Cum îi îmbrăcăm pe cei mici iarna și de ce fularul la gură e o idee proastă
Când temperaturile scad, multe mame se tem să-i mai scoată pe copii la joacă, pentru a nu se îmbolnăvi din cauza frigului. Iar dacă totuşi îi duc în parc, de multe ori îi îmbracă mult prea gros, iar copii abia se mai pot mişca, transpiră şi se simt inconfortabil.
De fapt, ciorapii-pantalon, hainele de fâş şi căciuliţele groase sunt scoase la înaintare încă din momentul în care temperaturile scad sub 15 grade Celsius. Înfofolirea copiilor este o practică curentă la noi, cu toate că şi de această dată este valabilă zicala „ce e prea mult, strică”.
Frigul şi zăpada NU sunt periculoase
Indiferent de anotimp sau de vârstă, copiii trebuie scoşi zilnic afară, spun medicii. Zăpada şi frigul nu sunt duşmanii copilului. Din contră. De multe ori, aerul rece este asociat cu un somn mai profund şi cu o creştere a poftei de mâncare. În plus, şansele ca un copil să contacteze un virus sunt mai mari dacă este plimbat în spaţii închise, aglomerate şi nearisite, decât dacă este scos la joacă în parc.
Există şi excepţii, când este într-adevăr mai bine să nu scoţi copilul din casă. Atunci când temperaturile scad sub -10 grade C, când este ceaţă densă sau când cel mic suferă de o infecţie. În general, în cazul infecţiilor respiratorii, frigul îngreunează vindecarea mucoasei respiratorii.
Un strat suplimentar de haine
Pentru ca joaca să fie distractivă şi la temperaturi negative, este foarte important ca cel mic să fie îmbrăcat corespunzător. Există o regulă care spune că bebeluşii au nevoie de un strat suplimentar de haine faţă de adulţi. Această regulă se aplică în general doar în primele 6 luni de viaţă, iar apoi copilul poate fi îmbrăcat ca adultul.
Întotdeauna trebuie ţinut cont şi de vârsta sau de mobilitatea copilului. Un bebeluş de câteva luni va sta nemişcat în cărucior, în timp ce un copil de 12-18 luni scos în parc va face probabil mai multă mişcare decât părinţii.
Trei straturi de haine, dar nu din bumbac
O altă regulă zice că este nevoie de trei straturi de haine pentru a oferi protecţie împotriva frigului. Explicaţia constă în faptul că cel mai bun izolant termic este aerul, iar între articolele de îmbrăcăminte se formează „pungi de aer” care menţin temperatura.
Problema în cazul copiilor ar fi că primul strat, cel de lângă corp, este de cele mai multe ori din bumbac. Pentru că body-urile şi bluziţele de corp sunt în general din bumbac. Iar bumbacul, în afară de faptul că este un material plăcut care nu provoacă alergii, nu are nicio valoare în ceea ce priveşte izolarea termică. Adevăraţii oameni de munte nu-l recomandă nici măcar vara, dar asta e deja altă poveste. În cazul în care copilul transpiră, bumbacul reţine apa, astfel că temperatura corpului scade. De aceea, oricât de înfofolit ar fi cel mic, dacă straturile de haine sunt din bumbac, beneficiile nu sunt neapărat cele așteptate.
4 sfaturi de luat în calcul când îi îmbrăcăm pe cei mici
1. Recomandat este ca primul strat de haine să fie din fibre sintetice sau lână, ţesături care au proprietatea de a nu reţine umezeala. Ele elimină transpiraţia, se usucă foarte repede şi izoleaza de frig chiar și atunci când devin umede. Pentru copii, opţiunea ideală ar fi lâna merinos, deoarece este confortabilă chiar și pentru cea mai sensibilă piele, pe când alte fibre sintetice la copiii foarte mici ar putea cauza eczeme sau alergii. Singurul inconvenient al hainelor din lână merinos este că sunt mult mai scumpe decât cele din bumbac.
2. Al doilea strat de haine, cel intermediar, ar trebui să fie dintr-un material care menţine căldura, cum ar fi polarul, iar al treilea dintr-un material impermeabil, care să ofere protecţie inclusiv împotriva vântului.
3. Mâinile şi capul trebuie şi ele protejate. Chiar dacă s-a demonstrat că nu se pierde mai multă căldură la nivelul capului decât prin altă parte a corpului, ea tot se pierde, deci e nevoie de o căciulă groasă. Degetele şi urechile pot fi afectate destul de repede de degerături.
4. Bocancii sau cizmele trebuie să fie impermeabile şi să nu fie fixe, ci cu o jumătate de număr mai mari.
Ce ne facem cu fularul tras pe gură?
Nu am menţionat mai sus fularul. Un accesoriu util iarna, într-adevăr, însă nu şi dacă este ridicat peste gură sau nas. Acest lucru provoacă condens din cauza respiraţiei, astfel că fularul se va umezi repede şi va menţine un mediu favorabil pentru „cuibărirea” unui virus. În plus, un fular umed pe obraz, la o temperatură negativă, nu are cum să fie un lucru plăcut. De asemenea, nasul este dotat cu propriul filtru care încălzeşte aerul, pentru a proteja mucoasa căilor respiratorii, deci nu este necesar ca fularul să fie ridicat peste nas.
Atenţie! Iarna, nu uita să dezbraci întotdeauna copilul înainte de a-l pune în scaunul de maşină. Indiferent cât de frig ar fi, nu e deloc sigur să-l laşi cu geaca pe el, deoarece aerul reţinut în haine se va comprima brusc în cazul unui accident, iar centurile nu-i vor oferi protecţia necesară.