Cosmetice pentru adolescenți. Cum să alegi deodorant și produse de îngrijire a tenului fără substanțe chimice periculoase

Georgiana Mihalcea, redactor
adolescenta in camera ei care isi curata tenul in oglinda
Curățarea tenului dimineața și seara, cu produsele potrivite, reduce riscul de apariție a coșurilor. FOTO: Shutterstock

Adolescența este o perioadă plină de schimbări, atât la nivel emoțional, cât și pe plan fizic: copiii cresc în înălțime, li se schimbă fizionomia, preocupările, interesul pentru cum arată. Din cauza fluctuațiilor hormonale, tenul poate deveni mai gras, pot apărea coșurile, iar transpirația devine mai abundentă. Alegerea produselor cosmetice potrivite este esențială pentru a menține pielea sănătoasă și pentru a le oferi adolescenților încrederea de care au nevoie. Dar care sunt cele mai bune opțiuni și care sunt produsele de care trebuie să ne ferim? Iată ce spun specialiștii!

Îngrijirea pielii în adolescență nu trebuie să fie complicată. O rutină simplă, bazată pe curățare, hidratare, protecție și produse potrivite tipului de ten, poate face o diferență uriașă. Făcând doar câteva alegeri corecte, adolescentul își poate menține pielea sănătoasă și își poate dezvolta obiceiuri de îngrijire care se vor dovedi foarte utile pe termen lung. Pe lângă îngrijirea tenului, în această perioadă, fetele încep să folosească diverse produse de machiaj, ocazional sau zi de zi. Care sunt riscurile și cum pot fi acestea reduse?

De ce este important să alegem produse cosmetice de calitate

Produsele cosmetice de calitate au ingrediente sigure, sunt testate dermatologic, au un risc redus de de reacții adverse și mențin echilibrul natural al pielii. În schimb, produsele inferioare pot conține substanțe chimice agresive, care favorizează apariția iritațiilor și pot avea efecte nocive pe termen lung. Pe lângă siguranță, cosmeticele de calitate oferă și o eficiență mai mare, datorită ingredientelor active bine echilibrate. Aceste produse respectă standardele stricte impuse de autoritățile sanitare, eliminând riscul contaminării cu substanțe periculoase. De asemenea, mai ales în cazul copiilor și adolescenților, se impune atenție sporită la EDC-uri (Endocrine Disrupting Chemicals), adică substanțe chimice cu potențial disruptor endocrin, care pot afecta echilibrul hormonal al organismului și sunt adesea prezente în cosmeticele de slabă calitate.

De ce sunt copiii mai vulnerabili? Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică, notează câteva elemente-cheie atunci când vorbim despre impactul cosmeticelor asupra sănătății celor mici: „Copiii nu sunt doar adulți în miniatură, corpurile lor sunt încă în dezvoltare și procesează substanțele chimice diferit”. Un aspect important asupra căruia atrage medicul atenția este faptul că absorbția substanțelor chimice e mai mare în cazul copiilor, dat fiind faptul că cei mici au o suprafață a pielii mai mare în raport cu greutatea corporală. „În Uniunea Europeană, peste 1.300 de substanțe chimice sunt interzise în produsele cosmetice”, mai spune el.

Efectele substanțelor chimice din cosmetice asupra oraganismelor tinere

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California și publicat în revista Human Reproduction a investigat legătura dintre expunerea la substanțe chimice precum ftalați, parabeni și fenoli, frecvent întâlnite în produsele cosmetice, și debutul pubertății la fete. Dr. Kim Harley, profesor asociat în domeniul sănătății publice la Universitatea din California, Berkeley (SUA) care a condus studiul, a declarat că s-au descoperit dovezi care conduc la concluzia că unele substanțe chimice utilizate pe scară largă în produsele de îngrijire personală sunt asociate cu instalarea timpurie a pubertății la fete. „Mai exact, am constatat că mamele care aveau în timpul sarcinii niveluri mai ridicate de dietil ftalat (utilizat în parfumuri) și triclosan (un agent antibacterian prezent în anumite săpunuri și paste de dinți) au avut fiice care au intrat mai devreme la pubertate. De asemenea, am descoperit că fetele care aveau niveluri mai ridicate de parabeni în organism la vârsta de nouă ani au intrat mai devreme la pubertate”.

Medicul endocrinolog Bogdan Pascu atrage atenția că substanțele chimice din produsele de machiaj pot ajunge în organismul fetelor prin mai multe căi. „Prima este absorbția dermică: pielea este o cale semnificativă, mai ales atunci când produsele sunt aplicate regulat. Zonele cu piele subțire, cum ar fi cele din jurul ochilor, pot crește rata de absorbție. A doua modalitate este inhalarea. Spray-urile și pudrele, precum spray-urile de fixare și fondurile de ten pudră, pot fi inhalate, ducând la absorbția prin tractul respirator. Iar ultima cale prin care pot pătrunde în organismul fetelor anumite substanțe toxice este ingestia orală, rujurile și luciurile de buze sunt ingerate involuntar în timp, oferind o cale directă pentru intrarea substanțelor chimice în organism,” explică medicul Bogdan Pascu pe pagina sa de facebook.

Care sunt posibilele efectele asupra sistemului endocrin la fete

  • Pubertatea precoce. Expunerea timpurie la substanțe chimice care imită estrogenul poate accelera debutul pubertății ]n cazul fetelor, o condiție cunoscută sub numele de pubertate precoce.
  • Tulburări menstruale. Dezechilibrele hormonale rezultate din expunerea cronică la EDC-uri (Endocrine Disrupting Chemicals) pot duce la cicluri menstruale neregulate. Unele studii sugerează că fetele expuse la niveluri ridicate de parabeni pot prezenta modificări ale duratei ciclului menstrual și perioade neregulate.
  • Disfuncții Tiroidiene. Glanda tiroidă joacă un rol crucial în metabolism și dezvoltare. S-a demonstrat că substanțe chimice precum triclosanul și ftalații perturbă sinteza și metabolismul hormonilor tiroidieni, ceea ce poate duce la hipotiroidism sau alte tulburări tiroidiene.
  • Probleme de Fertilitate. Deși efectele pe termen lung asupra fertilității cauzate de utilizarea timpurie a cosmeticelor nu sunt pe deplin studiate, datele sugerează că expunerea timpurie la anumite EDC-uri poate afecta dezvoltarea ovariană și fertilitatea viitoare.

Curățarea tenului: baza unei rutine corecte

Curățarea tenului este cel mai important pas în îngrijirea pielii, mai ales în adolescență, când hormonii pot influența producția de sebum și pot favoriza apariția coșurilor. Multe probleme ale pielii apar din cauza excesului de sebum, a poluării și a bacteriilor care se acumulează pe ten de-a lungul zilei.

Cum alegem produse de curățare potrivite

Esteticiana Elena Gheorghe face adolescenților câteva recomadări utile în această etapă și semnalează câteva dintre greșelile frecvente în îngrijirea tenului. Ideal ar fi, spune ea, ca spălarea tenului să se facă dimineața (pentru a îndepărta excesul de sebum acumulat peste noapte) și seara (pentru a elimina impuritățile, praful și eventualele resturi de machiaj).

Alegeți produse de curățare adaptate tipului de ten, iar dacă tenul este problematic, apelați la dermatolog:

  • Pentru ten normal. O spumă de curățare fără săpun este ideală pentru a elimina impuritățile fără să afecteze echilibrul natural al pielii.
  • Pentru ten sensibil sau uscat.  Alegeți un produs de curățare blând (cu ceramide sau aloe vera) care nu agresează pielea și o menține hidratată.
  • Pentru ten gras sau mixt. Optați pentru un gel de curățare cu acid salicilic sau zinc, care ajută la reglarea sebumului și la prevenirea coșurilor.

Greșeli frecvente în curățarea tenului:

  • Spălatul excesiv. Mulți adolescenți consideră că vor scăpa de coșuri dacă își curăță tenul de mai multe ori pe zi. De fapt, spălarea excesivă poate usca pielea, determinând-o să producă și mai mult sebum.
  • Folosirea săpunului obișnuit. Acesta poate avea un pH prea ridicat și poate irita pielea, afectând bariera naturală de protecție.
  • Atenție! Folosiți doar prosoape curat. Pentru a evita iritațiile, este important ca fața să fie tamponată ușor cu un prosop curat, și nu frecată agresiv.

Machiaj discret: mai puțin înseamnă mai bine

Elena Gheorghe, estetician

Multe adolescente folosesc machiajul, fie pentru a-și accentua trăsăturile, fie pentru a-și acoperi micile imperfecțiuni. Totuși, un machiaj aplicat în exces poate bloca porii și poate agrava problemele pielii.

Produse de machiaj recomandate adolescenților

  • BB cream sau fond de ten lejer. În locul unui fond de ten cu acoperire mare, care poate încărca porii, un BB cream hidratant și cu SPF este o alegere mai bună.
  • Pudră minerală. Absoarbe excesul de sebum și matifiază pielea, fără să creeze un aspect artificial.
  • Corector non-comedogenic. Poate fi aplicat punctual pe coșuri sau pete, dar trebuie să fie lejer și să nu conțină uleiuri grele.
  • Mascara și balsam de buze colorat. Un machiaj natural, cu un strat fin de mascara și un balsam de buze hidratant, poate oferi un look fresh fără să încarce tenul.

Cum îndepărtăm corect machiajul

Chiar dacă machiajul este discret, îndepărtarea acestuia este necesară în fiecare seară. Un demachiant blând pe bază de apă micelară este cel mai potrivit, deoarece îndepărtează eficient machiajul fără să irite pielea. Încercați să evitați șervețelele demachiante. Chiar dacă sunt ușor de folosit, acestea nu curăță în profunzime și pot lăsa reziduuri pe piele.

Prevenirea coșurilor – hidratare și ingrediente active

Contrar miturilor populare, tenul gras are nevoie de hidratare. Dacă pielea este agresată și deshidratată, va produce și mai mult sebum pentru a compensa. Iată câteva ingrediente benefice pentru tenul predispus la coșuri:

  • Acidul salicilic exfoliază delicat pielea și curăță porii în profunzime.
  • Niacinamida reduce roșeața, calmează inflamațiile și reglează sebumul.
  • Zincul are efect antibacterian și ajută la uscarea coșurilor.
  • Aloe vera și ceai verde hidratează și calmează pielea iritată.

Pentru a preveni apariția coșurilor, este important ca adolescenții să nu își atingă fața des cu mâinile și să schimbe regulat fața de pernă, deoarece acesta este un mediu propice bacteriilor.

Ascunderea coșurilor de pe față

Când apar coșurile, tentația este să le acoperi cu mult fond de ten, dar acest lucru poate agrava problema, atenționează cosmeticiana. În schimb, este recomandat un corector tratament, care nu doar ascunde, ci și ajută la vindecare.

  • Aplicați un corector verde peste coșurile roșii pentru a neutraliza culoarea, apoi adăugați un corector în nuanța pielii.
  • Evitați pudra în exces, deoarece poate accentua zonele uscate și face imperfecțiunile mai vizibile.

Este important ca pensulele și bureții de machiaj să fie curățate frecvent, deoarece pot aduna bacterii care agravează acneea.

Deodorantul – protecție eficientă fără ingrediente agresive

Transpirația devine mai intensă în adolescență din cauza schimbărilor hormonale. De aceea, un deodorant bun este esențial pentru confortul zilnic. Evitați deodorantele cu alcool și parabeni!

Bine de știut:

  • Deodorantul elimină mirosurile neplăcute, dar nu oprește transpirația. Variantele naturale, fără alcool și parfumuri sintetice, sunt mai blânde cu pielea.
  • Antiperspirantul reduce transpirația, datorită sărurilor de aluminiu. Este eficient pentru adolescenții activi, dar trebuie folosit cu măsură pentru a nu bloca complet porii.

Cosmetice pentru adolescenți în funcție de vârstă

Adolescenții pot începe să folosească produse cosmetice de bază în jurul vârstei de 10-12 ani, atunci când corpul lor începe să treacă prin schimbări hormonale. Cu toate acestea, trebuie precizat că nevoia de produse cosmetice depinde de organismul fiecărui copil, de tipul pielii și de problemele care pot apărea. Însă, cu cât rutina este mai simplă, cu produse blânde, cu atât pielea adolescentului va avea mai puține probleme! În ceea ce privește produsele cosmetice de curățare/ hidratare/tratare a tenului, iată câteva recomandări făcute de estetician! (Nu uitați că în cazul unui ten problematic, e indicat să cereți sfatul medicului dermatolog.)

  • 10-12 ani:
    • Un gel de curățare blând, fără parfum și alcool, pentru a elimina impuritățile și excesul de sebum;
    • Un deodorant delicat, fără aluminiu sau alcool, pentru protecție împotriva mirosurilor neplăcute;
    • O cremă hidratantă lejeră, dacă pielea este uscată sau sensibilă.
  • 12-14 ani. Pubertatea este în plină desfășurare, iar coșurile pot începe să apară. Rutina de îngrijire devine mai importantă:
    • Un produs de curățare adaptat tipului de ten (gel pentru ten gras, spumă delicată pentru ten sensibil);
    • O cremă hidratantă non-comedogenică, care nu blochează porii;
    • Un corector lejer, dacă există coșuri vizibile;
    • O protecție solară cu SPF 30-50, mai ales dacă adolescentul petrece mult timp afară.
  • 14-16 ani. În această etapă, adolescenții pot avea deja o rutină completă:
    • Exfolianți blânzi (acid salicilic, niacinamidă) pentru prevenirea coșurilor;
    • Mască de argilă o dată pe săptămână, pentru curățarea porilor;
    • Produse de machiaj non-comedogenice, dacă doresc să folosească BB cream, pudră sau mascara.
  • 16+ ani. La această vârstă, dacă adolescenții folosesc mai mult machiaj, e important să păstreze o rutină echilibrată pentru a nu sensibiliza pielea.

Cosmetice pentru adolescenți. Moft sau necesitate?

„Cosmeticele pentru adolescenți nu sunt un moft, ci o necesitate, dar doar dacă sunt alese corect și utilizate responsabil”, spune esteticiana Elena Gheorghe.

Când sunt o necesitate?

  • Pentru curățarea tenului. Începerea unei rutine de îngrijire adecvate ajută la prevenirea coșurilor și a punctelor negre. Un produs de curățare blând, adaptat tipului de ten, este esențial.
  • Pentru hidratare. Chiar și un ten gras are nevoie de hidratare. O cremă lejeră ajută la menținerea echilibrului pielii și la prevenirea excesului de sebum.
  • Pentru protecție solară. Razele UV afectează pielea, indiferent de vârstă. Aplicarea unui produs cu SPF previne îmbătrânirea prematură și apariția petelor.
  • Pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute. Pubertatea vine cu modificări ale mirosului corporal, iar folosirea unui deodorant adecvat este o chestiune care ține mai mult de igienă, decât de cochetărie.
  • Pentru acnee. Dacă apar coșuri, utilizarea unor produse cu ingrediente active precum acidul salicilic sau niacinamida poate face diferența.

Când pot deveni cosmeticele un moft

  • Machiajul excesiv. Folosirea zilnică a fondului de ten sau aplicarea unui machiaj prea încărcat poate bloca porii și agrava acneea.
  • Produsele agresive sau nepotrivite. Uneori, adolescenții aleg produse promovate pe social media, dar care pot conține ingrediente iritante sau inutile pentru vârsta lor.
  • Rutinele complicate. Pielea tânără nu are nevoie de seruri multiple, măști zilnice sau exfoliere agresivă. Prea multe produse pot face mai mult rău decât bine.

Cum verificăm produsele cosmetice. Informații la un click distanță

Găsiți în App Store sau Google Play mai multe aplicații care vă pot ajuta să aflați cât de curate sau nocive sunt produsele cosmetice și de îngrijire personală și să evaluați necesitatea acestora. Iată câteva dintre ele:

  • INCI Beauty. Permite scanarea codului de bare al produselor cosmetice pentru a analiza ingredientele. Fiecare ingredient primește un scor de la „excelent” la „controversat” pe baza studiilor științifice. În plus, oferă alternative mai sănătoase pentru produsele cu ingrediente problematice. Permite utilizatorilor să contribuie cu recenzii și să descopere produse mai „curate”.
  • Think Dirty. Cu ajutorul acestei aplicații veți putea scana codul de bare al produselor cosmetice pentru a afla informații despre ingredientele lor și potențialele efecte asupra sănătății. Fiecare ingredient primește un rating de la 0 la 10, indicând nivelul de siguranță. Tot aici găsiți și câteva sugestii pentru alternative mai sănătoase.
  • Clean Beauty. Dezvoltată de Officinea Laboratoires, această aplicație detectează automat ingredientele controversate din produsele de îngrijire și igienă, precum conservanți riscanți sau compuși iritanți. Scanați eticheta produsului pentru a obține informații detaliate despre ingrediente.
  • Yuka. Această aplicație analizează atât produsele alimentare, cât și pe cele cosmetice, evaluând impactul lor asupra sănătății. Prin scanarea codului de bare, aflați informații despre calitatea și siguranța ingredientelor din produsele clasificate pe modelul „excelent”, „destul de bun”, „slab”. De asemenea, aplicația sugerează alternative mai sănătoase atunci când este cazul.
  • Detox Me. Dezvoltată de Silent Spring Institute, această aplicație oferă sfaturi practice pentru reducerea expunerii la substanțe chimice toxice în viața de zi cu zi, inclusiv în produsele de îngrijire personală. Aplicația include șase categorii de produse și oferă recomandări pentru alternative mai sănătoase, precum și rețete DIY.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa