Copilul tău scrâşneşte din dinţi? Cât durează și cum îl ajuți

TOTUL DESPRE MAME
bruxism

  Copilul scrâșnește din dinți? Copilul tău doarme ca un îngeraş, dar, dacă te apropii de el, nu auzi numai o respiraţie uşoară, ci îl auzi cum scrâşneşte din dinţi? Mda, nu eşti singurul părinte în această situație. Scrâşnitul şi încleştarea dinţilor poartă numele de bruxism şi este o problemă destul de comună la copii.

  Bruxismul este termenul medical pentru scrâşnirea dinţilor sau încleştarea maxilarelor. Apare adesea în timpul somnului profund sau drept consecinţă a stresului.

  Între doi şi trei copii din 10 suferă de bruxism, însă, conform experţilor, majoritatea ajung să depăşească această problemă pe măsură ce cresc.

  Copilul scrâșnește din dinți. Cauzele bruxismului

  Deşi au fost efectuate studii, nimeni nu ştie exact ce anume cauzează bruxismul. În unele cazuri, copiii pot scrâşni din dinţi deoarece nu le este corect aliniată dantura. Alţii o fac ca răspuns la durere, cum ar fi o durere de urechi sau o erupţie dentară.

  Scrâşnitul din dinţi ar putea fi o modalitate de calmare a durerii (ca atunci când îţi freci un muşchi afectat de febră musculară).

  Stresul tensiunea sau furia – este o altă cauză. De exemplu, un copil şi-ar putea face griji în legătură cu un test la şcoală sau cu o schimbare în rutina zilnică (naşterea unui frate sau apariţia unui profesor nou). Chiar şi cearta cu părinţii şi fraţii poate provoca suficient stres cât să îi facă pe micuţi să îşi încleşteze maxilarul şi să scrâşnească din dinţi în timp ce dorm.

  Unii copii hiperactivi dezvoltă, de asemenea, bruxism. Uneori, copiii cu afecţiuni medicale (cum ar fi paralizie cerebrală) sau aflaţi sub tratament medicamentos special se confruntă şi ei cu această cu problemă.

  Copilul scrâșnește din dinți. Efectele bruxismului

  Multe cazuri de bruxism trec neobservate, fără efecte adverse, în timp ce altele le provocă celor mici dureri de cap sau dureri de urechi. De obicei, însă, bruxismul e mai neplăcut pentru alţi membri ai familiei decât pentru copil, din cauza sunetului pe care dintii îl scot când se freacă între ei.

  În anumite circumstanţe, scrâşnitul pe timp de noapte poate toci smalţul dinţilor, poate duce la creşterea sensibilităţii la diferenţele de temperatură şi poate provoca dureri faciale severe, precum şi probleme ale maxilarului, cum ar fi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM). Cu toate acestea, majoritatea copiilor care scrâşnesc din dinţi nu au astfel de probleme decât dacă bruxismul devine cronic.

  Diagnosticarea bruxismului

  O mulţime de copii care scrâşnesc din dinţi nu sunt nici măcar conştienţi de asta, aşa că de multe ori fraţii sau părinţii sunt cei care identifică problema.

  Câteva semne ale bruxismului la copii:

  • Sunetul scârţâit atunci când copilul doarme;
  • Dureri de falcă sau de faţă dimineaţa;
  • Durere la mestecat.

  Dacă crezi că micuţul tău scrâşneşte din dinţi prea des şi prea tare, mergi cu el la dentist. Acesta va examina dinţii să vadă dacă au smaltul tocit, dacă există crăpături sau sensibilitate ridicată.

  În cazul în care prejudiciul este detectat, medicul dentist îi poate pune copilului câteva întrebări, cum ar fi:

  • Cum te simţi înainte de culcare?
  • Te îngrijorează ceva acasă sau la şcoală?
  • Eşti supărat pe cineva?
  • Ce faci înainte de culcare?

  Examinarea va ajuta medicul să determine dacă scrâşnitul este cauzat de factori anatomici (alinierea dinţilor) sau psihici (stres) şi va sugera un plan de tratament eficient.

  Tratarea bruxismului

  Majoritatea copiilor scapă de bruxism pe măsură ce cresc, dar o combinaţie de supraveghere părintească şi vizite la dentist pot ajuta la menţinerea sub control a problemei.

  În cazurile în care scrâşnitul îi provoacă copilului dureri de maxilar sau deteriorări dentare, medicul stomatolog poate recomanda un soi de aparat de protecţie a danturii. Mulate pe maxilarul fiecărui pacient în parte, acestea sunt similare cu cele pe care le poartă boxerii sau rugbyştii atunci când sunt pe teren. Deşi copilului i-ar putea fi greu să se obişnuiasca să doarmă cu un astfel de aparat în gură, rezultatele pozitive vor fi observate foarte repede.

  Cum ajutăm copiii cu bruxism

  Cel mai important lucru este relaxarea înainte de culcare – de exemplu, făcându-le copiilor o baie caldă sau un duş, ascultând muzică liniştitoare preţ de câteva minute, sau citindu-le o carte.

  În cazul în care bruxismul este cauzat de stres, întreabă-ţi copilul ce anume îl supără şi caută o modalitate de a-l ajuta. De exemplu, un copil care este îngrijorat că va fi departe de casă atunci când pleacă într-o excursie ar putea avea nevoie să-i aminteşti că mama sau tata vor fi în apropiere şi îi poate suna dacă se întâmplă ceva.

  În cazul în care problema este mai complicată, cum ar fi mutatul într-un oraş nou, discută despre temerile copilului şi aminteşte-i toate părţile bune pe care le aduce schimbarea din viaţa voastră.

  În cazuri rare, relaxarea nu contribuie la ameliorarea bruxismului. În cazul în care copilul tău are probleme cu somnul sau se poartă altfel decât de obicei, medicul ţi-ar putea sugera o evaluare suplimentară. Acest lucru poate ajuta la determinarea cauzei de stres şi la stabilirea unui tratament adecvat.

  Cât durează bruxismul?

  Bruxismul din copilărie este, de obicei, depăşit până la adolescenţă. Majoritatea copiilor se opresc din scrâşnit din dinţi atunci când li se schimbă dinţii de lapte. Cu toate acestea, nu este imposibil ca unii să continue să îşi scrâşnească dinţii chiar şi în adolescenţă. Dacă bruxismul este cauzat de stres, acesta va continua până în momentul în care factorul de stres este îndepărtat.

  Prevenirea bruxismului

  Deoarece bruxismul este răspunsul natural al unui copil la creştere şi dezvoltare, cele mai multe cazuri nu pot fi prevenite. Bruxismul indus de stres poate fi evitat, totuşi, discutând cu copilul despre sentimentele sale şi ajutându-l să facă faţă problemelor.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa