Imunitatea în colectivitate. Cum ajuți copilul să reziste virozelor din grădiniță și școală (P)

Magda Popescu
copil la aparatul cu aerosoli

Trei zile la grădiniță, o săptămână acasă. Așa se desfășoară, de obicei, primele luni de colectivitate ale copilului. Frecvența la grădiniță este foarte redusă din cauza virozelor dese și a complicațiilor care, de multe ori, apar în urma acestora. De câte ori nu ai vrut să nu-l mai duci deloc în colectivitate din cauza răcelilor repetate? Însă asta nu este o soluție. Specialiștii ne explică de ce imunitatea are nevoie de răceli, dar și cum ajuți copilul să reziste virozelor.

Studii citate de site-ul medical www.webmd.com arată că bebelușii și copiii mici care merg la creșă și la grădiniță se confruntă cu mai multe boli respiratorii și viroze decât cei care stau acasă cu părinții sau bonele. Autorul celui mai recent studiu despre răcelile copiilor mici, Thomas M Ball, profesor asociat de pediatrie clinică la Universitatea din Arizona, spune, însă, că acest lucru este benefic pentru că acea imunitate dobândită în primii ani de copilărie îi protejează pe copii mai târziu.

„Acest studiu dă credibilitate ipotezei potrivit căreia imunitatea obținută în primii ani de viață îi protejează pe copii de răceli și alte complicații, mai târziu, în viață”, spune medicul.

De ce răcesc copiii când intră în colectivitate?

Creșele și grădinițele sunt un mediu bun pentru transmiterea de virusuri. Multe boli tipice copilăriei mici, cum ar fi răceala, bolile de stomac, bolile de piele sunt cauzate de virusuri, care se pot răspândi ușor prin contact direct și indirect între copii.

Ori de câte ori copiii sunt împreună, există riscuri mari de a răspândi virusurile. Acest lucru este cauzat de faptul că cei mici folosesc mâinile pentru a-și șterge nasul sau pentru a-și freca ochii, apoi pentru a manipula jucăriile, cărțile sau pentru a atinge alți copii. În acest fel, virusul trece de la un copil la altul. Virusurile mai sunt răspândite prin tuse, strănut, comunicare apropiată.

Sistemul imunitar al copiilor nu este încă matur. Acest lucru îi face mai sensibili la infecții atunci când intră în contact cu boli pe care nu le-au avut înainte.

Cât de des răcesc copiii mici?

A fi sănătos înseamnă a avea un sistem imunitar bine pus la punct, capabil să se protejeze de îmbolnăviri la care e inerent să nu fii expus. Dar acesta se formează în timp.

”De aceea eu recomand părinților să-i ducă pe cei mici la grădiniță pentru că așa se pot forma. Valoarea lor socială, inteligența emoțională, care este de bază în dezvoltarea ființei umane, se creează și se dezvoltă în colectivitate, nu doar acasă, într-un mediu de adulți. Sigur că ne dorim să stea acasă pentru a evita îmbolnăvirile, dar riscați să le luați cel mai mare dar – comunicarea cu cei de vârsta lor, învățarea pe același palier. Între copii se dezvoltă cel mai bine copiii și tot acolo și imunitatea lor se maturizează”, spune dr. Valeria Herdea, medic pediatru.

Şi, totuşi, dacă cei mici răcesc foarte des? Dr. Alexis Cochino, medic pediatru și imunolog este de părere că ”șaşe-opt răceli pe an sunt normale la copiii de grădiniţă, în condiţiile în care aceştia schimbă mediul de acasă cu cel din colectivitate”.

Imunitatea în colectivitate. Cum ajuți copilul să reziste virozelor și răcelilor inevitabile în grădiniță și școală

Imunitatea este stimulată prin alimentație, prin modul de viață, prin sport, prin statul în aer liber, prin igienizarea și aerisirea locuinței. Și un secret important este comunicarea.

”În primul rând să ne cunoaștem foarte bine copiii, să-i ajutăm să-și cunoască corpul, să-i ajutăm să cunoască reacțiile lor, să-i învățăm să vorbească despre ele. Secretul este comunicarea! Nu le spunem că nu au voie să plângă! Ba da, e voie, e în regulă chiar să plângem cu ei; astfel își descarcă energiile negative și sistemul lor imunitar se întărește. A nu-ți fi rușine de corpul tău înseamnă primul pas spre cunoaștere, primul pas spre întărirea organismului. Nu e nicio rușine dacă îi este teamă, nu e nicio rușine dacă nu e cel mai viteaz din echipa de la grădiniță, nu e nicio rușine dacă a scăpat pe el. Fiecare pas alături de ei îi va ajuta să-și crească și imunitatea. Și nu uitați, genetica joacă un rol foarte important! Dacă ați fost copii bolnăvicioși, nu cereți copiilor voștri să fie cei mai rezistenți!”, a explicat dr. Valeria Herdea.

Dați timp copiilor, jucați-vă cu ei, în casă și în aer liber, învățați-i lucruri frumoase. Atenție și la alimentație, care trebuie să fie cât mai diversificată și naturală.

Copilul este bolnav? Ce e de făcut? Câteva reguli de la medici

  • Hidratarea este extrem de importantă. În perioada în care copilul are febra, de obicei 3-5 zile, pofta de mâncare scade, copilul este mai greu de mulţumit şi are nevoie de mult mai multă atenţie şi de răbdare din partea celor din jur decât de obicei. În acestă perioadă, chiar dacă copilul va mânca mai puţin, trebuie să avem grijă să îl hidratăm corespunzător. Poate primi lapte, apă, ceai, supă, compot. Dacă varsă sau are diaree va primi, alături de lichide, şi săruri de rehidratare, recomandă medicii pediatri.
  • Odihna este foarte importantă pentru recuperarea copilului.
  • Manevrele fizice de scădere a febrei se asociază cu medicamente antitermice. La următorul link găsiți regulile de folosire a antitermicelor 

Aersosolii, un tratament eficient și neinvaziv

Aerosolii la copil pot fi o metodă eficientă de a-i administra acestuia un tratament cu minimum de reacţii adverse. Chiar dacă pare o formă de terapie fără efecte adverse și ușor de administrat, nu este indicat să o alegi fără acordul și recomandarea medicului. Există concentrații diferite în funcție de vârsta copilului, substanțe potrivite fiecărei afecțiuni, iar durata tratamentului diferă în funcție de evoluția bolii.

Afecţiunile cele mai frecvente pentru care sunt recomandaţi aerosolii sunt: infecţiile respiratorii acute şi otitele asociate acestora, astmul bronşic, pneumoniile.

Cum ajuți copilul să reziste virozelor?

Toate substanțele recomandate pentru aerosoli trebuie combinate cu ser fiziologic de diferite concentrații pentru a produce efectul dorit, iar doza se calculează în funcție de greutatea corporală. Durata tratamentului este stabilită de către medic, în funcție și de evoluția fiecărui pacient în parte. De menționat faptul că în oricare dintre afecțiunile menționate, aerosolii sunt doar o componentă a tratamentului.

Efectele adverse sunt rare, însă întotdeauna medicul este cel care trebuie să recomande tipul de aerosol și substanța activă în funcție de diagnostic.

Aparatul de aerosoli se mai numeşte şi nebulizator și foloseşte fie ultrasunete, fie un compresor pentru a forma picături foarte mici de lichid. Copilul nu trebuie să depună niciun efort în timpul tratamentului. Tot ce trebuie să facă este să respire liniştit „aburul” produs de aparat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa