Cum folosim uleiurile esențiale și ce beneficii au pentru sănătatea copiilor

Raluca Manea
cum-se-folosesc-uleiurile-esentiale-totul-despre-mame

Anotimpul virozelor și al răcelilor, al vremii mohorâte și al ieșirilor limitate în aer liber ne împinge să căutăm metode mai puțin agresive care să atenueze simptomele bolii. Află mai multe despre uleiurile esențiale și despre cum sunt ele folosite!

Având acasă un copil fragil din punct de vedere medical, dar și un școlar care prinde din colectivitate toate virusurile disponibile, m-a preocupat în mod deosebit să găsesc o alternativă nemedicamentoasa pentru virozele recurente.

Iată cum pot fi folosite uleiurile esențiale în avantajul întregii familii

Întâi am studiat câte ceva despre potenţa și calitățile uleiurilor esențiale de pe piață. Am testat  produsele mai multor firme, iar acum pot afirma cu certitudine că între ele există o diferență de calitate. Efectul terapeutic al uleiurilor de calitate înaltă justifică preţul lor ridicat.
În al doilea rând, m-a interesat să folosesc aceste uleiuri în mod sigur, mai cu seamă că printre membrii familiei noastre se număra un copil cu nevoi speciale și un bebeluș. Principiul de folosire al uleiurilor esențiale este același ca și în cazul medicamentelor: „prima non nocere” (întâi de toate, să nu faci rău). Nu este nevoie să fii doctor pentru a aplica principiile aromaterapiei, însă este nevoie să cunoști  câteva lucruri despre efectele și puterea uleiurilor, pentru a evita incidente neplăcute sau accidente nedorite.

Uleiurile esențiale potrivite pentru copii

După o minimă muncă de cercetare, am ajuns la concluzia că nu toate uleiurile sunt recomandate copiilor, și nici orice fel de administrare nu se poate aplica în cazul lor. Este sigur sa foloseşti un aparat special care difuzează apa în care s-au turnat câteva picături de ulei esen/ial sau să le foloseşti topical, pe piele, diluate în diferite baze: geluri pe bază de apă, uleiuri, diverse tipuri de unt (cocos, cacao, shea) sau loţiuni.

Lavanda și tămâia sunt plante ale căror uleiuri au proprietăți de vindecare, de calmare și de stimulare ale  sistemului  imunitar. Ele sunt, de departe, preferatele mele! Calitățile lor antiseptice ne-au fost folositoare în viroze și răceli, în otite sau erupţii cutanate. Când fetița noastră a avut o formă foarte urâtă de erupție virală, cu bubițe pe tot corpul sau când eu m-am procopsit cu o alergie alimentară, cel mai bun remediu antimâncărime testat de noi a fost uleiul de cocos în care am diluat câteva picături de ulei de lavandă. Nu doar că a calmat pruritul, dar pielea s-a vindecat mai repede și fără urme.
Uleiul de lavandă m-a ajutat și în timpul sarcinii, când m-am confruntat cu o insomnie foarte supărătoare.

Cum se folosesc uleiurile esenţiale în funcţie de vârstă

Rareori substanţele concentrate vor fi folosite ca atare, iar uleiurile esenţiale nu fac excepţie de la această regulă. Diluarea uleiurilor este necesară din două motive de siguranţă: pentru a evita reacţiile ce pot apărea pe piele (iritaţii, fototoxicitate sau desensibilizare) şi pentru a evita reacţiile toxice asupra organismului (de exemplu, hepato sau neurotoxicitate). Când sunt încorporate într-un ulei, unt sau loţiune de corp, uleiurile esenţiale se absorb mai încet, iar efectul terapeutic este prelungit.

Copiii între 0-6 luni sunt foarte vulnerabili, aşadar e bine să nu fie expuși vaporilor de uleiuri esențiale, şi cu atât mai mult nu se vor folosi direct pe piele sau.

Cum se diluează uleiurile esențiale în funcție de vârstă

Între 6 luni  și 2 ani lista plantelor premise se mărește puțin, la cel de lavandă și cel de tămâie adăugându-se uleiul de portocală dulce, scorțișoară sau migdale, diluate. Regula de diluare la această vârstă este de 0,25% în cazul aplicării pe piele: o picătură de ulei esenţial la patru linguriţe de ulei de diluţie (ulei de migdale, de masline, de cocos sau de jojoba).

Între 2 și 6 ani există o lista mai amplă de uleiuri esențiale ce pot fi folosite în diverse afecțiuni, în vaporizator sau topical. Pentru această categorie de vârstă regula de diluţie este de 1%: o picătură de ulei esenţial la o linguriţă de ulei-bază.

uleiuri esentiale copii totul despre mame

Pentru o documentare mai amplă, există aceste informaţii exhaustive privitoare la diluarea uleiurilor esenţiale.

În casa noastră, uleiurile esențiale și suplimentele nutritive  au adus un plus de sănătate. Apelăm mai întâi la ele când avem o problemă medicală, iar abia după aceea la medicamente alopate.  Totuși, ele nu înlocuiesc vizita la medic și tratamentul prescris de acesta.

Mai multe privind utilizarea și beneficiile uleiurilor esențiale puteți citi pe blogul Learning about Eos.com.

Citește și:
De ce nu trebuie să-i faci niciodată copilului frecție cu spirt sau oțet
Remedii naturale pentru vărsături la copii
Remedii naturiste pentru conjunctivită

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa