Criza vaccinurilor. Ministrul Sănătații: „Suntem la un pas de catastrofă”

Geta Roman, director editorial

PRO ȘI CONTRA VACCINARE OBLIGATORIE În timp ce părinții caută soluții disperate pentru copiii care nu au ajuns la vârsta de vaccinare, ministrul Sănătății susține că singura soluție este vaccinarea obligatorie. Șeful PSD îl contrazice

Ministrul Sănătății, Florin Bodog spune ca „România este în plina epidemie de rujeolă și la un pas de catastrofă”, ținând cont de cele 23 de decese și peste 4.800 de îmbolnăviri de la începutul anului. Replica a venit într-o emisiune televizată după ce șeful PSD Liviu Dragnea a declarat că nu susține vaccinarea obligatorie.

Furnizorii refuză să aducă vaccinuri

„Am semnat un ordin de achizitionare a vaccinului antirujeolic, am facut procedura de achizitie, dar foarte greu gasesc furnizori. Si nu doar pentru acest vaccin. Din pacate Romania este in plina epidemie, suntem aproape de catastrofa.. Trebuie sa luam masuri foarte ferme. Am apelat si la Organizatia Mondiala a Sanatatii, am primit promisiuni ca ne vor ajuta sa gasim furnizori pentru vaccinurile de care este nevoie”.

Dr. Streinu-Cercel: ”Campania anti-vaccinare a luat proporții incomensurabile”

Medicul Adrian Streinu Cercel, specialist în boli infecțioase și managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, este de părere că „ori de cate ori o campanie de vaccinare scade sub 80% exista riscul unei epidemii, iar sub 60% e ca si declansata. O cauza este campania anti-vaccinare, care a luat proportii incomensurabile. Cat timp exista o politica de sanatate publica, mesajul este unul singur: campania de vaccinare este obligatorie.  Nu poti sa-i iei dreptul la viata al unui copil nou-nascut, pentru ca parintele este neinformat”.

Temerile mămicilor

Pe de altă parte, pe formurile și grupurile unde sunt înscrise mămici există o mare îngrijorare în special pentru copiii care nu au ajuns la vâsta de vaccinare pentru rujeolă.

Veronica: „Noi abia facem 6 luni, ies cu o frică în parc, tremur ca gelatina..”

Raluca: „Sunt din Lugoj si am o fetita de 9 luni, la noi in oraș este epidemie de rujeola, suntem tare stresați cu asta, aș vrea sa ii fac vaccinul dar nu știu dacă este ok. Voi ce ziceți, cum ați proceda, sa aștept până la vârsta de 1 an? O alta varianta ar fi să merg cu fetița în Oltenia la părinții mei….”

Imunizare de la 9 luni pentru ROR

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. Ca măsură de limitare a extinderii rujeolei, Ministerul Sănătății desfășoară la nivel național o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani.

„Pentru ROR (Rujeolă-Oreion-Rubeolă) imunizarea se face acum de la 9 luni pentru limitarea epidemiei. Se repetă doza la 12 luni și la 5 ani. Dacă se face înainte de 12 luni, imunitatea obținută este scăzută, dar permite sugarilor să treacă mai ușor prin boală, dacă o contactează. De aceea, este nevoie și de doza de la 12 luni, care asigură o imunitate acceptabilă patru-cinci ani. Pentru a obține imunitate de lungă durată (minimum 20 de ani) se face rapel la vârsta de cinci ani”, ne-a explicat medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societăţii Naționale de Medicina Familiei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa