Copiii nevaccinați, interzis în școli și grădinițe! Părinții au inițiat o petiție

Geta Roman, director editorial

Copiii nevaccinați vor avea dificultăti atunci când sunt înscriși la școală sau grădiniță, din cauza modificărilor aduse de Legea Vaccinării, aflată în dezbatere publică până în 20 mai. Pe de altă parte, oficialii admit faptul că nu pot îngrădi dreptul copiilor la educatie, indiferent dacă sunt sau nu imunizați

Ministrul Sănătății: „Sancționarea părinților nu a fost scopul principal”.

Noua lege a vaccinării este justificată de contextul în care 25 de copii, care nu au fost vaccinați, au murit de rujeolă în ultimele luni, dar și de lipsa procedurilor de achiziții, care au dus la criza actuală de vaccinuri, care a agravat și mai tare situația. Acestea au fost argumentele invocate de ministrul Sănătații, Florin Bodog, și de consilierul pe probleme sănătate publică, dr. Alexandru Rafila, pentru a justifica apariția acestui proiect de lege în acest moment. „Sancționarea părinților nu a fost scopul nostru principal. Nu am decis sancțiuni deocamdată (urmează să se decidă în urma dezbaterilor publice și în Parlament), dar există deja una, în legislația în vigoare: respectiv dacă părintele refuză vaccinarea poate fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului, dacă problema este reclamată de Protecția Copilului. Nu a existat până acum o astfel de situație”, a comentat ministrul Sănătații, care a admis faptul că legea garantează și dreptul la educație.

Dovada vaccinării sau scheme de recuperare

Potrivit proiectului de lege, „în vederea asigurării dreptului la sănătate și la educație a tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii”. În caz contrar, părinții trebuie să prezinte un plan de recuperare sau adeverință că există contraindicații pentru imunizare, iar cine nu-și vaccinează copilul până la 3 ani poate fi acuzat de infracțiunea de rele tratamente. „Am menținut cu intenție această prevedere existentă deja. Vrem să armonizăm legea nouă cu cea aflată în vigoare. Însă, ceea ce ne dorim prin noua lege în primul rând este să modificăm metodologia de achiziție a vaccinurilor, astfel încât să avem tot timpul un stoc de rezervă pentru un an, ca să nu mai avem situația de acum, când nu există vaccinuri. De asemenea, dorim creșterea acoperirii cu vaccin și reguli mai stricte pentru asigurarea lanțului de frig pentru vaccinuri de la Unifarm la medicii de famile”, a mai explicat ministrul Sănătații.

Mama unui baiețel cu epilepsie: ”Cum o rezolvăm cu discriminarea?”

O categorie aparte de copii scutiți de vaccinare sunt cei care aduc dovada că au anumite afecțiuni ce contraindică imunizarea, cum este cazul epilepsiei. Problema este că până la momentul diagnosticării, care poate fi făcută după ani de zile, copiii sunt imunizați, ceea ce le poate face rău. „Și dacă nu primim în instituții gen grădiniță/școala, copiii nevaccinați cum o rezolvăm cu discriminarea?”, se întreabă pe pagina de Facebook Adela Chirică, mama unui băiețel cu o formă rară de epilepsie.

Petiție online contra vaccinării obligatorii. Medic: ”Informații din auzite contra 25 de copii morți”

De altfel, mai mult părinți au inițiat deja o petiție online anti-vaccinare obligatorie, care a strâns mii de semnături în primele ore de la lansare. „O variantă pe care o luăm în calcul este ca refuzul vaccinării să se facă pe propria răspundere a părintelui, după ce a urmat cursuri în care s-a informat corect asupra beneficiilor si riscurilor. Cei care refuză vaccinarea trebuie să se gândească asupra efectelor care apar în comunitatea în care trăiesc”, a argumentat dr. Alexandru Rafila. El mai declară că cei care susțin neimunizarea copiilor o fac pe baza unor informații auzite. „Noi putem demonstra că 25 de copii nevaccinați au murit. Punem în balanță o situație ipotetică cu una reală”, a fost comentariul medicului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa