Cum aleg scaunul de maşină pentru copil

scaun de masina copii

Scaunul de mașină nu este un moft, ci o necesitate!

Heather Starr este o mamă care trage un semnal de alarmă privind siguranța copiilor în mașină, după ce fetița ei a suferit un accident. Heather a distribuit o postare în lumea virtuală, subliniind cât de importantă este așezarea corectă a copilului, iar mesajul ei a devenit imediat viral, fiind distribuit de peste 162.000 ori în rețelele de socializare.

„Aceasta este o fetiță de 3 ani, care a fost implicată într-un accident de mașină. Putea fi mai rău!”

vanatai accident

Sursă foto: Heather Starr/Facebook

Vânătăile de pe piept sunt urmările accidentului, care însă nu au fost atât de grave. În cazul în care centura era fixată în alte condiții, fetița ar fi putut avea organele afectate sau ar fi putut muri asfixiată. Ceea ce este mai înspăimântător este faptul că mama fetiței i-a atras atenția tatălui despre poziția centurii despre care citise cu numai o săptămână în urmă.

„Nu știam prea multe despre siguranța copilului în mașină”

Acesta este un caz fericit, în care regula „Este mai bine să previi decât să tratezi” s-a aplicat foarte bine.

Poate că ați auzit și voi replica „Pe vremea noastră nu erau și am crescut foarte bine„. Corect, însă pe vremea aceea, lucrurile stăteau altfel: aglomerația nu era aceeași, infrastructura nu era la fel de deficitară, iar autoturismele nu aveau aceeași capacitate de viteză ca acum. Ce-i drept, scaunul auto reprezintă o investiție financiară substanțială pentru orice părinte, însă siguranța și confortul copilului ar trebui să aibă prioritate înainte de orice altă decizie. În afară de asta, un scaun confortabil și sigur permite copilului să doarmă atunci când trebuie să călătoriți mai mult de două ore.

Nu există cel mai bun șofer

De câte ori nu ați văzut copii lăsați pe bancheta din față doar pentru că șoferul consideră că are suficientă experiență încât cei mici sunt în siguranță? OK, dar putem avea încredere și în ceilalți șoferi participanți la trafic? Copiii au nevoie să fie educați cu privire la siguranța lor în autoturism pentru că asta le poate salva viața.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Poliția Română a anunțat noi reglementări pe 14 februarie 2015 cu privire la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranță și a sistemelor de fixare a copiilor în scaune. Conform acestor reglementări, pe care le găsiți pe politiaromana.ro, copiii cu o înălțime de până la 135 de cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Copiii cu o înălțime de peste 135 de cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței.

Cum alegi scaunul de mașină potrivit copilului tău?

În funcție de înălțimea și greutatea copilului. Organizația britanică RoSPA recomandă părinților să aleagă scaunele care se fixează cu spatele la direcția de mers a mașinii pentur bebeluși până când copilul va cântări cel puțin 9 kilograme și poate sta singur în picioare pentru cel puțin 30 de minute. Acest tip de scaun se schimbă cu unul care se fixează cu fața la direcția de mers a mașinii numai când copilul depășește aceste limite.

În funcție de înălțimea și greutatea copilului. Organizația britanică RoSPA recomandă părințior să aleagă scaunele care se fixează cu spatele la direcția de mers a mașinii pentru bebeluși până când copilul va cântări cel puțin 9 kilograme și poate sta singur în picioare pentru cel puțin 30 de minute. Acest tip de scaun se schimbă cu unul care se fixează cu fața la direcția de mers a mașinii numai când copilul depășește aceste limite.

Copii cu vârsta cuprinsă între 12-15 luni (sau maxim 13 kg): scaune care se fixează cu spatele la direcția de mers.
Copii cu vârsta de până la patru ani (9-18 kg): scaune care se fixează cu fața la direcția de mers.
Copii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani (15-36 kg): scaune înălțătoare.

Scaune cu centură sau ISOFIX?

Așa cum spuneam mai sus, scaunele cu centură pot fi periculoase dacă nu sunt montate corect în cazul unui impact. Atunci când centura este prea îngustă, așezată prea sus sau prea jos, poate provoca tăiere, asfixiere sau hemoragie internă. Citiți cu atenție instrucțiunile de montare și verificați întotdeauna dacă totul este conform manualului de utilizare.

Sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) prezintă mai puține riscuri de a instala scaunul greșit, se fixează foarte bine și nu permite mișcarea scaunului după ce a fost montat, cu condiția, bineînțeles, ca mașina voastră să permită instalarea acestui sistem.

Dacă autoturismul vostru nu are un sistem de prindere ISOFIX, vă recomandăm aceste scaune de mașină fără ISOFIX.

Pe bancheta din față sau pe bancheta din spate?

Scaunele pentru copii pot fi montate atât în față, cât și în spate, însă conform EURO NCAP, cea mai bună alegere este bancheta din spate.

Scaune de mașină second-hand sau noi?

Noi. Scaunele second-hand pot ascunde defecte sau au fost deja implicate într-un accident, ceea ce nu-ți mai oferă siguranță 100%.

SFAT: Atunci când cumpărați un scaun de mașină pentru copil, asigurați-vă că este realizat conform normelor de siguranță europene: ECE R44.03 sau R44.04.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa