Cum îngrijim corect pielea bebelușilor și a copiilor? Sfaturi și produse potrivite pielii sensibile (P)

Magda Popescu
copil si mama topicrem poza

„Piele fină ca de bebeluș”. De câte ori nu am auzit această expresie și am visat la un ten exact ca al nou-născuților?! Și abia când ajungem să avem un copil, ne dăm seama că pielea de nou-născut nu e așa de fină și netedă, că există reguli despre cum îngrijim corect pielea bebelușilor ca să fie sănătoasă, că necesită o atenție specială, că sunt produse potrivite și altele mai puțin potrivite, că sunt factori și alimente care dăunează pielii și că o îngrijire corectă de la o vârstă fragedă înseamnă o piele sănătoasă pe parcursul întregii vieți.

Înainte să împlinească două luni, fetița mea a început să manifeste primele eczeme, mai întâi pe piciorușe, apoi pe mai multe zone de pe corp. Problemele s-au succedat ani de zile cu manifestări dintre cele mai variate, constante însă au fost mâncărimile. Eram nepricepută și prea puțin informată, însă îmi este clar că am greșit în alegerea produselor de îngrijire pentru ea, ca și în modul în care am spălat-o. Așadar, cum îngrijim corect pielea unui copil?

Cum îngrijim corect pielea bebelușilor? Iată sfaturile specialiștilor

Pielea nou-născutului este delicată, iar sistemul imunitar al acestuia este imatur. Parfumul, săpunul, coloranții folosiți în textile sau detergenții pot provoca iritația pielii, uscarea și apariția erupțiilor cutanate. În acest sens, ritualul de îngrijire a bebelușilor este extrem de important pentru a preveni apariția problemelor de piele specifice acestei vârste.

Iată câteva sfaturi despre cum îngrijim corect pielea bebelușilor.

– Nu-l spălați prea des!
Băița bebelușului este un obicei sănătos și un ritual foarte plăcut pentru cei mai mulți copii. Cu toate acestea, specialiștii consideră că este suficientă îmbăierea bebelușilor o dată la două zile, iar între băițe este recomandat să fie șters cu un burete îmbibat în apă în zona axilelor, a gâtului și la nivel genital.

Baia zilnică poate usca și sensibiliza pielea fragilă a bebelușilor, putând să agraveze problemele deja instalate. „Obişnuinţa de a face baie copilului în fiecare seară şi de a-l ţine în cădiţă zeci de minute poate fi dăunătoare. Asta pentru că uleiurile naturale de protecţie sunt înlăturate prin spălare excesivă, iar pielea ajunge să se usuce. În locul unei băițe de 30 de minute, limitați timpul de spălare la 10 minute şi folosiți apă călduță, nu fierbinte”, au fost sfaturile oferite de medicul dermatolog Mihaela Leventer la atelierul dedicat îngrijirii pielii copiilor, organizat de Totul despre Mame.

Spălați hainele bebelușului înainte de a fi folosite.
Utilizați numai detergenți de rufe pentru copii, care nu conțin parfumuri și coloranți. Spălați
hainele pentru copii, așternuturile și păturile separat de hainele restului familiei.

Atenție la semnele și simptomele dermatitei atopice!

Una dintre cele mai comune probleme ale pielii care poate apărea la bebeluși este dermatita atopică sau eczema, afecțiune ce provoacă uscăciune intensă și pruruit constant (mâncărime). Statisticile spun dermatita atopică afectează 10-20% dintre copii în țările dezvoltate. Aceasta apare de obicei în jurul vârstei de 3-6 luni. Simptomele sunt neplăcute și și afectează calitatea vieții persoanei afectate cât și a restului familiei.

Simptomele dermatitei atopice pot să apară și să dispară sau să se mențină mai tot timpul. Orice arie a corpului poate fi afectată. La copii, simptomele afectează de obicei fața, gâtul, scalpul, coatele și genunchii. Este caracterizată prin erupții cutanate roșii, aspre, cu margini neregulate, care provoacă mâncărimi, iar scărpinatul acestora poate provoca răni și ulterior suprainfectarea acestor răni, potrivit specialiștilor în dermatologie citați de site-ul medical www.webmd.com.

Sfaturi privind prevenirea pielii uscate, iritate și a eczemelor

Așadar, iată cum îngrijim corect pielea atopică a bebelușilor:

  • Răriți băile bebelușului. În afară de zona scutecului, care trebuie curățată foarte bine de mai multe ori pe zi, băile generale nu trebuie să fie mai multe de 3 pe săptămână.
  • Este foarte important ca temperatura apei să fie între 32-38°C.
  • Asigurați-vă că bebelușul poartă numai haine moi, de preferință din bumbac.

  • Utilizați produse de îngrijire a pielii special create pentru pielea sensibilă a bebelușilor: să nu conțină săpun, parabeni, parfum, alcool, care sunt potențiali alergeni.

    Cum ar trebui să alegem produsele pentru bebeluși?

    Produsele trebuie să fie special create pentru pielea lor sensibilă, să fie hipoalergenice, să nu conțină alcool, parfum, coloranți, parabeni – aceștia fiind potențiali alergeni pentru o piele sensibilă, să fie testate clinic sub control dermatologic și pediatric. Astfel de produse le puteți găsi în farmacii.

    O gamă completă pentru îngrijirea pielii întregii familii este oferită de marca franțuzească TOPICREM al cărei deviz este SIGURANȚĂ, EFICACITATE și CONFORT. Încă de la începuturi, TOPICREM s-a dedicat conceperii de produse sigure pentru cea mai sensibilă piele, chiar și pentru pielea delicată a bebelușilor. În acest sens, brandul garantează puritatea ingredientelor active și trasabilitatea materiilor prime, apa folosită în compoziția produselor este purificată, iar ingredientele sunt limitate la minimum pentru un plus de siguranță. Produsele sunt dezvoltate în colaborare cu dermatologi, sunt testate sub control medical și supuse unor evaluări toxicologice riguroase.
    Și pentru că mulți bebeluși se confruntă cu piele foarte uscată sau atopică, TOPICREM a creat gama DA, o gamă completă pentru îngrijirea corectă a pielii foarte uscate, destinată atât adulților, cât și copiilor și bebelușilor.

    ULEI EMOLIENT DA

    O nouă experiență, destinată pielii cu tendință atopică, este TOPICREM ULEI EMOLIENT DA, care are o formulă complexă. Ingredientele sale active au fost special alese pentru a reduce pruritul și iritația și pentru a întări bariera cutanată a pielii. Textura de ulei micro-emulsionat oferă fluiditatea unui ulei, dar senzația neuleioasă a unei emulsii. Se poate aplica direct pe pielea umedă, după duș, sau pe pielea uscată pentru un moment de răsfăț și relaxare. Formula sa a fost testată sub control dermatologic și pediatric, pe piele atopică. Nu conține conservanți, parabeni, fenoxietanol, parfum sau silicon, tocmai pentru a asigura siguranță în utilizare.

GEL DE CURĂȚARE ȘI BALSAM EMOLIENT DA

După cum am descoperit mai sus, modul de curățare a pielii delicate a bebelușilor este foarte important și poate influența sănătatea acesteia. De aceea, TOPICREM a creat GELUL DE CURĂȚARE DA, pentru față și corp, care protejează și întărește funcția de barieră a pielii, și menține hidratarea la nivelul pielii timp de 6h. Formula sa nu conține parfum, săpun, coloranți, parabeni, fenoxietanol, nu ustură ochii și a fost testată pe piele sensibilă sub control dermatologic, pediatric și oftalmologic.
În cazul în care nu sunteți adepții texturii de ulei, o alternativă pentru pielea foarte uscată cu tendință atopică este TOPICREM BALSAM EMOLIENT DA, care conține alantoină, ulei de in, unt de shea și ceară de albine, pentru a calma pielea și a reface și întări bariera cutanată. Formula sa cu un grad de toleranță ridicat nu conține parfum, coloranți, parabeni, iar prin uleiul de in bogat în omega 3 și omega 6 reface filmul hidrolipidic al epidermului și prin alantoină calmează pruritul și iritația.
În cazul în care bebelușul tău nu are piele cu tendință atopică, dar îți dorești un produs sigur și protector, potrivit pentru întreaga familie, TOPICREM GEL DE CURAȚARE DELICATĂ este potrivit pentru față, corp și păr. Formula sa fără săpun, parabeni , coloranți, curăță delicat pielea corpului, menținând bariera naturală a pielii, aceasta devenind fină și hidratată, respectă PH-ul fiziologic al pielii, iar părul capătă un aspect mătăsos. Poate fi folosit pentru nou-născuți și copii, fără teamă de a ustura ochii, și a fost testat sub control dermatologic și pediatric.

Bebelușii care nu au piele uscată nu au nevoie de hrănirea acesteia, așadar îmbăierea este
suficientă. Dacă apar condiții în care filmul hidrolipidic începe să se altereze, iar pielea începe să se usuce, TOPICREM LAPTE DE CORP ULTRA-HIDRATANT oferă protecție 24h și elimină semnele pielii uscate și deshidratate. Formula sa respectă standarde riguroase de siguranță, fiind dezvoltată atât pentru copii, cât și pentru adulți. A fost testată sub control pediatric și dermatologic. Practic de aplicat, se absoarbe rapid în piele, având o textură nelipicioasă și neuleioasă, și permite îmbrăcarea imediat după aplicare.

PIELE DETERIORATĂ

O problemă cu care se confruntă aproape toți bebelușii este iritația de scutec sau, altfel spus, dermatita de scutec care se prezintă ca o zonă de iritație, roșie la nivelul pielii acoperite de scutec a sugarului (primul indiciu al apariției dermatitei de scutec este reprezentat de înroșirea și iritația pielii de la nivelul feselor, zonei genitale și zonei inghinale). Un ajutor de nădejde pentru mame este TOPICREM CICA CREMĂ
REPARATOARE, care a fost dezvoltată pentru a se potrivi întregii familii. Asocierea de cupru-zinc-mangan și acid hialuronic are efect imediat pentru a repara epidermul și pentru a reduce riscul proliferării bacteriene. Mai poate fi folosită pentru iritații ale pielii sau mucoaselor externe, răni, plăgi, tăieturi, piele fisurată, proceduri dermatologice. Are acțiune imediată de calmare și de reparare eficientă a pielii după ziua 3 de aplicare. Este hipoalergenică, nu conține parabeni, parfum, silicon, coloranți, alcool și a fost testată sub control pediatric, dermatologic și ginecologic.

TOPICREM – Pentru întreaga familie !

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa