Cum convingem un copil să se spele pe dinți

Cristina Călin, redactor-șef
să se spele pe dinți

  Caria dentară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor din întreaga lume. Ce este cel mai grav este că poate fi prevenită foarte ușor. Pentru un copil este esențial să se spele pe dinți ca să nu ajungă să aibă carii dentare. 

  Unul dintre motivele pentru care părinții nu dau importanță igienei la copii este mitul fals cum că dinții de lapte se schimbă și doar cei permanenți sunt importanți. În realitate, încă de la primul dințișor, la 6 luni ale bebelușului, trebuie să îi împrietenim cu periuța și pasta de dinți. Dacă facem acest lucru le vom asigura sănătatea orală pe tot parcursul vieții.

  Primii dinți apar între 6 și 10 luni, iar până la 3 ani copilul va avea 20 de dinți, urmând ca până în perioada adultă să mai aibă încă 12. Dinții de lapte au un strat de smalț mult mai subțire motiv pentru care sunt mult mai predispuși la carii și pot cădea înainte ca cei permanenți să fie pregătiți să iasă. De aici apar o serie de probleme: copilul va mânca mai greu, nu va mai putea vorbi corect și va afecta și apariția dentiției definitive. În cazul în care dinții de lapte se pierd prea repede cei permanenți nu vor mai știi unde le este locul, iar dantura nu va mai fi aliniată cum trebuie.

  Cum poate avea un copil grijă de dinții lui?

  Periajul zilnic al dinților este cel mai important lucru pe care îl poate face cel mic pentru o dantură sănătoasă. Încă de mic poate fi învățat să folosească ața dentară mai ales când nu are posibilitatea de a se spăla imediat după masă. Mersul la stomatolog și alimentația sănătoasă sunt și ele parte din planul pentru o dentiție sănătoasă. De fapt, chiar dacă copilul nu pare să aibă probleme este bine să mergeți la control la fiecare șase luni.

  6 moduri de a convinge copilul să se spele pe dinți

  Explică-i care este rolul periajului dentar

  Nu este suficient să îi pui copilului pasta și periuța de dinți în brațe și să îl trimiți la baie să se spele. Cel mic are nevoie de explicații și va fi mult mai cooperant dacă știe de ce trebuie să facă un anumit lucru. În primul rând că va pricepe că nu este o pedeapsă inventată de părinți ca să le ia din timpul de joacă, ci îi ajută să fie sănătoși.

  Lasă-l să își aleagă periuța de dinți

  Mergi cu copilul la magazin și arată-i raionul de periuțe de dinți pentru copii de unde să o aleagă pe cea care îi place cel mai mult. Poți chiar să îți cumperi și tu una de la adulți și să povestești în timp ce te uiți la ele care este motivul pentru care îți place una sau alta. Poți face același lucru și cu pasta de dinți.

  Spălați-vă împreună pe dinți

  Fă un ritual numai al vostru, un moment părinte-copil pe care cel mic de-abia să îl aștepte. Nu doar că îi va plăcea să stați împreună, dar te va copia și va învăța care sunt mișcările corecte. Puteți să dansați sau să vă jucați, dacă simți că cel mic începe să se plictisească.

  Inventează un joc

  Ca să nu te întrebe copilul la fiecare mișcare a periuței de dinți dacă au trecut cele 5 minute alocate spălatului, ai putea să inventezi un joc. Poți să îi aduci o clepsidră sau să pornești cronometrul de la telefon. O altă variantă potrivită pentru copii este să alegi un cântecel de 5 minute și să vă spălați dansând până când acesta se termină.

  Citește-i povești despre dințișori

  Există o mulțime de povești din care copiii pot înțelege cum funcționează dinții, cum trebuie îngrijiți și ce rol au ei pentru sănătatea noastră. Poveștile le poți inventa chiar tu, dacă crezi că ai avea mai mult succes.

  Creează o rutină

  Spălatul pe dinți trebuie să se întâmple în fiecare zi la aceeași oră, atât dimineața, cât și seara. În felul acesta îi va intra în obișnuință și va deveni aproape un gest reflex.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa