De ce ai încuraja mersul desculț? Copiii, ca și adulții obosesc dacă poartă toată ziua încălțăminte. În mod natural, ne este tuturor mai confortabil să umblăm în picioarele goale. Când vrei să-ți obișnuiești copilul să mergă desculț, este bine să știi care sunt beneficiile și riscurile, conform portalului pentru părinți vseodetiah.com.
Beneficii:
Călire. Esențial însă este să se alterneze temperatura suprafețelor pe care copilul se deplasează. Este un detaliu important în obținerea unor rezultate optime.
Relaxare. Există 70 de mii de terminații nervoase în talpa piciorului. Prin mersul descălțat, acestea sunt stimulate și creeează o stare de bine întregului organism.
Previne platfusul. Mergând pe suprafețe inegale, piciorul face un efort considerabil. Astfel, mușchii și ligamentele devin mai puternice și se dezvoltă corect.
O mai bună postură a corpului. Mersul fără încălțăminte corectează postura, iar mișcările devin libere și naturale.
Dezvoltarea atenției. Dacă se deplasează pe suprafețe inegale, copilul își îmbunătățește coordonarea și atenția, fiind forțat să urmărească pe unde pășește.
Riscuri
Rănire. Pietre ascuțite, sticlă spartă, crengi, alte obiecte, toate sunt un pericol pentru un copil care încă nu a învățat să se uite pe unde merge. De aceea, este recomandat să alegeți pentru început suprafețe sigure precum plaja, gazonul. Atenție, și acestea este bine să fie verificate de un adult înainte de a lăsa copilul liber să alerge pe acolo.
Micorbii. Sunt și afară și în casă. Însă o igienă bună a corpului creează o barieră suficientă pentru copil, ca acesta să nu fie afectat.
Răceala. Frica părintelui că îi va răci copilul dacă merge desculț este legată mai mult de timpul de expunere a copilului. Obișnuirea treptată cu mersul desculț este cea mai sănătoasă metodă de imunizare.
Sfaturi pentru părinți
– Cel mai bine este să învățați copilul să meargă desculț prin casă încă de la primii săi pași. Obișnuirea trebuie să se facă sistematic, ținând cont de caracteristicile de vârstă, câte jumătate de oră pe zi. Apoi, timpul poate fi crescut treptat.
– Primele încercări trebuie făcute pe suprafețe prietenoase din punct de vedere termic, precum nisipul cald de pe plajă, covorul din casă, parchetul, pardoselile de plută, salteluțele de kinetoterapie, iarba. Evitați gresia rece, asfaltul și locurile unde copilul se poate răni.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.