Cum curăţăm urechile copiilor

Alexandra Ion

Urechile copiilor ar putea părea o provocare când vine vorba de igiena lor. În fapt, lucrurile sunt foarte simple, cei care le complică sunt părinții…

Urechile copiilor trebuie curățate, iar apa și săpunul, plus ștergerea lor, este suficientă pentru copiii mai mari, în timp pentru cei mici și foarte mici, ștergerea lor delicată, după baie, este de cele mai multe ori mai mult decât suficientă.

În urechile copiilor mai mari care se joacă mult pe afară se poate aduna praf, care combinat cu cerumenul – secreția normală a glandelor ceruminoase din interiorul canalului auditiv, dă impresia de mizerie. În fapt, cerumenul (ceara din urechi) este metoda naturală prin care urechile se curăță. În plus, acesta fiind și o barieră de protecție împotriva posibililor agenți patogeni din mediu.

Bețișoarele de urechi nu sunt recomandate

Ceea ce puțină lume știe, este că cerumenul care se află pe canalul auditiv trebuie lăsat acolo, iar folosirea bețișoarelor care să facă săpături în urechile copilului pentru a curăța canalul auditiv poate duce la afecțiuni grave sau surzire prin spargerea timpanului. Cerumenul este solubil în apa, așa că la orice duș, spălat pe cap sau baie, acesta se va curăța prin simpla spălare a urechii externe cu apa și săpun. Ceea ce conteaza este ștergerea temeinică a urechilor după baie, iar cel mai bun instrument pentru curațarea urechilor este colțul prosopului. Fiind absorbant și mare, acesta va usca exact atât cât trebuie din zona superioară a canalului auditiv.

Urechile copiilor mici și ale bebelușilor se curăță aproximativ la fel. Există ideea că apa nu trebuie să intre în urechi. Corect este ca apa să nu rămână în urechile bebelușului!

În urechea copilului mic, la baie, cantitatea de apă care poate intra este echivalentul a una-două picături și asta datorită aerului care există în canalul auditiv și datorită cerumenul. Urechea exterioară se curăța cu produsele speciale pentru baia bebelușului, cu delicatețe.

În cazul bebelușilor, bețișoarele pentru urechi trebuie complet evitate

Ștergerea urechilor este foarte importantă. În cazul bebelușilor, bețișoarele pentru urechi trebuie complet evitate. Capul copilului se așază pe o parte și pe alta, iar urechea se tamponează ușor cu un prosop subțire de bumbac. Presiunea și forța gravitațională scot apa care ar putea ajunge în urechile bebelușului, la baie.

Dacă ești tentată să folosești bețișoare, află că acestea sunt calea cea mai sigură care poate transfera în urechile copilului sau ale bebelușului bacterii, mucegaiuri și alți micobi ce pot declanșa tot felul de boli grave și dureroase ale urechii interne. Bețisoarele pentru urechi nu sunt sterile!

Indiferent cât ești de îndemânatică, dacă vei folosi bețișoare pentru urechi în urechile copiilor mici sau mari, vei impinge cerumenul în canalul auditiv. Se formează astfel condițiile perfecte pentru otita seroasă, o afecțiune gravă, dar nedureroasă, care poate duce la scăderea calității auzului sau la probleme de echilibru (mecanismele centrului echilibrului se află tot în ureche).

Îți recomandăm și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important și complet ghid al primilor ani. Aceasta este disponibilă AICI.

Citeste și:

Nu beţişoarelor de urechi!

Oreionul la copii

Cum se desfundă nasul copiilor: ghid de soluţii de la medicul ORL

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa