Cei mai mulţi dintre copii sunt prieteni buni cu căţeii şi le place la nebunie să se joace împreună, să-i mângâie, să-i tragă de urechi, să alerge împreună după o minge. Cei mici nu îşi pot imagina că patrupezii cei simpatici le-ar putea face rău, dar, din nefericire, acest lucru se întâmplă uneori. Muşcăturile de câine pot fi periculoase şi pot cauza intervenţii chirurgicale sau chiar spitalizare.
Este aproape imposibil să îi ţii pe copii departe de animale, aşa că este foarte important să îi înveţi câteva reguli de bază pentru a diminua cât mai mult riscurile.
Câinii altor persoane
Indiferent de rasă, un câine poate muşca. Doar pentru că vedeţi câine mic, cu bucle şi care pare a fi prietenos nu înseamnă că nu poate fi agresiv. Chiar şi cei mai frumoşi şi bine instruiţi câini de familie se pot speria, se pot simţi ameninţaţi, sau uneori pot deveni agitaţi sau furioşi şi atunci pot ataca.
Indiferent de cât de bine crezi că ştii un câine, trebuie să-ţi supraveghezi mereu copiii când se joacă cu animalele de companie ce aparţin altcuiva. Pentru a reduce riscul de muşcături, învaţă-i pe copii următoarele măsuri de siguranţă:
- Cere întotdeauna stăpânului voie să îi mângâi câinele.
- Lasă câinele să te vadă şi să te miroasă înainte de a-l mângâia.
- Nu alerga înspre sau dinspre câine.
- Dacă un câine necunoscut se apropie, menţine-ţi calmul, nu-l privi direct în ochi, şi rămâi pe loc sau îndepărtează-te mergând încet.
- Dacă un câine încearcă să te muşte, pune orice nimereşti între tine şi el. Dacă te răstoarnă, strânge-te în poziţie de ghem, acoperă-ţi faţa şi încearcă să nu te mişti.
Manualul stăpânului
O mare responsabilitate în ceea ce priveşte prevenirea muşcăturilor de câine cade pe umerii stăpânului. Înainte de a vă lua un câine, vorbeşte cu un profesionist (cum ar fi un medic veterinar sau un dresor) pentru a determina ce tip de câine sau ce rasă îi se potriveşte cel mai bine. Pune întrebări despre temperamentul rasei sau despre istoricul câinelui, dacă nu îl iei de mic. Un câine cu tendinţe agresive nu se potriveşte unei familii cu copii.
Dacă familia ta are un câine, asigură-te că acesta are toate vaccinurile şi controalele la zi. Ia în considerare posibilitata de a aplea la o şcoală de dresaj pentru a-l face mai sociabil şi ascultător, prevenind astfel riscul de a ataca pe cineva.
Când iei câinele în public, să ai întotdeauna lesă, astfel încât să îl poţi controla în cazul în care devine agitat, dintr-un motiv sau altul.
Chiar dacă nu deţii un câine, asigură-te că cei mici ştiu ce înseamnă anumite NU-uri în ceea ce priveşte câinii:
- Nu îi strânge prea tare, nu îi scăpa din braţe, nu grijă să nu cazi pe ei.
- Nu şicana câinii, nu îi trage de coada sau urechi.
- Nu deranja câinii în timp ce mănâncă, dorm sau au grijă de puii lor
- Niciodată nu lua o jucărie sau un os de la un câine şi nici nu te juca agresiv cu el.
- Nu înghesui un câine într-un colţ.
Câinii maidanezi
În ţară la noi, câinii maidanezi sunt o problemă reală. Mulţi dintre ei nu sunt vaccinaţi sau deparazitaţi, aşa că ar fi bine să încerci să îi eviţi. Unii dintre ei au suferit abuzuri şi pot avea reacţii neaşteptate atunci când îi mângâi sau întinzi mâna spre ei. Explică-i celui mic acest lucru şi repetă-i că nu este de dorit să îi atingă.
Dacă îţi muşcă un câine copilul
În cazul în care copilul tău este muşcat de un câine, adresează-te cât mai repede medicului de familie, mai ales în cazul în care câinele este vagabond. Unele muşcăturile de câine trebuie tratate în regim de urgenţă. Sunt muşcături care pot părea minore la suprafaţă, dar, de fapt, pot provoca leziuni mai profunde la nivel muscular, osos sau nervos. Unele dintre ele pot provoca fracturi.
Cel mai probabil, medicul îţi va recomanda un vaccin antitetanos şi, după caz, un vaccin antirabic. Întreabă-ţi medicul dacă copilul are nevoie de antibiotice pentru a preveni infectarea unei muşcături de câine. Nu toate rănile datorate muşcăturilor de câine sunt cusute, deoarece acest tip de intervenţie poate creşte riscul de infecţie. Medicul decide dacă este cazul să aplice sau nu copci.
Încearcă să ai următoarele informaţii la cunoştinţă pentru a ajuta medicul să determine riscul de infecţie şi tipul de tratament de care copilul tău va avea nevoie:
- Dacă muşcătura a fost provocată de un câine maidanez;
- Dacă muşcătura a fost provocată de un câine care are stăpâni ar fi fi bine să ai adresa şi numele lor;
- Dacă patrupedul care l-a muşcat pe cel mic este la zi cu toate vaccinurile;
- Dacă atacul a fost provocat sau neprovocat (un exemplu de atac provocat ar include apropierea de un câine în timp ce mănâncă sau are grijă de pui). Cunoaşterea tipului de atac nu are nimic a face cu atribuirea vinei, dar permite medicului să ştie dacă e vreo şansă să fie câinele bolnav, în aşa fel încât să se poată hotărî asupra unui tratament.
- Starea imunităţii copilului tău, precum şi orice antecedente medicale.