Nasul înfundat poate avea la origine o serie de cauze, unele dintre ele la care nu te-ai fi gândit. Cea mai comună, însă, este aceea a unei răceli ușoare, fără altă simptomatologie. În acest caz, decongestionantele nazale pot rezolva rapid situația. Dar, dacă nu răceala este problema, ar trebui să ai în vedere și alte cauze, pe care le enumerăm mai jos.
Așadar, dacă micuțul are nasul înfundat și se plânge că îl mănâncă, poate fi vorba despre o reacție alergică – polenul, praful, animalele de casă fiind, de regulă, puternici alergeni. Un medic alergolog poate stabili ușor diagnosticul.
Nasul înfundat și vorbitul pe nas
De asemenea, blocarea canalelor nazale la copii poate fi cauzată de o adenoidită – inflamație a țesutului adenoidian din porțiunea superioară a cavumului faringian, în cadrul căruia este cuprinsă și amigdala faringiană. Copiii care au această problemă pot avea congestie nazală care le poate afecta și calitatea vorbirii – vorbesc ”pe nas” – sau pe cea a somnului – sforăie.
Deci, dacă observi astfel de simptome asociate obstrucției nazale la copilul tău, ia măsuri imediate și adresează-te pediatrului.
- CITEȘTE ȘI: Batista bebelușului: pro sau contra?
Nasul înfundat încă de la naștere
O altă cauză a nasului înfundat la copii poate fi chiar structura acestui organ. În cazul în care copilul s-a născut natural, acesta poate să fi suferit o leziune a nasului în timpul expulziei sau o deformare a cartilagiului și a osului nazal care separă cele două fose.
Dacă situația apare mai târziu, cauza poate fi o lovitură la locul de joacă. Pediatrul sau un medic specialist ORL pot face o evaluare anatomică și poate astfel depista originea problemei.
Nu în ultimul rând, mai ales la copiii micuți, congestia nazala unilaterală – este blocată o singură nară, poate fi determinată de blocarea acolo a unui corp străin. Să nu uităm că micuții sunt foarte curioși și inventivi și nu puține sunt situațiile în care la serviciile de gardă ale spitalelor se prezintă părinți disperați cu copii care și-au introdus în nas vreun aliment sau vreo jucărie rămase blocate acolo.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.