Biserica și coronavirusul: Copiii vor fi împărtășiți cu lingurița adusă de acasă iar sărutarea icoanelor nu se recomandă!

Cristina Călin, redactor-șef
Copiii se vor împărtăși

  Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și cei ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice îndeamnă enoriașii să respecte normele de igienă recomandate de autorități, dar dau și dezlegări speciale pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Copiii se vor împărtăși cu lingurița adusă de acasă și se va evita sărutarea icoanelor. 

  Patriarhia Română a făcut apel la populație să fie atentă la regulile de igienă și în acest context a transmis un set de ”măsuri sanitare și spirituale în timp de epidemie”. Acestea include respectarea cu strictețe a tuturor recomandărilor făcute de Ministerul Sănătății sau de alte autorități implicate în gestionarea epidemiei de coronavirus.

  Credincioșii sunt rugați să se spele pe mâini și pe față cu apă și săpun cât pot de des și să dezinfecteze obiectele și suprafețele cu care intră în contact.

  Pentru siguranța lor, copiii se vor împărtăși cu lingurița de acasă

  Dincolo de ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi, Patriarhul face și câteva precizări cu privire la modul în care creștinii trebuie să se poarte în biserică pentu a evita infectarea cu noul coronavirus.

  În primul rând, persoanele care au simptome de răceală, gripă sau infecție cu noul coronavirus trebuie să evite orice spații aglomerate și aici este inclus și spațiul bisericii. Patriarhia spune că este indicat să urmărească Sfânta Liturghie la Radio Trinitas sau la postul de televiziune Trinitas TV.

  Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi.  Aceasta le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană. O firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin.

  Totuși, precizează că Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă.

  Persoanele bolnave care nu pot ajunge la biserică și vor să se împărtășească pot să bea acasă Agheazmă Mare, pe care au luat-o de la lăcașul de cult în ziua de Bobotează. De asemenea, îndeamnă la calm, solidarite, responsabilitate și rugăciune.

  Și Biserica Catolică anunță măsuri de prevenție a răspândire a coronavirusului

  Arhiepiscopia Romano-Catolică a Bucureștiului a făcut aceleași recomandări prin ÎPS Aurel Percă în contextul apariției de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Credincioşilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii.

  Se va evita contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice. Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical şi celor care prezintă simptone de răceală „să evite prezenţa în biserici şi capele la momentele de rugăciune comunitară”.

  Cel mai bine ar fi să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ”.

  Aceste recomandări comunitar-liturgice  – arată ÎPS Aurel Percă – se adaugă măsurilor de prevenţie indicate deja de autorităţi:

  • spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat;
  • evitarea atingerii feţei cu mâinile nedezinfectate;
  • autoizolarea şi avizarea autorităţilor sanitare în cazul prezenţei simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave.

  ”Respectarea recomandărilor autorităţilor statului privind Covid-19 nu este doar o obligaţie civilă, dar şi una morală şi creştinească, dictată de binele comun, grija faţă de aproapele şi preţuirea vieţii”, se precizează în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Romano-Catolică a Bucureștiului.

  Dacă acest articol în care explicăm de ce copiii se vor împărtăși cu lingurița de acasă ți s-a părut util poți să mai citești și altele despre coronavirus:

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa