Probleme de vedere la copii. 7 semne ca trebuie sa mergi la medic

TOTUL DESPRE MAME
probleme de vedere la copii baiat cu ochelari
Un scurt ghid care te va ajuta sa afli tot ce e important despre suparatoarele probleme de vedere la copii. Iata semnele care trebuie sa te puna pe ganduri.

Probleme de vedere la copii: cum le depistăm și cum le tratăm. Un scurt ghid care te va ajuta sa afli tot ce e important despre suparatoarele probleme de vedere la copii. Iata semnele care trebuie sa te puna pe ganduri. Dacă observi ceva în neregulă, nu ezita să ceri sfatul unui medic oftalmolog!

Soțul meu a început să poarte ochelari când fiul nostru, Luca, avea un an și jumătate. Provine dintr-o familie în care tulburările de vedere sunt la ele acasă. De aceea, sănătatea ochilor copilului meu m-a cam neliniștit încă din bebelușie. Mi-a venit inima la loc de-abia la ultimul control oftalmologic amănunțit, făcut pe la vârsta de 5 ani și jumătate, fix înainte de înscrierea lui la școală, în clasa pregătitoare. Până atunci, avusesem un „ghimpe”, numit suspiciune de strabism. Existau momente când ochiul stâng părea nițel fugit spre exterior – acest lucru se vedea cu precădere în poze. La recomandarea pediatrului, i-am făcut un control oftalmologic, medicul anunțându-ne la finalul consultului că e o formă de strabism care nu-i chiar strabism, că într-adevăr pare să existe o ușoară deviație, dar că nu e una evidentă și că, pentru un diagnostic exact, ar trebui să ne prezentăm la un alt control peste un an de zile, când mușchii oculari s-ar mai fi maturizat.

Probleme de vedere la copii – scurt ghid

Nu vreți să știți ce era în sufletul meu când, tot făcându-i poze, dădeam de câte una în care regăseam aceeași nealiniere a ochilor, chiar dacă lunile treceau și ne apropiam de data vizitei programate la oftalmolog. Din fericire, totul n-a fost decât o sperietură. În final, doctorul ne-a spus că are ochii perfect sănătoși, iar impresia de privire nealiniată nu e decât o iluzie optică.

Dar, din nefericire, există și situații în care părinții nu își dau seama că cel mic are o problemă până când copilul nu începe să acuze dureri de cap și oboseală. Și asta pentru că, în general, manifestările unor probleme de vedere la copii sunt relativ discrete. Există, totuși, unele semne care indica probleme de vedere la copii si care pot pune părinții în gardă.

Probleme de vedere la copii – 7 semne care ar trebui să te trimită la medicul oftalmolog:

1. Înclinirea capului atunci când copilul se uită mai atent la ceva. Este un semn de dezechilibru muscular al ochilor sau de strabism. Copilul recurge la aceste gest, deoarece vede dublu, dacă privește drept, iar înclinarea ușoară a capului îl ajută să-și clarifice puțin vederea.

2. Acoperirea cu mânuța sau închiderea unui ochi în timpul privitului la TV.

3. Lăcrimatul în exces. Acesta poate avea mai multe cauze: conjunctivită, leziune corneeană, lagoftalmie paralitică (o boala în care pleoapele nu se închid complet pe timpul nopții și determină apariția uscăciunii ochilor) etc.

4. Frecatul ochilor. Majoritatea copiilor se freacă la ochi atunci când sunt obosiți sau le este somn. Dacă însă o face foarte des, este un semn clar de o oboseală a ochilor, indusă cel mai probabil de efortul pe care copilul îl face pentru a compensa deficitul de vedere.

5. Fotosensibilitatea. Copiii care suferă de exotropie, un soi de strabism, nu suportă expunerea la lumină puternică.

6. Nevoia de a ține foarte aproape de ochi cărțile cu imagini sau pe cele de colorat.

7. Durerile frecvente de cap. La copii, acestea au într-adevăr mai multe cauze și explicații, dar printre ele însă se numără și afecțiunile oftalmologice.

Simptomele evidente ale unor probleme de vedere la copii, cum ar fi roșeața ochilor care persistă mai multe zile la rând, mișcarea anormală a ochilor, privirea crucișă, puncte albe sau galbene în pupila copilului etc. nici nu intră în discuție aici. Acestea sunt un motiv indiscutabil pentru care trebuie solicitată părerea unui medic oftalmolog.

Probleme de vedere la copii, depistate din timp – Când se face primul control?

Iată o întrebare la care mulți dintre părinți încă nu cunosc răspunsul. Academia Americană de Oftalmologie și Strabism recomandă examinarea oftalmologică între 6 luni și un an, apoi la 3 ani și la 5 ani, înainte de a merge la școală.

De ce e importanta identificarea unor probleme de vedere la copii atat de devreme? Pentru că nediagnosticarea viciilor de refracție la timp pot duce la un handicap vizual definitiv. Vorbim aici de hipermetropie (dificultate în a vedea de aproape), miopie (dificultate în a vedea la distanţă) și astigmatism (modificări de fund de ochi). Ceea ce e important de subliniat este că de multe ori viciul de refracție poate afecta un singur ochi și atunci acesta este asimptomatic. Cu alte cuvinte, copilul nu prezintă niciun semn care ar putea să ne îngrijoreze, întrucât are un comportament absolut normal din punct de vedere al vederii. În această situație, problema lui poate fi pusă în evidență de-abia în urma unui consult de specialitate. Dacă diagnosticul nu este pus la timp (cel târziu la 3-4 ani) și ochiul nu primește lentila de corecție necesară, vederea va scădea progresiv, deoarece creierul va elimina pur și simplu imaginea ochiului slab, ambliop (boala care definește această stare de fapt se numește ambliopie).

De aceea, este esențial să se știe că în aceste cazuri (numeroase de altfel) reeducarea vederii se poate face cu succes numai până la vârsta de 6-7 ani. După această vârstă, spun medicii, ochelarii sau metodele medicale ori chirugicale nu mai pot reda vederea scăzută, ochiul afectat alegându-se cu un handicap vizual definitiv. Acest lucru va arunca un con de umbră asupa întregii vieți ulterioare, deoarece determină lipsa vederii corecte în spațiu (vederea binoculară).

Probleme de vedere la copii – Priviți printre gene!

Nu vă îndemn să vă uitați galeș printre firișoarele de pe marginea pleoapelor, ci să aruncați o privire asupra fondului probabil de elemente cromozomiale care poartă caracterele eredității.

Studiile arată că un părinte cu anomalii precum strabism, hipermetropie, miopie sau astigmatism are un risc de 70-80% de a avea copii cu astfel de deficienţe.

Probleme de vedere la copii – Miopia „se prezintă” la şcoală

Dacă strabismul, hipermetropia şi astigmatismul pot fi identificate din fragedă pruncie, miopia apare mai rar în rândul bebeluşilor şi copiilor sub 3-4 ani. Această afecţiune, de care suferă unul din trei români, îşi marchează victimele la vârsta şcolară. De cele mai multe ori, în cazul acestei afecțiuni, corecţia optică cu ochelari asigură un confort vizual bun şi obținerea celei mai bune acuităţi vizuale. Atenție însă, miopia crește în perioada adolescenței, fiind legată de creşterea organismului și implicit a ochiului. Ea poate creşte pe parcursul adolescenţei indiferent de condiţiile de iluminare, muncă, odihnă sau în ciuda consumului de vitamine. Din acest motiv, un copil cu miopie trebuie dus la oftalmolog cu regularitate (o dată la 6 luni sau de câte ori acuză vedere neclară la distanţă cu ochelarii prescrişi anterior), pentru repetarea măsurătorilor de dioptrii şi verificarea evoluţiei miopiei. În funcţie de rezultatul acestor măsurători, se vor shimba periodic lentilele ochelarilor. Există şi forme grave de miopie cu evoluţie rapidă (creşte mai mult de o dioptrie pe an), acestea putând fi însoţite şi de modificări de structură ale ochiului (modificări de fund de ochi). În general, miopia se stabilizează în jurul vârstei de 20 de ani, alteori poate evolua cu vârsta.

Aşadar, nu mai amânați vizita la medicul oftalmolog!

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa