Copilul este bolnav, merge la scoală/ grădiniță sau nu?

Marina Rosenfeld

Ce se întâmplă când copilul este bolnav, merge la școală/ grădiniță sau nu? Un nas înfundat. O tuse. Un roşu în gât. Copiii se îmbolnăvesc des, atât cei mari, cât și cei mici. Unele boli sunt contagioase, altele nu. Ce facem când copilul este bolnav, îl ducem la şcoală sau grădiniţă? La această întrebare încearcă să răspundă medicii citați de webmd.com.

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinţilor să-și răspundă la trei întrebări:

Copilul este bolnav, merge la școală/ grădiniță sau nu?

Febra este un semn că organismul său luptă cu microbii ce îl îmbolnăvesc. Este un simptom al virozelor sau al gripei. Dacă are febră peste 38, trebuie să aşteptaţi măcar 24 de ore în care nu a făcut febră înainte să trimiteţi copilul la grădiniţă.

Diareea apare din cauza unei infecţii, intoxicaţii alimentare sau a medicaţiei, în special cu antibiotice. Poate conduce la deshidratare, aşa că dați-i multe lichide. Copilul trebuie să stea acasă măcar până la primul scaun solid, iar reintrarea în colectivitate se face cu acordul doctorului.

Vărsăturile sunt o altă modalitate a corpului de a scăpa de microbi. Sunt cauzate de un virus digestiv sau de o infecţie. Țineţi copilul acasă dacă a vomitat de mai mult de două ori în 24 de ore. Poate merge la grădiniță sau sau şcoală dacă nu mai vomită şi dacă nu e contagios.

Tusea severă şi simptomele de răceală. O tuse serioasă poate fi un simptom al unor boli contagioase cum ar fi tusea convulsivă, bronşita virală sau crupul. La fel de bine, poate fi semn de astm sau de alergii.

Erupțiile pe piele impun izolarea la domiciliu

Durerile în gât pot fi semn de răceală comună sau de streptococ. Dacă e vorba de o răceală uşoară, copilul poate merge la grădiniţă. Dar dacă are o infecţie streptococică trebuie să stea acasă cel puţin 24 de ore după ce începe tratamentul cu antibiotic.

Conjuctivita este contagioasă iar copilul trebuie să stea acasă cel puţin 24 de ore după ce a început tratatamentul. Simptomele includ: ochi roşii şi iritaţi, dureri.

Durerile de cap pot fi simptome de boli contagioase cum ar fi; viroza digestivă, meningită, infecţie streptococică. Dar dacă nu are are alte semne de boală, copilul poate merge la şcoală.

Erupţiile pe piele pot fi semn de boală contagioasă, cum este varicela, meningita bacteriană sau impetigo, o infecţie a pielii. Țineţi copilul acasă până la diagnostic, poate să se reîntoarcă în colectivitate după ce medicul şi-a dat avizul.

Otitele nu sunt contagioase, chiar dacă îl doare puţin urechea copilul poate merge la grădiniţă sau la școală.

Infecţiile respiratorii uşoare: În principiu, ar putea merge la şcoală, dar chiar şi dacă e vorba de o viroză fără complicații, ea poate fi transmisă altora.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa