Cum îți convingi copilul să meargă la stomatolog?

Ramona Dinescu
copil la stomatolog

Vizita la stomatolog nu este cea mai plăcută experiență nici pentru adulți, ca să nu mai vorbim de copii. Însă este necesară și trebuie să găsești soluțiile pentru ca întâlnirea dintre copil și stomatolog să fie cât mai prietenoasă.

Vizita la cabinetul de stomatologie este necesară pentru menținerea unei bune sănătăți orale și pentru promovarea unor obiceiuri de igienă orală în rândul celor mici. Din punctul de vedere al unui copil, această experiență poate fi înfricoșătoare. Să stai întins pe un scaun într-o încăpere necunoscută plină cu sunete și obiecte nefamiliare, și totul în timp ce un străin îți bagă în gură niște obiecte metalice reci și neobișnuite, nu reprezintă cea mai interesantă experiență. În plus, gândește-te că cel mic va fi nevoit să meargă de câteva ori la dentist înainte de începere școlii deoarece dinții de lapte vor cădea și îi vor crește alții în loc.

Pentru a-ți ușura treaba atunci când trebuie să mergi cu copilul la dentist și pentru a-l ajuta și pe medicul stomatolog să-și facă treaba în liniște, urmează aceste sfaturi importante:

La stomatolog de mic

Cu cât copilul merge mai devreme la stomatolog, cu atât mai bine. Copiii au o capacitate uimitoare de a se adapta și de a învăța lucruri noi, așa că dacă îl duci de mic la stomatolog se va obișnui cu idea că există un loc unde cineva va avea grijă de dințișorii lui, fie că este vorba de o urgență, fie că are nevoie de un control de rutină. Specialiștii recomandă ca această vizită timpurie să aibă loc după ce copilul a împlinit un an, odată ce primii săi dințișori sunt vizibili.

Fără prea multe detalii

Atunci când pregătești copilul de vizita la stomatolog, încearcă să nu-I dai prea multe detalii, pentru că i-ar putea spori starea de anxietate. Păstrează o atitudine pozitivă atunci când vorbiți despre stomatolog, însă evită să-i creezi așteptări și speranțe false. Nu-i spune că nu va simți absolut nimic, pentru că dacă se dovedește că are nevoie de tratament, știi bine că s-ar putea să-l doară și atunci copilul nu va mai avea încredere nici în tine, nici în stomatolog.

Fii atentă la ce spui

Nu folosi cuvinte precum ”injecție” sau ”durere” atunci când vorbești cu copilul despre stomatolog. Lasă-I mai bine pe medic și asistentă să vorbească cu copilul și să-l introducă în vocabularul medical. Mai bine, spune-I celui mic că stomatologul se va uita în gurița lui pentru a căuta urmele de bomboane ca să le curețe de pe dințișori, sau că se va uita la zâmbetul lui și îi va număra dințișorii. Și folosește cuvinte pozitive precum dinți ”puternici”, ”curați”, ”sănătoși” ca astfel vizita la stomatolog să pară interesantă și benefică.

Joaca de-a stomatologul

Înainte de a merge la stomatolog nu ar strica să inventezi un joc ”de-a vizita la stomatolog” în care tu să fii medicul, iar copilul, pacientul. Ai nevoie de o periuță de dinți pe post de instrument cu care să-i numeri dințișorii și să te prefaci că-l vindeci. Poți chiar să te folosești de o oglindă mică, așa cum face stomatologul. Apoi, lasă-l și pe el să te examineze și terminați jocul spălându-vă pe dinți.

Pregătește-te pentru o mică criză de plâns sau isterie la stomatolog

Este absolut normal pentru un copil mic să facă o criză de plâns sau isterie la dentist deoarece așa cum am mai spus se află într-un loc necunoscut, în fața unui străin ce urmează să-I facă ceva în guriță cu niște instrumente ciudate. Nu te panica, pentru că stomatologul este obișnuit să lucreze cu copiii și a mai văzut astfel de crize. Lasă-l pe medic să-ți spună ce să faci și conformează-te.

Evită recompensele dulci

Mulți specialiști nu ne recomandă să le promitem copiilor recompense dacă nu plâng la stomatolog, în caz contrar nu facem altceva decât să le sporim teama. Spunând ”Dacă ești cuminte și nu plângi la dentist, îți dau o bomboană”, copilul ar putea să se gândească că acolo se întâmplă ceva rău care ar putea să-l facă să plângă. Promițându-i ceva dulce, transmitem și un mesaj eronat, pentru că stomatologul pune accent pe curățarea dinților și pe evitarea dulciurilor care pot cauza carii. Cel mai bine, după o vizită la dentist ar trebui să-ți feliciți copilul că a fost curajos și eventual surprinde-l cu o mică jucărioară.

Promovează importanța unei bune igiene orale

Învață-ți copilul că vizita la stomatolog este necesară, nu este opțională, iar medicul nu va face altceva decât să aibă grija de dinții lui astfel încât să fie sănătoși și puternici. Îi poți spune că stomatologul ne ajută să nu avem carii și să avem un zâmbet frumos.

La stomatolog, fără frică

Pentru a evita situațiile neplăcute, asigură-te ca medicul dentist la care îl duci pe micuțul tău este specialist în stomatologie pediatrică. Un profesionist știe exact cum să se comporte cu cei mici, astfel încât să nu le trezească sentimente de teamă. Unii copii nu simt anxietate dacă nu au un motiv clar, în timp ce alții se tem în orice situație nouă, necunoscută. De aceea, cabinetul dentar ar trebui să aibă un aspect plăcut, decorat pe gustul celor mici, iar prima vizită trebuie să aibă loc înainte de apariția oricărei probleme. Atunci va trebui să îi spui medicului care sunt obiceiurile alimentare, cum îl speli pe dinți, dacă primește sau nu suplimente cu fluor recomandate de pediatru și la ce vârstă au erupt dințișorii. Apoi, medicul se va juca cu copilul și, dacă este destul de mare, îi va explica ce reprezintă fiecare instrument și cum funcționează.

Firește, un copil care a experimentat durerea de dinți sau un tratament neplăcut al unei carii va avea motive obiective să îi fie frică. De aceea este mai simplu să previi bolile dentare decât să le tratezi.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre vizita copilului la stomatolog, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa