproape de zona părului. Apoi se răspândește pe brațe și corp și ultima dată apar pe picioare. Erupția nu provoacă nevoia de scărpinare pentru cei mai mulți dintre copii, însă îi poate irita pe cei cu pielea foarte sensibilă.

Copiii cu pojărel se simt rău în prima și a doua zi după apariția erupției, iar apoi au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se vindeca.

La scurt timp după apariția iritației, febra poate urca brusc și poate atinge chiar 40 de grade Celsius. Este nevoie de atenție medicală în această etapă.

Unor copii le apar și pete albe în gură.

Cum recunoști pojărelul la copii: temperatura corpului

Rubeola sau pojărelul de obicei debutează fără semne și simptome specifice. Copilul are o stare de moleșeală și febră moderată, semne vizibile în majoritatea infecțiilor virale.

În cazul pojărelului, copilul va face o temperatură de 38 – 38,5 grade Celsius. O febră mai mare de atât, care urcă spre 40 de grade Celsius, necesită imediat atenție medicală.

Pojărelul are o perioadă de incubare de 10-14 zile după infectare, timp în care nu apare nici un simptom de boală.

Cum recunoști pojărelul la copii: tuse, gât inflamat și rinoree

La scurt timp după instalarea febrei, apar și alte simptome care accelerează rapid în cazul unei infecții cu rubeolă. Tuse persistentă, gât inflamat, nas care curge, simptome de conjunctivită, sunt cele mai comune semne ale pojărelului. Aceste simptome relativ ușoare pot dura două-trei zile după instalarea febrei. Aceste semne nu sunt lămuritoare în cazul în care copilul are pojărel, deoarece pot fi ușor confundate cu orice altă răceală comună.

Cauza rubeolei este virusul paramoxy, extrem de contagios, ce se răspândește prin picăturile de salivă din aer sau de pe suprafețe și se replică apoi la nivelul nasului sau gâtului persoanei infectate.

Copilul cu pojărel poate transmite boala într-un interval de aproximativ 8 zile, numărate din prima zi de simptomatologie și până în a patra zi după apariția erupției.

Cum recunoști pojărelul la copii: recunoști cine se află la risc

Copiii care au fost vaccinați cu vaccinul ROR (in Romania, se face la 9 luni, 12 luni si 5 ani, conform schemei de vaccinare) nu prezintă aproape nici un risc de a face rubeolă. Cei mai expuși sunt cei care nu au fost vaccinați sau care nu au primit toate dozele de rapel, cei care au un deficit de vitamina A sau cei care au călătorit în zone expuse precum Asia sau Africa. Alt grup de persoane vulnerabile sunt copiii mai mici de 9 sau 12 luni, dar și cei care au un sistem imunitar foarte slăbit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa