Cum alegi încălţămintea copilului?

Andreea Popa
cum-alegi-incaltamintea-copilului

Câteva lucruri esențiale de care trebuie să ţii cont atunci când alegi încălțămintea copilului

Pantofi cu talonet sau fără? Mai înalţi, cu susţinere pe gleznă, sau nu? Cu talpă rigidă sau moale? Cum alegem, așadar, încălţămintea copilului?

Indiferent că este vorba despre pantofiorii pentru primii paşi sau despre cei care vor fi folosiţi pentru a pune frână pe asfalt atunci când copilul se dă cu bicicleta, este foarte important să alegi încălţămintea potrivită pentru cel mic. Iată câteva criterii de care trebuie neapărat să ţii cont.

Vârsta

Cât timp încă nu umblă, bebeluşii nu au nevoie de încălţăminte. Sunt suficiente nişte şosetuţe sau nişte botoşei, dacă vremea e mai răcoroasă. Sigur că arată mult mai haios încălţaţi, dar pantofii doar îi vor încurca. Mai ales dacă merg în patru labe. În plus, unii producători iau pur şi simplu un model de adulţi, pe care îl micşorează. Nu spun că rezultatul nu este unul absolut adorabil, doar că este şi incredibil de incomod pentru picioruşele dolofane ale unui bebeluş, atât de diferite faţă de cele ale unui adult. Dacă doreşti totuşi să-l încalţi, caută o pereche de premergători moi şi flexibili, care să se muleze pe forma piciorului, fără niciun fel de întărituri din carton sau plastic.

După ce copilul face primii paşi, ideal ar fi să umble cât mai mult desculţ sau cu nişte şosete cu buline antiderapante pe talpă. Mersul desculţ îi va permite celui mic să-şi întindă degetele pentru o mai bună stabilitate şi să-şi flexeze talpa în întregime. De asemenea, îl va obliga să-şi folosească toate grupele de muşchi, ceea ce se va traduce printr-o postură corectă mai târziu. Cu alte cuvinte, în niciun caz încălţat în casă. Sau cel puţin nu într-o pereche de pantofi rigizi, aşa cum (încă) mai recomandă unii medici.

Pe afară însă, bineînţeles că nu-l vei putea lăsa desculţ. Deci va trebui să ieşiţi la cumpărături. Iată câteva lucruri la care va trebui să fi atentă atunci când alegi încălțămintea copilului tău:

Mărimea

Va trebui să fii foarte atentă la mărimea pantofiorilor, mai ales dacă sunt prima lui pereche. După aceea, vei ştii măcar aproximativ ce număr să cauţi. Dar acum, când abia a început să umble, va trebui să te înarmezi cu multă răbdare şi să speri că şi el va avea suficientă încât să încerce mai multe perechi.

Cum ştii că pantofii sunt mărimea potrivită? Indiferent de vârsta copilului, este uşor de verificat. Trebuie doar să-l încalţi şi să-l pui apoi să stea în picioare. Piciorul va aluneca spre vârf iar în partea din spate, în dreptul călcâiului, ar trebui să rămână suficient loc cât să bagi degetul tău mic. Nu măsura lungimea labei piciorului când copilul stă culcat sau în fund. Sub presiunea greutăţii corpului, picioruşele se pot alungi cu până la un centimetru.

Lasă-l să facă câţiva paşi încălţat şi verifică după aceea dacă pe laba piciorului nu rămân urme roşii. Dacă rămân, înseamnă că pantofii îl strâng şi va trebui să cauţi o mărime mai mare sau un model mai lat. Nu te baza pe faptul că „pantofii se lasă”. Chiar dacă s-ar lăsa, ce sens are să se chinuie până atunci?

Lăţimea

Nu doar lungimea pantofilor contează, ci şi lăţimea. Exact ca şi numerele de la pantofi, există un sistem de măsurare şi a lăţimii, deşi foarte puţini producători îl aplică. Astfel, la unele mărci (de obicei la cele americane) vei vedea că, pe lângă numărul care indică mărimea, apare şi o literă (de la D la H) care indică lăţimea. Circa 70% dintre copii poartă mărimea D la pantofi (de obicei fetele) sau E (în general băieţii). Deci, dacă găseşti astfel de pantofi, ai posibilitatea să optezi pentru acelaşi model, acelaşi număr, dar mai multe lăţimi. Dacă nu găseşti, va trebui pur şi simplu să te reorientezi spre altă pereche de încălţăminte.

Şi încă ceva: dacă e posibil, mergeţi la cumpărat de pantofiori în a doua parte a zilei. Şi picioarele copiilor se umflă spre seară, iar pantofii care dimineaţă îi erau comozi s-ar putea să-l jeneze mai spre seară.

Forma şi materialul

Pentru a lăsa degetelor de la picioare loc să se întindă, este important ca încălţămintea copilului să aibă botul rotunjit şi mai înalt.

În ceea ce priveşte materialul, sunt preferabili pantofii uşori, din piele, pânză sau din fibre sintetice de ultimă generaţie (gen membrană Goretex). Picioarele copiilor transpiră şi ele, deci materialul trebuie să lase piciorul să respire.

Pantofii ar trebui să fie ceva mai înalţi, adică puţin pe gleznă, mai ales în cazul copiilor mici, sub 18 luni. Dar, atenţie, fără să fie rigizi. Ideea nu este ca încălţămintea să-i ţină copilului piciorul fix, ca într-un clăpar, ci doar să nu-i cadă din picioruşe.

Talpa ar trebui să foarte foarte flexibilă, nu rigidă, şi să o poţi tu îndoi tu uşor cu mâna. De asemenea, este important să fie antiderapantă, dar modelele de pe talpă să nu fie totuşi foarte proeminente, astfel încât cel mic să se agaţe din cauza lor.

Fără talonet

Acum e acum! Caută o pereche de pantofi fără talonet (susţinători plantari interni). Ştiu că majoritatea modelelor sunt dotate cu aşa ceva, dar talonetul chiar nu este necesar. Ba din contră.

Circa 95% dintre copiii sub 4 ani au platfus, dar forma piciorului se modifică natural în cursul creşterii, fără niciun fel de tratament şi fără a fi necesară purtarea de pantofi cu talonet. De altfel, s-a constatat că purtarea talonetelor nu are niciun efect asupra dezvoltării arcului longitudinal intern. Ba mai mult, talonetele îl pot încurca pe copil la mers şi pot împiedica adâncirea bolţii plantare, favorizând deci apariţia platfusului, în loc să îl „vindece”. Arcul longitudinal se formează în mod natural între vârsta de 6 şi 8 ani, uneori chiar mai târziu.

Cât de des trebuie schimbaţi pantofii

Dacă acum ai găsit perechea perfectă de pantofi, pregăteşte-te psihic (şi financiar) ca peste câteva luni să iei căutările de la capăt. Pentru că ar trebui să verifici măcar o dată la 3-4 luni dacă încălţămintea nu i-a rămas mică copilului. Iată ce spune Societatea Americană de Ortopedie (The American Orthopaedic Foot & Ankle Society):

Copiilor sub 16 luni le creşte picioruşul, în medie, cu mai mult de o jumătate de număr în 2 luni.

Copiilor între 16 şi 24 de luni le creşte laba piciorului, în medie, cu un număr şi jumătate la fiecare 3 luni.

Copiilor între 24 şi 36 de luni le creşte piciorul aproximativ cu o jumătate de număr tot la 4 luni.

Copiilor peste 3 ani le creşte piciorul cu o jumătate de număr la 4-6 luni.

În final, nu uita că o mărime sau o lăţime necorespunzătoare la pantofi poate duce în timp la unghii încarnate, deformarea degetelor de la picioare (aşa-numitul deget în ciocan), calusuri sau bătături.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa