Cel mai repede se obișnuiesc la oliță copiii de 2-3 ani. Mulți părinți sunt nesiguri în ceea ce privește educarea copiilor să folosească toaleta sau olița. Nu toți copiii sunt pregătiți la aceeași vârstă, așa că este important să urmărești semnale, cum ar fi pauza de câteva secunde în timpul unei activități, kidshealth.org.
Cei mai mulți copii dau aceste semnale între 18 și 24 luni, deși unii ar putea fi pregătiți mai devreme sau mai târziu. Băieții încep de regulă mai târziu și le ia mai mult să invețe să folosească olița.
În loc să folosești vârsta ca indicator, incearcă să observi alte semnale care arată că micuțul e pregătit pentru oliță, cum ar fi:
- poate urma reguli simple
- înțelege cuvintele despre utilizarea toaletei
- își controlează mușchii responsabili
- verbalizează nevoia de a merge la baie
- păstrează scutecul uscat pentru 2 sau mai multe ore
- se așază pe olița apoi se ridică
- îsi trage in jos scutecul, pantalonașii sau chiloții
- arată interes în utilizarea oliței sau purtarea chiloților
Momentul potrivit pentru oliță
Unii copii sunt gata chiar la 18 luni, alţii abia la 4 ani. Semnele „maturităţii” sunt: îţi cere să-l schimbi după ce şi-a udat scutecul, chiar dacă nu are senzaţia că e ud, poate să-şi dea jos pantalonii fără ajutor, îţi cere să folosească wc-ul „mare”. Dacă apare numai unul dintre aceste semne, e timpul să începi antrenamentul pentru oliţă.
Sunt câteva momente dificile când vei vrea să amâni folosirea oliței-când călătorești, în preajma nașterii unui frațior, când muți copilul din leagăn in pat, când te muți în casă nouă sau când copilul tău este bolnav (mai ales dacă diareea este un simptom). Poate părea mai bine să amâni până când mediul este sigur si stabil pentru copilul tău.
De asemenea, unii experți recomandă începerea procesului în timpul verii, pentru că micuții poartă mai puține haine, dar nu e o idee bună să aștepți dacă ei sunt deja pregătiți.
Cât durează?
Desigur, să înveți un copil la oliță nu se întâmplă peste noapte. Cu toate că unii copii pot învăța să reziste peste noapte fără să ude patul și folosesc olița în jurul aceleiași vârste, poate dura încă o lună sau poate chiar ani până să învețe cu adevărat să reziste în fiecare noapte.
- CITEȘTE ȘI: Vocea ta. Umorul de toaletă: când caca/ pipi/ fund devin cuvintele preferate ale copilului tău
Tipuri de olițe
Cele două opțiuni de bază sunt urmatoarele:
- Olița cu bol detașabil ce poate fi golit în toaletă
- Scaunul pentru copii ce poate fi plasat direct deasupra vasului de toaletă și care îi va da sentimentul de siguranță că nu va cădea în toaletă
Dacă alegi varianta scăunelului, încearcă să cumperi și o scară pe care să urce micuțul, astfel încât să ajungă și să se așeze confortabil fără ca scaunul să se miște.
Pentru băieți, e de preferat să învețe mai întâi să stea jos înainte de a învăța să urineze din picioare. Pentru băieții care sunt stânjeniți sau cărora le e frică să stea deasupra toaletei, prima varianta de olița poate fi opțiunea mai bună.
Cumpără o oliță sau un scăunel pentru fiecare baie din casă. Ar fi bine să ai o olița și în portbagajul mașinii, în cazul urgențelor. Când călătorești distanțe lungi, asigură-te că ai luat o oliță și că oprești din oră în oră sau la fiecare 2 ore. Altfel, îți poate lua mai mult timp decât poate copilul tău să ofere pentru a găsi un loc retras sau o toaletă.
Olița la 6 luni sau la 3 ani?
Există, deocamdată, două teorii care se confruntă direct.
Prima ar fi cea tradiţională, fiind susţinută de bunici. Potrivit ei, oliţa trebuie pusă în funcţiune cât mai devreme, iar scutecele de unică folosinţă sunt o mare nenorocire. Aceeaşi teorie tradiţională se bazează pe experienţa scutecelor fierbând pe aragaz şi e susţinută chiar de unele cadre medicale, care se uită cu reproş la mamele „vinovate“ de folosirea „chiloţelului de hârtie“, fluturând steagul ameninţător al virtualei infecţii urinare.
Teoria modernă recomandă folosirea scutecelor până spre trei ani, vârstă la care copilul se poate controla, iar reuşita este sigură şi rapidă.
Copilul nu realizează ce i se întâmplă în fapt decât mult după ce a împlinit trei ani. Şi poate chiar mai târziu.
Controlul situaţiei zi şi noapte, „alarmarea“ audienţei, dezbrăcatul, reuşita de a rămâne „uscată“ până când ajungeam la oliţă sunt paşi importanţi, dar până la victoria finală te aşteaptă încă multe rufe de spălat. Generaţia bunicilor crede, vorbind din experienţă, că orice copil se poate „dresa“: mai cu ceartă, mai cu un „plici“, o să se obişnuiască să se „ceară“.
Teoriile mai noi nu recomandă bruscarea copilului şi tind spre o toleranţă extremă, fără a oferi soluţii salvatoare universale. Mai degrabă, par a-ţi spune că trebuie să ai răbdare până când copilul va binevoi să se conformeze.
Din cartea „Copii crescuți cu blândețe” aflați cum să vă ascultați instinctele și abilitățile naturale pentru a-i oferi cel mai bun început în viață bebelușului. Cartea este un ghid practic și sensibil care vă arată cum fiți atenți la semnele copilului dumneavoastră încă de la naștere.
Despre chiloții de antrenament
Utilizarea chiloților de antrenament este un subiect deseori controversat. Unii experți consideră că aceștia nu sunt altceva decât niște scutece mai mari și lasă copiilor impresia că pot fi folosiți ca scutece, îngreunând astfel procesul de învațare a folosirii toaletei.
Alții cred că aceștia sunt un pas intermediar util între scutecul normal și chiloți. Mulți părinți preferă să îi folosească și pe timpul nopții, deoarece gradul de control al vezicii copiilor diferă de la zi la noapte. Alți părinți preferă să utilizeze chiloții de antrenament atunci când sunt afară. Odată ce chiloțeii rămân uscați pentru câteva zile la rând, copiii pot trece la lenjerie normală.
Întreabă-ți doctorul dacă micuțul tău ar avea beneficii în utilizarea chiloților de antrenament.
Probleme uzuale
Se întâmplă adesea ca un copil învățat la toaletă să nu poată folosi olița în perioade de stres. De exemplu, un copil de 2 sau 3 ani, poate ajunge din nou să foloseasca scutecul atunci când se naște un frățior sau o surioară.
Dacă micuțul tău a fost învățat să folosească olița și are probleme, este de preferat să vorbești cu doctorul tău pentru a elimina eventuale probleme, cum ar fi o infecție.
În cazul în care copilul tău a împlinit 3 ani și încă nu face la oliță, ia legătura cu pediatrul, care te poate îndruma pentru a face trecerea mai ușoară.
Sfaturi
- Poți pregăti copilul în vederea utilizării oliței chiar și înainte ca acesta să fie pregătit să o facă:
- Folosește cuvinte ca „oliță”, „pipi”
- Învață-l să îți spună atunci când scutecul este ud
- Identifică comportamentul („faci caca?”), astfel încât micuțul să recunoască diferența dintre urinat și scaun
- Cumpără o oliță pe care copilul să învețe să se așeze. La început, așază-l îmbrăcat. Pasul următor este să se așeze cu scutecul. Apoi, când acesta este pregătit, lasă-l dezbrăcat.
Ce faci dacă „nevoia” îl prinde pe stradă sau la un magazin?
Băile străine, nefamiliare pot strica tot ce ai construit, copilul refuzând cu încrâncenare să le folosească. Nu îl obliga să facă ce nu vrea. Mai bine ia în geantă un scutec de unică folosinţă şi pune-i-l în caz de nevoie.
De ce face pipi la oliţă, iar caca în scutece?
Pentru că micuţii percep diferit senzaţia de pipi de cea de caca, de regulă mai neplăcută. Uneori suferă de constipaţie, un alt motiv pentru care preferă să „facă” aşa cum s-au obişnuit, culcaţi în pătuţul lor, în scutec. Alteori, pur şi simplu le e frică să vadă ce se întâmplă cu „produsul” lor după ce se trage apa. Destul de mulţi copii învaţă să folosească oliţa sau chiar wc-ul pentru pipi, dar continuă să se „murdărească” zilnic.
Cum înveți la oliță copiii de 2-3 ani
- Asigură-te că ai timp special dedicat acestui proces
- Nu îți forța copilul să stea pe oliță
- Arată-i cum te așezi tu pe toaletă, explicându-i în același timp ce faci. Dacă mai ai un copil mai mare, arată-i celui mic cum face acesta
- Fă un program. Poate vrei să îl înveți punându-l pe oliță după ce se trezește cu scutecul uscat sau după trei sferturi de oră de când a băut lichide. Așază-l pe oliță doar de câteva ori pe zi și pentru câteva minute. Daca acesta vrea să se ridice, lasă-l.
- Încearcă să vezi când are scaun. Copiii ofera deseori indicii în acest sens- se înroșesc, se încordează și mulți o fac în aceeși perioadă a zilei
- Dacă îl așezi pe oliță la după un sfert sau jumatate de oră de la masă, poți beneficia de funcționarea naturală a organismului (reflexul gastro-colic).
- Ia fecalele din scutec și pune-le în toaletă, spunându-i copilului că acolo trebuie să ajungă
- Asigură-te că hainele copilului sunt potrivite pentru antrenamentul la oliță. Evită haine care se închid între picioare. Folosește-le pe cele simple, pe care și aceștia pot să le dea jos.
- Unii părinți preferă să lase copiii dezbracați pentru o vreme. Dacă aceșia urinează fără scutec, este posibil să simtă disconfort și să realizeze ce se întâmplă. Desigur, dacă alegi să faci asta, este de preferat să ai olița la îndemână pentru a-ți proteja covoarele.
- Când fiul tău e pregătit să urineze din picioare, folosește metoda țintei. Arată-i cum să stea pentru a nimeri în toaletă. Unii folosesc bucăți de cereale pe post de țintă.
- Oferă-i recompense. Acestea pot fi abțibilduri sau timp pentru citit cu mama. Fă o listă a succesului. Odată ce micuțul pare să controleze utilizarea toaletei, lasă-l să aleagă câteva perechi de chiloți pentru copii mari
- Asigură-te că toți cei care au grijă de copilul tău, de la bunici la bonă, țin cont de programul stabilit și folosesc aceleași denumiri. Spune-le ce metodă folosești și roagă-i să facă la fel pentru a evita ca micuțul să fie confuz.
Mai presus de toate, laudă-ți copilul la fiecare încercare chiar dacă nu se întâmplă nimic. Ține minte că vor fi și accidente și nu certa și nu aplica pedepse. Oferă compasiune și explică-i copilului că a fost doar un accident și că este pe drumul cel bun pentru a folosi olița ca un copil mare.
Dacă nu știi când să începi procesul de învațare, lasă-ți copilul să îți fie ghid. Nu îi lăsa pe ceilalți să pună presiune. Mulți părinți din generațiile mai vechi au început acest proces mult mai devreme decât o fac părinții de azi. Totul depinde de copil. Ei vor arăta când sunt pregătiți:
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.