Cum decidem când e bine să dăm copilul la sport

Veronica Guzun, redactor

Copiii sunt o sursă inepuizabilă de energie și foarte curând, ca părinți, ne dorim să canalizăm această energie către ceva constructiv, cum ar fi o activitate sportivă, într-un mediu organizat. Care este vârsta potrivită pentru a începe un sport și cum decidem dacă e pregătit copilul pentru acest gen de activitate, ne spune ivona.bigmir.net

Când vine vorba despre începerea practicării unui sport, părerile sunt împărțire. Însă toți specialiștii sunt de acord că e necesar să existe un interes din partea copilului, deci doar dorința arzătoare a părinților este insuficientă. În același timp, până la vârsta de patru ani, copilul are nevoie de mișcare în mod neorganizat, haotic, pentru a-și cunoaște corpul și reacțiile lui. Iată și alte criterii, la fel de importante când doriți să dați copilul la un sport:

Evaluarea dezvoltării fizice a copilului

Un prim pas ar fi să discutați cu medical copilului pe acest subiect. Doar medicul poate evalua obiectiv dezvoltarea fizică și eventualele contraindicații.

Fiecare vârstă cu sportul ei

Unul dintre sporturile cele mai benefice și fără riscuri este înotul. El formează un corp armonios, o ținută corectă și are un efect benefic demonstrat asupra sănătății. Poate fi practicat chiar și de la trei luni. Singurul lucru care ar putea să îi îngrijoreze pe părinții de fete ar fi că pe baza dezvoltării musculaturii spatelui, fetițele pot avea umerii lați. Acest efect se întâlnește doar la cei care practică înotul de performanță, iar două ore pe săptămână nu poate avea aceste consecințe.

Sportul îmbunătățește memoria copiilor

– La patru ani copiii pot merge la dans.
– Șase ani este o vârstă potrivită pentru a începe patinajul artistic și fotbalul.
– La șapte ani – echitație, dans sportiv și tenis de masă.
– Opt-nouă ani, în cazul băieților, e momentul oportun pentru sporturile de contact, artele marțiale.
– Gimnastica artistică sau sportivă este o activitate destul de solicitantă. Sunt frecvente entorsele și întinderile musculare – de aceea, cel mai bine ar fi să se înceapă practicarea din clasele primare.

Orice sport ați alege, primul criteriu de care trebuie să țineți cont este dorința copilului. Practicarea unui sport necesită disciplină și de aceea, dacă nu există interes din partea copilului, această activitate va fi mai mult o corvoadă decât o satisfacție.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa