Copilul bolnav poate avea de la o simplă răceală la dureri de burtă, motiv pentru care ar trebui să nu meargă la școală sau la grădiniță. Însă dacă ai văzut acele filme americane în care copiii se prefac bolnavi doar ca să nu meargă la școală, iar la aceste scene mai pui și faptul că în urmă cu câteva ore părea să nu aibă nimic, ai putea să te gândești că se folosește de un pretext ca să nu meargă la școală.
Un specialist american în pediatrie, Dr. Daniel McGee susține că în astfel de situații ar trebui să examinezi scena ca un detectiv, adică să compari ceea ce spune copilul cu simptomele pe care le observi la el. „Dacă copilul mănâncă clătite sau sandviș cu mare poftă și se plânge de dureri de burtă, atunci poate ar trebui să fii mai atentă și să te întrebi dacă nu este vorba despre un pretext. Însă dacă refuză să mănânce și să bea, atunci ar fi cazul să te îngrijorezi și să vezi ce are”, spune Dr McGee.
Adună probe pentru a ști sigur dacă copilul este bolnav sau nu
Înarmează-te cu două unelte de bază cu ajutorul cărora să aduni probe legate de starea de sănătate a copilului tău: un termometru și o lanternă mică. Mamele cu experiență spun că e suficient ca să pună mâna pe fruntea copilului ca să-și dea seama dacă are febră. Însă, temperatura la exteriorul corpului poate fi diferită de cea de la interior, aceasta din urmă neputând fi păcălită. De aceea ai nevoie de un termometru.
Poți folosi o lanternă pentru a privi în interiorul gurii copilului în timp ce îl rogi să spună „aaaa”. Astfel își va împinge limba în jos și vei putea să-i observi amigdalele. Dacă copilul are pete sau puncte albe în interiorul cavității bucale, probabil este bolnav.
Fii atentă la semne
Asemenea febrei sau petelor din gură, există alte câteva simptome în legătură cu care copilul poate minți. Fii atentă, însă, la următoarele simptome:
- Dureri de stomac: aceasta este cea mai comună „durere” a copiilor care nu vor să meargă la școală, dar și cea mai greu de verificat. Durerea sporadică probail că nu este reală, consideră Dr. McGee. De asemenea este suspectă acea durere ce apare doar atunci când copilul este întrebat ce face, deși când nu ești prin preajmă se joacă ca și cum ar fi complet sănătos.
Cu toate acestea, problemele la stomac pot fi de mai multe feluri, de la anxietate, la constipație sau chiar cauzate de apendicită.
- Dureri de cap: nu există nici un semn fizic care să-ți arate că pe cel mic îl doare capul. Acest lucru este valabil și pentru medici care aleg să-i creadă pe cuvânt pe cei mici pentru că nu pot verifica. Dacă cel mic se plânge că are vederea încețoșată sau chiar durere în zona ochiului, ar putea avea o migrenă ce necesită odihnă pentru tratament. Dacă are gâtul încărcat, febră și se plânge de dureri de cap, atunci ar fi bine să mergi cu el la medic ca nu cumva să aibă meningită. Durerea de cap însoțită de febră trebuie, de asemenea, consultată de un medic.
- Iritații: nu te poți preface că ai o iritație pentru că este greu să-ți faci semn pe piele. În mod evident o iritație este reală, însă nu reprezintă o urgență în cele mai multe cazuri și nu trebuie ca cel mic să stea acasă dacă are o arsură solară sau o mică roșeață la cot.
- Trebuie să suni medicul dacă iritația apare pe o porțiune mare a corpului și arată ca niște puncte roșii. Copilul poate avea o boală a copilărie sau chiar boala Lyme.
- Vomă și diaree: oricare dintre cele două reprezintă un steag roșu. Copilul nu trebuie să meargă la școală dacă are diaree sau vomită. Șansele ca cel mic să-și provoace singură vomă sunt foarte mici.
Apropie-te de sufletul lui
Copiii se prefac adesea că sunt bolnavi pentru a nu merge la școală. Însă, uneori, un copil care spune că e prea bolnav ca să meargă la școală poate fi speriat, îngrijorat, anxios sau chair mai grav de atât.
Așa că trebuie să-ți activezi abilitățile de părinte pentru a afla ce se ascunde de fapt în spatele bolii sale.
Dacă nu ești sigură că e bolnav
Uneori, dimineața nu ai suficient timp pentru a pune cap la cap toate indiciile și nu poți să-ți dai seama dacă e bolnav sau se preface. Îl mai poți ține o oră acasă ca să vezi cum se manifestă și dacă este nevoie sau nu să îl învoiești de la școală. Copiii ne supun la tot felul de provocări însă, înainte de orice, cel mai bine important este să ne cunoaștem copiii și probabil majoritatea dintre noi o facem.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.