Cum acordați primul-ajutor copiilor. Sfaturi și video de la conf. dr. Mihai Craiu

TOTUL DESPRE MAME

  Modul în care acordați primul ajutor unui copil aflat într-o situație critică face diferența între viață și moarte. Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București,  explică pentru părinți ce trebuie făcut atunci când un copil are nevoie de ajutor

  „Din păcate, situațiile amenințătoare de viata la copil apar deseori în alta parte decât în spital și sunt complet neașteptate. 70-80% din aceste episoade se petrec acasă, la joacă, la școală. Cunoaștrea unor măsuri elementare de resuscitare (BLS – Basic Life Support) ar putea face diferența între viață și moarte. Interventia unui martor la episodul amenintator de viata este absolut esentiala până când vine echipajul de prim ajutor calificat în resuscitare (SMURD, Echipa de resuscitare spitaliceasca)”, spune medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

  Conform pediatrului Mihai Craiu acestia sunt cei 10 pasi de urmat la copilul cu varsta intre 1 si 8 ani dacă suntem singuri si nu avem pregatire medicala:


  1. Ma apropii de victima cu precautie si ma sigur sa nu fiu accidentat si eu
  2. Verific starea de constienta intai prin apelare apoi strangand si scuturand umarul
  3. Daca pacientul nu raspunde strig AJUTOR
  4. Deschid calea aeriana dand capul pe spate si sustinand cu 2 degete barbia
  5. Verific cel mult 10 secunde daca victima respira eficient (aud aerul respirat, simt cu obrazul curentul produs si vad miscarile toracelui) – DACA nu sunt prezente toate 3 pacientul nu respira eficace.
  6. Administrez lent si adanc 5 insuflatii cu pauza intre ele („respiratii salvatoare”)
  7. Daca nu apar semne de viata pot verifica pulsul DACA stiu unde si cum sau trec imediat la compresii sternale, cate 30 de apasari adanci de 5 cm si bruste in ritm de 100/minut
  8. Fac 30 apasari si 2 insuflatii timp de 5 cicluri adica 1-2 minute fara pauza.
  9. Daca a venit o persoana in ajutor il rog sa apeleze 112, daca nu a venit nimeni ma opresc putin si o fac eu.
  10. Continui in acelasi ritm 30:2 pana vine SMURD sau pana la limita epuizarii

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa