Crupul este o boală ce afectează căile respiratorii superioare şi le inflamează. Este, de fapt, o laringită sau o laringo-traheo-bronşită. Când aerul trece printre corzile vocale, acest pasaj este îngustat, iar copilului îi va fi greu să respire. Respiraţia va fi şuierătoare şi tusea va semăna cu un lătrat. Vocea va fi aspră şi răguşită, mai ales când copilul plânge.
Crupul este mai comun toamna şi iarna. E mai comun la băieţi decât la fete. Copilaşii cu vârsta între 3 luni şi 5 ani au cel mai mare risc de a face boala. Crupul este contagios mai ales în primele zile, până trece febra.
Care sunt cauzele crupului
Cel mai adesea, crupul este cauzat de o infecţie, conform webmd.com. Există două tipuri de crup- una virală şi una spasmodică.
Crupul viral este cauzat de un virus ce afectează corzile vocale (laringele) şi traheea. Virusul paragripal provoacă crupul. Începe ca o răceală, doar că apare tusea lătrătoare, iar respirația este însoțită de un șuierat. Sunetul ce se aude când respiră este puternic şi se numeşte stridor. Poate apărea şi o febră moderată.
Crupul spasmodic apare brusc în mijlocul nopţii. Copilul se trezeşte că nu poate respira. Va avea tuse lătrătoare şi stridor pentru că încearcă să respire. Febra nu apare la acest tip de crup. Medicii cred că această formă e provocată de o alergie sau de reflux gastric, care are loc când o parte din conținutul stomacului se ridică în esofag.
Orice tip de crup ar fi, de fiecare dată când copilul nu poate respire sau când stridorul se aude și atunci când copilul e liniștit, trebuie solicitat de urgenţă ajutor medical. Stridorul ce apare când plânge, e agitat sau faptul ca are o tuse lătrătoare nu e neapărat o urgenţă medicală. Dar cel mai bine ar fi să îl duceți pe copil la medic în astfel de situații.
Care sunt simptomele crupului?
De obicei, debutează ca o răceală. Copilul are nasul înfundat sau îi curge nasul şi are febră, dar nu durează mult până când simptomele se transformă în altceva.
Iată care sunt semnele de crup:
- Tuse lătrătoare ce se agravează noaptea
- Voce răguşită
- Respiraţie dificilă
- Febră, în unele cazuri
- Ochi roşii
- Noduli limfatici măriţi
Cereţi sfatul medicului dacă starea copilului nu se ameliorează în 3 -5 zile sau dacă se înrăutăţeşte:
- Dacă scoate un şuierat ascuţit numit stridor când respiră
- Dacă încep să-i curgă balele şi nu poate înghiţi
- Dacă e agitat
- Dacă repiră mai repede ca de obicei şi are retracţie costală
- Dacă se învineţeşte în jurul gurii sau la unghii
- Dacă pare deshidratat, dacă nu urinează şi are gura şi limba uscate
Care este tratamentul pentru crup?
Această boală este extrem de deranjantă pentru copil, dar cazurile uşoare se pot trata acasă. Iată cum puteţi ajuta copilul.
Ajutaţi-l să rămână calm. Crupul inflameaza căile respiratorii şi le îngustează, de aceea copilului îi e dificil să respire. Cu cât plânge mai mult, cu atât simptomele se înrăutăţesc. Încercaţi să ţineţi bebeluşul cât mai calm. Cântaţi-i şi citiţi-i povești.
Folosiţi un umidificator pentru aer, iar dacă nu aveți, daţi drumul la apa caldă în baie, și, imediat ce apar aburii calzi staţi 10 minute cu bebeluşul în acei aburi. Dacă e frig afară, deschideţi un geam pentru câteva minute, iar aerul rece va calma simptomele.
Administraţi copilului lichide. Este important să hidrataţi copilul, lichidele călduţe pot reduce simptomele pentru că ajută la eliminarea mucusului şi reduc presiunea de pe corzile vocale. Dacă refuză să bea, puteţi administra lichidul cu lingurița.
Tineţi copilul cu capul mai sus decât corpul, dar nu folosiţi perne pentru copiii mai mici de un an. Ar fi bine să dormiţi în aceeaşi cameră cu copilul, pentru a şti imediat când are probleme respiratorii.
Surse:
Mayo Clinic: “Croup”
KidsHealth.org: “Croup”
UptoDate: “Patient education: Croup in Infants and Children (Beyond the Basics).