Alergiile alimetare sunt un veritabil test de rezistență și rădare pentru părinți. Primul pas pentru a le ține sub control este identificarea alimentelor care produc alergiile alimentare. Întrebarea de 100 de puncte este cum identifici alergiile alimentare?
Iată care este cea mai bună cale de urmat
Semnele alergiilor alimentare sunt primul pas spre identificarea alimentelor care le produc. Dacă ai observat oricare din semnele alergiilor alimentare iar aceste semne se repetă este foarte probabil să fie vorba despre un factor alergen în alimente.
Trebuie să notezi toate ingredientele folosite pentru mesele copilului
Identificarea ”vinovatului” începe prin a ține un jurnal alimentar foarte stric, în care trebuie să notezi toate ingredientele folosite pentru mesele copilului, vreme de patru zile. Trebuie incluse toate mesele, gustările și tot ceea ce consumă cel mic.
Pasul doi este să marchezi alimentele pe care copilul le consumă cel mai des
Ia în calcul care sunt alimentele cu cel mai mare risc de a produce alergii din următoarele nouă categorii majore: produse lactate, grâu, albuș de ou, unt de arahide, porumb, citrice, soia, crustacee sau aditivi alimentari. Începe să le elimini, pe rând, din alimentația copilului.
Perioada în care sunt eliminate din alimentația copilului alimentele cu potențial alergen trebuie să fie în afara perioadelor cu explozii de polen (pentru a nu confunda simptomele unei alergii alimentare cu cele produse de alergia sezonieră la polen).
În plus, trebuie eliminate orice alte substanțe care pot să producă alergii din preajma copilului (de exemplu, nu cumperi în acest interval o mochetă nouă, nu faci renovări în casă și reduci sau chiar elimini folosirea produsele chimice pentru curațenie; evident, elimini complet produsele de odorizare a casei și mașinii, pentru că sunt foarte periculoase și cu potențial alergen crescut).
Începe cu lactatele și derivatele din lapte
Nu este prea ușor, dar totuși proteina din laptele de vacă este unul dintre principalii factori alergeni la care copilul poate reacționa. Exclude aceste alimente din dieta copilului vreme de două-trei săptămâni. Dacă nu apare nicio modificare, iar semnele unei alergii persistă, reintroduci în dieta lactatele și elimini o altă categorie de alimente. Se continuă tot așa până epuizezi lista cu alimente cu factor alergen ridicat.
Alimente cu potențial alergen ridicat
Cele mai riscante alimente sunt: carne de porc, ciocolată, cacao, albuș de ou, citrice, crustacee, drojdie de bere, fructe de pădure, căpșuni, grâu, hrișcă, lactate și derivate, mazăre, muștar, nucă de cocos, nuci, alune, unt de arahide, porumb, roșii, scorțișoară, soia, zahăr, pește oceanic.
Alimente cu potențial alergen redus
Acestea sunt considerate alimentele cu potențial alergen redus: avocado, broccoli, caise, carne de curcan carne de miel, carne de vițel, cartofi dulci, conopidă, curmale, dovleac, mango, mere, merișoare, miere, morcovi, orez, orz, ovăz, papaya, pere, piersici, salată verde, secară sfeclă, somon, sparanghel, stafide, struguri, ulei de floarea-soarelui, gălbenuș de ou.
O strategie în lupta cu alergiile
- Nu uita că cele mai multe din alimentele procesate din magazine sunt amestecuri, iar compuși cu fator alergen ridicat se pot ascunde în alimente aparent ”bune”. De exemplu pastele conțin ou (inclusiv albuș), pâinea are drojdie, deserturile „fără lactate“ din comerț au caseinat de sodiu, derivat din lapte și asa mai departe.
- Dacă ții un jurnal alimentar, vei descoperi mai ușor eventualele legături dintre simptomele de alergie ale copilului și alimentele pe care le consumă în mod curent.
- Începeți cu mâncărurile care au un singur ingredient – de exemplu, laptele. Pâinea, tăițeii și conservele de carne pot conține mai mulți factori alergeni, ceea ce
îngreunează izolarea ”vinovatului”. - Concentrează-te asupra semnelor obiective – iritații cutanate, schimbări în consistența scaunelor (diaree sau constipație), simptome respiratorii.
- Păstrează un jurnal cu toate alimentele consumate zilnic, pentru a putea
reconstitui când a primit un anumit fel de mâncare, în cazul în care
simptomele se modifică. - Pentru a fi siguri că dispariția simptomelor nu este doar o coincidență, după ce ai
depistat ingredientul ”vinovat” încearcă să-l reintroduci în dieta copilului și să
vezi dacă semnele de alergie reapar. - O reacție alergică nu echivalează neapărat cu o alergie pe viață. Majoritatea alergiilor alimentare ale copiilor dispar la un moment dat.
- Când reintroduci alimentele suspectate, începe cu o cantitate mică. Abia ulterior crește această cantitate la fiecare trei sau patru zile, pentru a putea urmări dacă reapar simptomele. Unele alergii apar și în funcție de catitatea de aliment alergen consumat.
- Dacă alergia este severă, elimină toate alimentele cu potențial alergen vreme de o săptămână sau până dispar simptomele alergiei. Perioada în care dispar toate simptomele poate dura chiar și trei săptămâni. Reintrodu câte un aliment pe săptămână, urmărind dacă simptomele reapar. Dacă acest lucru se întâmplă, alimentul vinovat este suprimat din dieta copilului vreme de cel puțin patru luni. După acest interval poate fi reintrodus în meniu, dar în cantități reduse.
Testele de laborator
Testele de acest gen sunt ideale pentru o simptomatologie ușoară ca efect al alergiei alimentare. Dacă simptomele sunt supărătoare sau grave, împreună cu un medic cu experiență în alergii alimentare, se pot identifica alergenii alimentari. Testele de sânge Radioallergosorbent (RAST) pot fi de mare ajutor, dar nu oferă un diagnostic în toate cazurile de alergii alimentare. Aceste teste măsoară nivelul de anticorpi din sânge față de anumite alimente. În cazul în care copilul are un nivel foarte ridicat de anticorpi la lapte, acest lucru indică laptele ca potențial factor alergenic.
Testele de laborator trebuie folosite numai împreună cu informațiile obținute pe baza dietei prin eliminare și al reacțiilor copilului. Dacă cel mic are un nivel ridicat al anticorpilor la lapte, dar nu manifestă nici un simptom de alergie, atunci NU laptele este factorul alergen.
Dacă să afli mai multe despre diversificare și alimentația copilului, citește ”Cartea bebelușului ”, de Dr. Sears, pe care o poți comanda de AICI.