Copiii răciți și cu febră sunt primiți la grădinițele din Vest. Singura situație când trebuie ținuți acasă

Veronica Guzun, redactor
febră la grădiniță

Poți duce copilul cu muci, tuse, febră la grădiniță? Ești tentată să răspunzi că nu, însă în alte țări europene îl ții acasă doar în caz de enterocolită.

”Doamnă, copilul are febră, veniți să-l luați acasă” – este o frază pe care mămicile cu copii la grădiniță au auzit-o cel mai probabil, mai ales în perioadele cu multe viroze. Cum se procedează în alte țări atunci când copilul face febră, are muci sau e bolnav și merge la grădiniță, am aflat de la câteva mame care locuiesc în Londra, în regiunea pariziană și la Bruxelles.

Franța:

Carmen Picioroagă are două fete, una de aproape 4 ani și una de aproape șapte luni. Prima merge la ecolle maternelle, iar a doua la creșă, în regiunea pariziană. Despre sistemul de creșe și gradinițe știe din proprie experiență.

”Copilul poate fi dus la creșă de la două luni și jumătate până în anul în care împlinește trei ani. Atunci începe ecole maternelle, si copilul este deja elev” – spune Carmen.

În cazul în care copilul face febră mai mare de 38,5 părinții sunt sunați la serviciu și informați. Creșa are în mod obligatoriu un cadru medical. Aceasta este singura în măsură să administreze antitermic, paracetamol. Seara, când părinții iau copilul, li se recomandă să îl ducă la medic pentru a afla cauza febrei. Iar a doua zi pot veni la creșă cu rețeta, tratamentul și copilul. Cadrul medical va adminstra medicamentele. Poate face și spălături ale nasului cu ser fiziologic, sau să dea sirop cu antibiotic. Seara, părintele primește un tabel cu orele la care a mai făcut febră copilul, ce și cât I s-a adminsitrat, acest tabel trebuie continuat și acasă și adus a doua zi la creșă. Totul cu scopul de a nu administra supradoze și de a supraveghea evoluția bolii în permanență.

Sunt câteva excepții de la această practică. Copilul cu enterocolită trebuie luat acasă cât se poate de repede, pentru că e contagios și îngrijitoarele nu ar face față la atât de mulți copii care vomită și au diaree în același timp. De asemenea, pentru bolile copilăriei, la unele creșe copilul este ținut acasă câteva zile, până se usucă bubele (în niciun caz două săptămâni până trec), în altele copii sunt primiți în apogeul bolii, cu creme calmante, ca să nu se scarpine. Pe principiul dacă a a părut un caz, facilităm aparitia epidemiei să facă toți aproximativ în același timp boala și să le treacă la toți aproximativ concomitent.

În principiu, în Franța nu există noțiunea de concediu medical pentu părinți, mai ales dacă lucrezi în mediul privat. Totuși, în unele firme este posibil să fie prevăzute în conveția colectivă câteva zile libere remunerate în cazul îmbolnăvirii copilului. Cei care sunt angajați la stat, au în jur de 10 zile pe an pentru a sta acasă cu copilul bolnav, pe baza unei adeverințe de la medic. În rest, toate zilele se iau din concediul de odihnă. Așa că părinții stau cu rândul cu un copil acasă, pentru a nu-și epuiza tot concediul.

”Fetița mea cea mare a intrat la creșă la șapte luni si jumatate și până la 3 ani a stat maximum 10 zile acasă. O saptămână cu enterocolită și una cu varicelă, care s-a manifestat urât în cazul ei. Iar muci și tuse a avut non stop, în perioada rece.” – menționează Carmen.

De la vârsta de trei ani, copilul începe școala maternala (ecole maternelle). Aici, lucrurile stau puțin diferit. La o clasă de 27-30 de copii există o învățătoare și un ajutor de învățătoare. ”Școala nu are cadru medical și deja am experimentat ce înseamnă acest lucru. Fetița mea a făcut febră, am fost sunați să venim să o luăm și până am venit nimeni nu i-a dat antipriretice să-i scadă temperatura. Din fericire, nu era nimic grav, după ce i-am dat acasă paracetamol febra a scăzut și nu a mai revenit, așa că în ziua următoare feta mea aputut merge din nou la școală”. – spune Carmen Picioroagă, din Franța.

Marea Britanie

Și Ruxandra are două fete, una de școală și una de grădiniță și locuiesc la Londra. Și aici, ca în Franța, mucii, febra și tusea nu sunt motiv de a sta acasă. Antipireticele sunt administrate la grădiniță, cu acordul părinților. Însă nu de cadrul medical, ci de educatoare. Tot ele pot acorda primul ajutor sau pot administra antibioticele, dacă părintele vine cu medicamentul și cu rețeta. Dacă însă copilul are enterocolită, vomă și diaree, trebuie reținut neapărat acasă cel puțin încă 48 de ore după ce au trecut simptomele.

Când copiii ajung la școală, nu mai sunt monitorizați atât de îndeaproape, dar regulile sunt mai mult sau mai puțin aceleași ca la grădiniță: sunt primiți cu febră moderată, muci, tuse, nu și cu diaree sau vomă.

”În ceea ce privește concediul, în caz de îmbolnăvire a fetelor eu am dreptul la două zile libere.  Am noroc de șefi înțelegători și pot lipsi de la serviciu, dar apoi trebuie să recuperez acele ore, așa că mă străduiesc să lipsesc doar în cazuri cu advărat urgente” – explică Ruxandra din Londra.

Belgia

Cătălina Iacob are un băiețel de un an și două luni și a încercat atât creșa privată, cât și cea de stat. ”Dacă copilul face febră la creștă, dar are o stare generală bună I se administrează antitermic. Dar dacă vomită sau are diaree trebuie luat cât de repede acasă. La creșa particulară educatoarea este cea care are voie să administreze medicamente, atât antipiretice, cât și antibiotic, picături în ochi, spray în gât, etc. La cea de stat, există un cadru medical care vine din când în când, dar medicamentele tot educatoarea le administrează. Copilul cu varicelă nu este acceptat în colectivitate, însă cel cu boala ”gură, mână, picior” – da.” – ne-a povestit Cătălina din Bruxelles.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa