Cum alegi cea mai bună cremă de plajă pentru copii

Raluca Dumitrică
crema-de-plaja-copii-totul-despre-mame

O cremă de plajă, pentru expunerea prelungită la soare, trebuie să fie pe primul loc în bagaj. Una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale celor mici şi celor mari este marea, acolo unde prin simpla alăturare a plajei şi a apei obţii reţeta imbatabilă de distracţie garantată!

Deoarece copilaşii îşi petrec la mare câteva ore bune pe zi în bătaia directă a razelor soarelui, una dintre preocupările constante ale părinţilor este aceea de a găsi cea mai bună cremă de plajă pentru aceştia. Cremele de plajă sunt creme cu factor de protecţie solară, adică SPF, care, în lupta lor cu razele ultraviolete, produc fie un scut ce reflectă lumina şi nu-i permite acesteia să se apropie de corp, fie absorb aceste raze încă înainte de a pătrunde în organism. Haideţi să vedem de ce trebuie să ţinem cont atunci când alegem crema de plajă pentru copii!

Alege o cremă anti-raze UVA, dar şi împotriva razelor UVB

Pentru că cremele de plajă cu factor de protecţie solară protejează aproape exclusiv împotriva razelor ultraviolete de tip B (UVB), prezente doar vara şi responsabile cu arsuri şi alergii solare, dar şi cu apariţia ulterioară a unui anumit tip de cancer de piele, specialiştii recomandă să căutăm pentru copilaşii noştri nişte creme complexe. Pe acestea trebuie să scrie că protejează nu numai anti-raze UVB, ci şi împotriva razelor de tip A (UVA), care există în tot timpul anului. Acest tip de raze trec prin haine şi sticlă şi sunt răspunzătoare pentru creşterea posibilităţii apariţiei cancerului de piele, tulburări de pigmentare a pielii, alergii solare şi pentru apariţia ridurilor, ştiut fiind că intră profund în epidermă.

Nu uita de indicele SPF!

În cazul în care aţi stat de multe ori şi aţi analizat cu atenţie cifrele prezente în dreptul SPF-ului, e bine să ştiţi că aţi procedat foarte bine. Luaţi în calcul, însă, că acest număr din una sau două cifre nu reprezintă faptul că produsul se recomandă zilelor cu soare mai mult sau mai puţin, cum s-ar putea crede, ci indică timpul pe care îl poţi sta la soare fără ca pielea să se ardă. De exemplu, dacă ai aplicat pe corp o cremă cu SPF 20, înseamnă că poţi să te expui razelor solare de 20 de ori mai mult decât dacă ai fi putut fără cremă, înmulţind timpul dintre expunere şi până la arderea pielii tale. În cazul în care te-ai arde în 10 minute, după aplicarea cremei cu SPF 20 înseamnă că vei atinge punctul periculos după 200 de minute. Dacă la adulţi se recomandă alegerea unei creme cu SPF 30 pentru ieşirile la plajă, optează pentru o cremă cu SPF 50 pentru copii, ca să fii sigură că protecţia este pe termen îndelungat.

Uită-te la ingrediente

Ştiu că eşti tentată să crezi că, cu cât mai complexă va fi lista de ingrediente, cu atât mai eficientă va fi crema pentru pielea celui mic. Adevărul este că şi cremele care au o înşiruire redusă de compuşi sunt la fel de eficiente ca cele cu etichete elaborate, importantă fiind nu cantitatea lor, ci calitatea acestora. De aceea, alege produse care să lupte cu arsurile solare şi cu potenţialul efect cancerigen al acestora, dar care să iasă în minus la numărătoare cu parabeni sau alţi conservanţi, coloranţi şi parfumuri nocive pentru epiderma sensibilă a copilaşului. Dintre produsele existente în magazine şi farmacii, cumpără o cremă de plajă pentru copii care să aibă în compoziţie avobenzone, mexoryl SX, dioxid de titan sau oxid de zinc, acestea din urmă fiind minerale naturale care este recomandat să fie prezente în proporţie de cel puţin 5% în produsul final.

Crema de plajă, o parte dintr-un întreg

De reţinut că majoritatea cremelor pe bază de ingrediente obţinute pe cale chimică au nevoie de 15-30 de minute ca să devină active, de la aplicarea lor pe piele. Cremele pe bază de oxid de zinc sau de dioxid de titan sunt cele mai indicate, pentru că aceste două ingrediente sunt eficiente imediat după aplicare, nefiind sunt absorbite de piele. Nu uita să îi dai pe copii cu cremă chiar şi pe zonele adesea ignorate, precum urechi, laba piciorului şi faţă.
Dacă poţi, cumpără produse pe care să scrie că sunt rezistente la apă, ştiut fiind că celor mici le va plăcea nespus de mult să se bălăcească, dar şi la transpiraţie, fenomen perfect întâlnit pe plajă. În cazul în care nu găseşti astfel de produse, nu uita să îl cremuieşti pe cel mic de câteva ori pe parcursul unei singure şederi la plajă, mai ales dacă iese şi intră în apă de mai multe ori. De asemenea, nu neglija pălăria şi ochelari de soare ai celui mic şi pune-l să stea la umbră, sub umbrelă, ba chiar să poarte la plajă îmbrăcăminte special concepută împotriva razelor ultraviolete, chiar dacă respectă cu stricteţe orele bune de bronzat.

Iată și câteva regulă explicate de dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, despre pielea bebelușului și expunerea la soare:

Pielea bebelușului și expunerea la soare

  • e structurată la fel ca cea a adulților, dar e imatură;
  • are melanocite mai puțin active și este mai sensibilă la raze soarelui;
  • melanina se produce după 48 de ore de la expunere – crema de protecție solară, ochelarii de soare (de calitate!) hainele și umbrela (la plajă – de preferat cea din paie) nu trebuie să lipsească;
  • buzele nu au melanocite așa că e nevoie de un balsam de buze cu SPF 50;
  • suprafața pielii e de 2-3 ori mai mare decât cea a unui adult în raport cu greutatea – asta înseamnă o suprafață mai mare de schimb atât pentru absorbție, cât și pentru pierderea de apă sau căldură;
  • Organiația Mondială a Sănătății recomandă să nu expunem la soare copiii sub 3 ani; Medicii au însă păreri divergente asupra vârstei de expunere. Unii recomandă după primul an de viată, cu protecția adecvată.
  • 15 minute pe zi, cu 50% din suprafața corporală expusă (de ex. purtând pantaloni scurți și mânecă scurtă) sunt suficiente pentru producerea vitaminei D.
  • Cremele de soare homemade – cat de sigure sunt

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa