Copilul și-a introdus un corp străin în nas. Ce e de făcut?

Dr. Cipriana Perederco

Din curiozitate sau încercând sa atragă atenţia copiii își pot introduce diferite obiecte de mici dimensiuni în nas, în gură sau în ureche. De cele mai multe ori, acest lucru nu este periculos dar, uneori poate produce sufocare, răni sau infecţii.
Introducerea unui corp străin  în nas este mai frecventă la copiii cu vârsta sub 5 ani, însă se întâlnește și la copii mai mari.

Ce corp străin își poate introduce copilul în nas?

Răspunsul la această întrebare este: orice se potrivește în năsuc și orice îi stârnește curiozitatea. Cel mai frecvent în nasul copilului ajung:

– Jucării de mici dimensiuni
– Plastilină
– Baterii de ceas
– Mâncare: alune, boabe de mazăre sau fasole, bomboane
– Hârtie igienică sau șerveţele
– Biluţe și mărgele

Este important să mergem imediat la medic în cazul în care suspectăm că cel mic si-a introdus în nas o baterie de ceas. Din cauza mediului umed din nas, în câteva ore acesta încep să se descompună și să elibereze din substanţele pe care le conțin provocând leziuni ale ţesuturilor din jur (arsuri chimice).

Dacă este vorba de seminţe (fasole, mazăre), acestea își vor mări volumul odată pătrunse în mediul umed și încep germinarea. Prin urmare vor fi mai greu de îndepărtat și pot provoca leziuni prin eliberarea de substanţe în timpul procesului de încolţire.

Care sunt semnele prezenţei unui corp străin în nas?

Nasul este o cavitate mare, care în zona posterioară se deschide și se continuă cu faringele. Exceptând zona narinelor, nu poate fi examinat cu ușurinţă. Chiar dacă nu l-am văzut pe copil introducând ceva în nas, putem suspecta că acesta are un corp străin dacă apar următoarele:

– obstrucţie nazală: de obicei o singură nară și în absenţa altor afecţiuni care ar putea să o provoace

– rinoree muco-purulentă dintr-o singură nară

– copilul are respiraţie zgomotoasă, din nara în care și-a introdus corpul străin datorită îngustării pasajului aerian se poate auzi un șuierat sau fluierat

– durere locală, copilul se plânge că îl doare doar o parte a nasului

– sângerare nazală din nara afectată

– miros urât din nas, după câteva zile de la introducerea corpului străin care începe să se degradeze sau să se infecteze.

Cum îndepărtăm un corp străin din nas?

Ȋn general este recomandat să nu încercăm să scoatem corpul străin din nas, fără a cere ajutorul unui medic. Dacă obiectul este la vedere, este posibil ca cerând copilului să sufle ușor nasul să rezolvăm situaţia. De asemenea, dacă obiectul este la vedere, putem încerca să îl tragem afară cu o pensetă. Trebuie avut în vedere însă că, în cazul obiectelor rotunde sau introduse mai profund, penseta le poate împinge mai departe în nas.

Nu este recomandat să încercăm extracţia cu beţișoare auriculare, cu degetul sau cu alte obiecte. Putem împinge acel corp străin în profunzimea nasului. Nu trebuie să uităm că fosele nazale comunică posterior cu faringele și în continuare cu căile respiratorii. Copilul poate aspira în plămâni un corp străin pătruns prea adânc în nas sau îl poate înghiţi, agravând situaţia.

Dacă bănuim că cel mic are un corp străin în nas cel mai bine este să cerem ajutorul medicului. Este important să ne păstrăm calmul, deoarece copilul se poate speria dacă își vede părinţii agitaţi. Trebuie să îl rugăm să nu tragă aer pe nas cu putere și să nu îi dăm de mâncat sau de băut, deoarece este posibil ca manevra de extragere a corpului străin să necesite sedare.

Medicul va examina copilul, atât nasul cât și guriţa și urechile și poate indica efectuarea de investigaţii suplimentare cum ar fi radiografii sau culturi ale secreţiilor. După stabilirea diagnosticului, acesta va comunica și modul în care va trebui extras corpul străin. Ȋn funcţie de localizarea lui în cavitatea nazală intervenţia se va putea efectua în ambulator sau copilul ar putea avea nevoie de o mică intervenţie chirurgicală.

Ȋn cazul în care suspectăm că cel mic a aspirat corpul străin din nas, trebuie imediat să ne prezentăm la camera de garda a celui mai apropiat spital cu serviciu de urgentă pentru pediatrie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa