Cu dr. Nicoleta Maxim despre alergiile copiilor noștri

TOTUL DESPRE MAME

„Este importantă depistarea din timp a alergiei copilului, astfel încât părinţii să evite contactul cu substanţa care poate declanșa acest fenomen”

Dincolo de alergiile de sezon, aşa numitele alergii de primăvară, copiii pot avea reacţii adverse la contactul cu diferite substanţe. Deseori am întâlnit mămici care îşi puneau întrebarea „De ce copilul meu are crampe la burtică după ce bea laptele de seara?” sau „Ce se întâmplă de-i curge nasul copilului meu, chiar şi un sezon întreg?”

Nicoleta Maxim, medic specialist pediatru la Spitalul de ortopedie şi recuperare medicală pentru copii – Orto-Clinic din Bucureşti, ne spune tot ce trebuie să ştim despre alergii.

 

Doamna dr. Nicoleta Maxim, ne spuneaţi că a doua cauză a îmbolnăvirilor la pacienţii dumneavoastră, după infecţii, sunt alergiile de sezon. În termeni cât mai populari, vă rog, explicaţi-ne ce este alergia? Cum o recunoaştem?

Explicată simplu şi sintetic, alergia este o reacţie exagerată a organismului atunci când acesta intră în contact cu substanţe care, în aparenţă, par banale. Recunoaştem o alergie la copiii după simptomele care apar. Pot fi simptome respiratorii, de tip strănut sau tuse seacă persistentă, o respiraţie şuierătoare sau dificila (sete de aer, senzatie de sufocare); digestive: vărsături, scaune diareice, dureri abdominale; cutanate: diferite tipuri de erupții. Mai uşor de identificat sunt rinitele sau rinosinuzitele, atunci când copiilor le curge nasul abundent, le lăcrimează ochii, pe termen lung, chiar pe parcursul unui sezon întreg, fără ca aceste simptome să fie în legătură cu o răceală curenta. Observăm în aceste situaţii și apariția unor mâncărimi la nivelul nasului şi al ochilor.

 

Există modificări şi la nivelul pielii? Apar bubiţe?

Erupţiile care apar pe piele pot fi diferite. În principiu, în alergiile alimentare, deci prin ingestia alergenului, erupţia este de cele mai multe ori generalizată pe tot corpul. Când copilul face o alergie prin contact direct, cum ar fi contactul cu anumiţi detergenţi sau cu o crema, atunci erupţia apare pe zona care a venit în contact cu substanța, ulterior aceasta extinzându-se.

 

Ce provoacă alergii copiilor noştri?

Există mai multe substanţe la care se produc aceste alergii. În primul rând, avem alergenii alimentari, iar aici intră în principal proteinele din anumite produse, cum ar fi laptele, ouăle, preparatele din soia, cerealele, alunele, fructele de pădure, peştele. Apoi avem alergenii respiratorii: praf, polenuri, acarienii pe care îi găsim în praful care se acumulează în casă. Recomandăm mămicilor prudenţă la substanţele chimice pe care le folosesc în curăţenia casei, prin utilizarea pufurilor care pot conţine substanţe volatile uşor de inhalat ce pot duce la probleme respiratorii la persoanele cu predispoziție. Întâlnim deseori alergie la substanţele medicamentoase, în general antibioticele, diferitele tipuri de anestezice sau orice alte medicamente care par banale. Am întâlnit copii alergici la nurofen, paracetamol sau algocalmin, medicamente uzuale. Înţepăturile de insecte pot produce o reacție alergica locală, în cazurile simple şi chiar şoc anafilactic în cazurile grave.

 

 

Auzim deseori despre alergiile bebeluşilor la laptele de vacă…

Acesta este un tip special de alergie, care apare mai ales la sugari, când se face trecerea de la laptele de mamă la laptele praf extras din lapte de vaca. De fapt, alergia este provocată de proteina din lapte şi copilul poate să aibă scaune moi, vărsături, colici, urticarie, agitaţie, iritabilitate. Aceasta nu trebuie confundată cu intoleranța la lactoză, care apare la vârste mai mari şi care este cauzată de incapacitatea organismului de a digera lactoza.

 

Ce pot să facă mamele atunci când identifică o alergie la copiii lor?

La alergiile uşoare se recomandă de obicei un antihistaminic și evitarea substanței care a declanșat alergia, iar în cazurile complexe părinţii trebuie să meargă cu copilul la spital unde i se va administra un preparat cortizonic. Dacă simptomele persistă şi tratamentul cu cortizon nu duce la diminuarea simptomelor, medicii pot merge până la recomandarea adrenalinei. Cea mai importantă masura profilactică este depistarea alergiei copilului, astfel încât părinţii să evite contactul cu substanţa care face rău copiilor. Pentru identificarea alergiilor, se recomandă consultarea medicului specialist pediatru și a alergologului. O atenţie specială trebuie acordată copiilor care au în istoricul familial membri cu alergii cunoscute. Acest risc este ca o scală în creştere. De exemplu, dacă în familia unui copil există un membru cu o alergie, procentul ca acest copil să dezvolte şi el una este de aproximativ 20%-30%, la doi membri vorbim despre o posibilitate de 60%.

 

Ce putem face în cazul în care copilul are o rinoree pe termen lung provocată de o alergie? Îi putem da anticongestionante, pufuri de nas, un sezon întreg?

În acest caz se pot administra antihistaminice orale împreună cu decongestionante nazale, acestea din urmă neputând fi administrate pe perioade lungi de timp datorită numeroaselor efecte adverse. Pe lângă sprayurile cu corticoizi administrate inhalator există și alte preparate necorticoide ce se pot administra local, pe temen mai lung și cu mai puține efecte adverse.

 

Este alergia o boală? Putem numi un copil alergic ca fiind bolnav?

Da, este un copil bolnav, pentru că alergia de care el suferă îi îngrădeşte activităţile zilnice şi îi creează un disconfort cert. Dacă strănută şi-i curg ochii, nu poate participa la joacă, spre exemplu, aşa cum o fac alţi copii. Alergia nu este o boală gravă decât în măsura în care pune viaţa copilului în pericol printr-un şoc anafilactic care poate merge până la stop respirator. Alergia este o boală destul de frecventa la copii, boală pentru care părinţii trebuie să aibă o atenţie sporită!

 

Dr. Nicoleta Maxim răspunde la întrebări legate de sănătatea copiilor noștri în fiecare marți în emisiunea Totul despre mame, de la ora 15.30, și în reluare miercuri, de la 08.30, pe Prima TV.

 

Foto: Uncle Jeb Studio

Machiaj: Claudia Livadaru/La Bibliothèque

Coafură: Cătălina Matei/La Bibliothèque

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa