Copilul are nevoie de deodorant?

Ramona Dinescu
copilul are nevoie de deodorant

După vârsta de 5-6 ani, copilul ar putea avea nevoie de deodorant, iar acesta nu este un lucru anormal, sunt pe părere specialiștii.

Uneori, în timpul somnului, sau după o secvență de joacă mai agitată, mi se pare că băiețelul meu are emană un ușor miros de transpirație. Este un miros foarte puțin înțepător care se combină cu mirosul pielii lui și care, de multe ori, îmi aduce aminte de perioada în care era bebeluș. Nu este un miros deranjant, însă acest lucru m-a determinat să mă documentez în legătură cu perioada recomandată copiilor pentru a folosi un deodorant.

Dr. Jennifer Shu, autoare a cărții ”Baby and Child Health” și faimos medic pediatru american, susține că nu este nimic anormal ca încă din primii ani de școală, copilul să aibă nevoie de deodorant.

”La această vârstă, mirosurile corpului reprezintă de obicei un semn al faptului că organismul se maturizează, iar nivelul hormonal este în schimbare”, susține Dr. Shu.

Acest lucru înseamnă că, odată ce organismul copilului se maturizează, transpirația care vine în contact cu murdăria sau cu bacteriile normale ale pielii, duce la instalarea unor mirosuri mai înțepătoare, exact cum se întâmplă și în cazul adulților.

De asemenea, oamenii sunt diferiți atunci când vine vorba de cât de active sunt glandele lor sudoripare. În cazul în care copilul tău are niște glande sudoripare foarte active, probabil va transpira mai mult sau va emana niște mirosuri mai puternice odată cu schimbările hormonale din organism. În acest context, copilul are nevoie de deodorant.

Dușurile zilnice, hainele curate, schimbarea regulată a așternuturilor și prosoapelor pot ajuta la reducerea mirosurilor neplăcute.  De asemenea, este știut faptul că evitarea anumitor alimente aromate cu usturoi, ceapă sau a condimentelor picante, ajută la reducerea mirosurilor.

Dacă aceste metode nu rezolvă problema, atunci poate ar fi cazul să folosească un deodorant. Dr. Shu susține că un deodorant blând ar trebui să fie de ajuns.

Cel mai bun deodorant

”Despre deodorantele antipespirante se crede că sunt foarte eficiente, însă nu sunt justificate în cazul folosirii lor de către copii. Acestea au rolul de a bloca transpirația, însă transpirația poate fi necesară mai ales când organismul are nevoie să se auto regleze termic”, a mai adăugat Shu.

Produsele deodorante fără antiperspirante conțin pe etichetă cuvântul ”natural”. Acestea sunt cele mai recomandate în cazul copiilor, dar și al adulților.

Ar trebui să eviți acele deodorante ce conțin ftalați, niște chimicale ce se regăsesc în foarte multe produse de îngrijire personală care pot dauna pielii copiilor.

Transpirația la bebeluși. De ce apare și ce afecțiuni poate indica

Dacă la 5-6 ani copilul va avea nevoie de deodorant, nu înseamnă că în curând îi vei cumpăra și un aparat de ras. Până la 8-9 ani, primele semne ale pubertății nu ar trebui să fie vizibile. Pubertatea este un proces lung care se instalează în timp.

Până atunci, trece un deodorant natural pe lista ta de cumpărături. Copilului s-ar putea să-i placă să-l folosească pentru că este un lucru specific adulților, iar celor mici le place să se poarte ca niște adulți.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa