Microplasticele, care sunt particule de plastic mai mici de 5 mm, ajung în mâncare mai ușor decât ne-am putea imagina. Inclusiv în cea a copiilor, pentru care folosim deseori recipiente periculoase. Ingerarea microplasticelor poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi dezechilibre la nivelul florei intestinale și al hormonilor, slăbirea sistemului imunitar, iar unele studii le-au asociat chiar cu diabetul, bolile de inimă și cancerul, arată parents.com.
Poate fi greu – și uneori imposibil – să eviți complet obiectele de plastic în gospodărie, dar există câteva ustensile pe care le poți înlocui pentru a reduce riscurile. De la tocătoare din bambus și ustensile din silicon, până la seturi de veselă prietenoase cu cei mici, îți poți reorganiza bucătăria astfel încât să fie mai sigură și mai sănătoasă pentru copii și adulți – iar toate aceste produse costă sub 100 de lei fiecare, aproape în orice magazin fizic ori online.
Renunță la tocătoarele din plastic
Tocătoarele din plastic eliberează anual milioane de microplastice în mediul înconjurător și, implicit, în alimente. Tocătoarele ecologice din bambus sunt o alegere excelentă pentru prepararea meselor în familie. Spre deosebire de tocătoarele din plastic, cele din bambus nu ne expun la microplastice și sunt mult mai rezistente.
- Sugestie de la IKEA: set 3 tocatoare de bambus, preț 89 de lei

- CITEȘTE ȘI: De ce să-ți iei copilul în bucătărie?
Uită de recipientele din plastic pentru depozitare
Chiar dacă par utile, aceste recipiente pot expune familia la microplastice și substanțe chimice periculoase, mai ales când sunt folosite pentru alimente fierbinți sau acide. De asemenea, în timp, pe măsură ce se uzează, fragmente minuscule de plastic se pot desprinde și pot ajunge direct în mâncare.
Indiferent că e vorba de paste cu unt sau nuggets de pui, mulți copii își doresc să aibă un prânz cald la școală. Acesta poate fi depozitat într-un termos alimentar, care păstrează mâncarea caldă și proaspătă până la 5 ore. Poate menține și alimentele reci până la 7 ore și vine cu o linguriță pliabilă, integrată în capac. Recipientul e disponibil în 26 de culori și este fabricat din oțel inoxidabil nereactiv, ceea ce înseamnă că nu eliberează chimicale în mâncarea sau băutura copilului.
- Sugestie de la eMag: Termos alimente, 500 ml, cu lingură pliabilă inclusă, preț 99 de lei.

- CITEȘTE ȘI: Eat Like a Pro: 5 idei de prânz sănătos
Scapă de farfuriile și tacâmurile de unică folosință din plastic
Folosirea farfuriilor și tacâmurilor din plastic – cum sunt cele primite la pachet cu mâncarea comandată – poate duce la ingerarea accidentală de plastic. Riscul crește atunci când folosești aceste tacâmuri pentru mâncăruri fierbinți, deoarece substanțele toxice din plastic pot ajunge direct în mâncare.
Înlocuiește farfuriile și tacâmurile din plastic ale copilului cu farfurii din bambus și furculițe și linguri din oțel inoxidabil – toate sigure pentru mașina de spălat vase. Farfuriile din bambus sunt o alternativă excelentă la cele din plastic: sunt rezistente, ecologice și biodegradabile. Tacâmurile din oțel inoxidabil sunt durabile, non-toxice și ușor de curățat.
- Sugestie de la Dodoli: farfurie de bambus pentru bebeluși

Nu mai folosi pungile de unică folosință pentru gustări și sandvișuri
Chiar și simplul gest de a deschide sau închide o pungă de unică folosință poate elibera microplastice în mediu – și în mâncarea copilului. Alege, în schimb, unele reutilizabile pentru alimente care sunt fabricate 100% din silicon, deci nu conțin deloc plastic și pot fi spălate și refolosite de nenumărate ori (spre deosebire de pungile de unică folosință). De obicei le poți cumpăra în seturi ce conțin pungi de dimensiuni diferite – mică, medie și mare – care pot stoca între 530 ml și până la 1,5 litri. Pungile au un design care le permite să stea în poziție verticală, astfel încât gustările pot fi accesate cu ușurință de copii sau adulți. Se închid etanș, fără să fie nevoie de capace.
- Sugestie de la Ivosa: pungi etanșe reutilizabile pentru depozitare, din silicon

Renunță la folia alimentară, conține multe microplastice
La fel ca recipientele din plastic, folia alimentară contribuie la expunerea la microplastice chiar și atunci când este așezată peste mâncare – pentru că poate elibera substanțe chimice în ceea ce acoperă. Folii alternative, naturale, sunt o alegere sănătoasă și sustenabilă, fiind realizate din ingrediente precum ceară de albine, uleiuri vegetale organice și rășină de copac. Există și variante vegane, unde ceara de albine este înlocuită cu ceară vegetală. Pentru a le folosi, trebuie doar să le încălzești ușor cu mâinile, apoi să le mulezi pe suprafața alimentelor. Nu le arunca după o utilizare! Se spală manual, cu apă rece și săpun delicat, apoi se lasă la uscat la aer.
- Sugestie de la Kithenshop: folie alimentară naturală, preț 144 de lei

Înlocuiește tigăile cu strat antiaderent
Tigăile cu înveliș antiaderent sunt cunoscute pentru faptul că pot conține microplastice și substanțe chimice periculoase. De aceea, o tigaie ceramică este o alegere mult mai sănătoasă pentru familia ta. Folosind o tigaie ceramică, nu-ți expui familia la PTFE sau PFOA – substanțe sintetice utilizate pentru a crea suprafețe antiaderente, care au fost asociate cu efecte negative asupra sănătății și mediului, pe termen lung.
Indiferent dacă prăjești ouă sau faci clătite, stratul ceramic funcționează ca un antiaderent natural – deși, uneori, poate fi nevoie de puțin unt sau ulei. Tigaia are și un loc special pentru degetul mare pe mâner, care face ca răsturnarea clătitelor să fie nu doar ușoară, ci și confortabilă – te vei simți ca un profesionist!
- Sugestie de la Altex: tigaie ceramică cu capac, preț 48 de lei

Microplastice, periculoase și pentru sănătate, și pentru mediu
Aceste particule minuscule de plastic, invizibile cu ochiul liber, ajung în mâncare, apă și chiar în aerul pe care îl respirăm. Iar odată ce pătrund în organism, ele pot provoca un lanț întreg de dezechilibre. Mai multe studii recente au demonstrat că microplasticele pot afecta sistemul digestiv, pot perturba echilibrul hormonal și pot slăbi imunitatea. Unele cercetări au găsit chiar legături între expunerea constantă la microplastice și boli grave precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și diverse forme de cancer.
La copii, riscurile sunt și mai mari. Corpul lor este în plină dezvoltare, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil. Chiar și cantități mici de microplastice sau substanțe chimice eliberate de plastic pot avea efecte semnificative în timp – de la alergii și inflamații cronice, până la dereglări endocrine care pot afecta dezvoltarea fizică și cognitivă.
Un studiu recent a detectat urme de microplastice chiar în sângele uman și în placentă, ceea ce sugerează că expunerea începe încă din perioada prenatală. Știm că poate părea copleșitor – plasticul este peste tot. Dar vestea bună este că, pas cu pas, poți reduce semnificativ riscul. Începând cu bucătăria, locul în care pregătești zilnic mâncarea pentru copilul tău, poți face alegeri simple, accesibile și sigure.