Cum convingem copilul să poarte aparat dentar?

Alexandra Irimiea
cum-iti-convingi-copilul-sa-poarte-aparat-dentar-totul-despre-mame

Un aparat dentar are un rol important în corectarea dinților, însă doar dacă este purtat. Iată ce soluții ai de la medicul dentist atunci când copilul refuză să-l folosească.

Și eu am purtat aparat dentar când eram mai mică, prin clasa a VI-a, și aș vrea să vă povestesc puțin despre experiența mea. Țin minte că, în primele zile, eram un fel de vedetă a clasei sau mai degrabă o maimuțică. Toți copiii voiau să-l vadă, mă întrebau cum se simte, dacă mă doare, dacă pot să mânânc și, cel mai mult se distrau de felul în care vorbeam.

Citește și: 7 greşeli pe care le facem cu bune intenţii şi care afectează dinţii copilului

Devenisem cam sâsâită. Mă puneau de nenumărate ori să zic cuvinte care încep cu litera „s” și se distrau copios pe seama mea. La început mi-a plăcut atenția, dar apoi mă simțeam ca o marionetă la circ. Nu-mi plăcea nici faptul că îl simțeam ca pe un obiect străin în gură, mă deranja. Însă mama îmi spunea că este foarte important să-l port, ca doar așa pot să-mi corectez dinții de sus, din față. Așa că l-am purtat până la urmă. Și m-am obișnuit cu el.

Ca să mă convingă să merg la control, să intru în cabinetul dentistului de care eram îngrozită, mă mituia cu dulciuri și hotdog – lucru foarte neobișnuit pentru ea, care nu-mi cumpăra aproape niciodată astfel de răsfățuri.

Dacă și copilul meu ar trebui să poarte aparat dentar, aș căuta cu siguranță soluții care să nu implice mită sau mâncare nesănătoasă. 🙂

Sfaturi de la medicul dentist pentru a-i convinge pe cei mici să poarte aparat dentar

„Ca medic dentist, am observat anomalii de erupţie sau de poziţie ale dinţilor chiar și la vârste foarte fragede. Dar vârsta cea mai frecventă la care cei mici poartă aparat ortodontic este 7-12 ani. Dinții se pot îndrepta în proporție de 99% dacă cei mici chiar îl poartă!”, spune dr. Alexandra Vâlceanu, medic dentist la Kalydent București.

Primul sfat: vorbește-i sincer despre aparatul dentar

Medicul ne sfătuiește că cea mai bună cale de a convinge copilul să poarte aparatul dentar este să-i vorbim sincer și să-i explicăm motivația medicală din spate. „Copiii sunt mai ușor de convins cu raționamente adaptate vârstei lor. Ei trebuie să înțeleagă la ce riscuri se expun dacă nu vor purta aparatul dentar: dinţii vor fi strâmbi, înghesuiți, se vor caria ușor etc. Arată-le videoclipuri și poze cu rezultatele pe care le dă purtarea aparatului dentar”, spune dr. Alexandra Vâlceanu.

4 idei practice ca să-ți convingi copilul să poarte un aparat dentar

De cele mai multe ori, abordarea problemei face diferența între acceptarea unei propuneri sau refuzul total. Iată câteva idei practice pe care medicul dentist le recomandă părinților atunci când vor discuta cu copiii lor despre purtarea unui aparat dentar. Bineînțeles, acestea trebuie adaptate la vârsta copilului.

1. Și vedetele poartă aparat dentar

Pentru a-i oferi o perspectivă pozitivă asupra acestei situații, puteți să-i dați ca exemplu vedetele care poartă aparat dentar. Această idee funcționează mai ales în rândul adolescenților, care sunt cel mai îngrijorați că vor fi tachinați la școală din cauza aparatului. Însă Katy Perry, Kelly Clarkson, Gwen Stefani și Miley Cyrus au dus aparatul dentar în tendințe! Profită de asta!

2. Implică-l în alegerea aparatului dentar

Aparatul dentar nu mai este demult doar o grămadă de metal lipit pe dinți. Acum există diverse stiluri, iar copiii au o mulțime de opțiuni la dispoziție. Nu uita să-l implici atunci când trebuie să îl alegeți. În felul acesta va aprecia că a avut și el un cuvânt de spus și nu se va mai simți „forțat” să-l poarte.

3. Mici răsfățuri înainte și după

„Purtarea unui aparat dentar cere, într-adevăr, mici sacrificii. Adesea, copiii trebuie să renunțe sau să își limiteze consumul dulciurilor preferate și al gustărilor sărate”, spune medicul dentist. Renunțarea bruscă la mâncăruri care îi fac plăcere, poate învălui ideea aparatului dentar într-o aură negativă.

Ca să îl ajuți să treacă mai ușor peste această „tragedie”, poți organiza o petrecere tematică unde să servești gumă, caramele, alune și alte gustări. Poți face asta înainte și după ce termină „tratamentul” cu aparatul dentar.

4. Desenați împreună un calendar

Timpul este relativ. Câteva luni de purtare a unui aparat dentar poate însemna o veșnicie. Așa că o metodă de a ține evidența timpului este să desenați împreună un „calendar al dinților”, care să arate progresul lor și cum se îndreaptă. Puteți adăuga și poze făcute înainte de aparat și după o lună, două, trei. Va fi distractiv și, în plus, va constitui o sursă de amintiri de neprețuit.

În final, nu uita să-i spui că nu doare – o teamă pe care o au mulți copii. Acordă-ți timp să-i vorbești cu calm și să-i răspunzi la toate întrebările pe care le are despre purtarea unui aparat dentar.

Însă, indiferent ce metodă vei aplica să îl convingi pe cel mic să poarte aparat dentar, amintește-i că este o soluție temporară și că așa va avea un zâmbet minunat tot restul vieții.

Citește și:
Au! S-a spart un dințișor!
Defecte ale dinților definitivi
Copilul tău scrâşneşte din dinţi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa