Convulsii febrile la copii: cum acorzi primul ajutor

Alexandra Irimiea
convulsii-febrile-copii-totul-despre-mame

Medicul neurolog pediatru ne învață cum să acordăm primul ajutor unui copil care este în mijlocul unei convulsii febrile

Să-ți privești copilul în timp ce face o convulsie febrilă și să nu știi cum să-l ajuți… Aceasta este poate una dintre cele mai temeri cu care se poate confrunta un părinte. Iată ce spun medicii specialiști astfel încât atunci când apare o asemenea situație să știm cum să procedăm cel mai bine în interesul copilului.

Convulsii febrile: ce sunt și cum apar

În general, aceste convulsii febrile apar atunci când copilul se confruntă cu febră mare, când temperatura crește peste 39 de grade Celsius. Dar s-au întâmplat cazuri și la temperaturi mai mici, în funcție de pragul convulsivant al fiecăruia.

Pot face convulsii copiii cu vârste cuprinse între o lună și șase ani, într-un context febril, dar fără o infecție a sistemului nervos central, ne informează dr. Ana Miron, medic specialist neurologie pediatrică la clinica Medis.

O convulsie care a durat mai puțin de 15 minute și nu s-a repetat într-un interval de 24 de ore nu are urmări neurologice asupra copilului.

De reținut faptul că nu toți copiii cu febră ajung să facă o convulsie febrilă și nu toate convulsiile sunt periculoase. Părinții trebuie să fie atenți și la aspectul crizei pentru a explica medicului.

Convulsii febrile la copii: cum se acordă primul ajutor

Medicul neurolog sfătuiește părintele să acționeze cu calm. Iată care sunt pașii care trebuie parcurși în mijlocul unei convulsii febrile:
1. Se va monitoriza ora, medicul are nevoie să știe durata și aspectul crizei.
2. Se vor degaja toate elementele vestimentare din jurul gâtului, se vor deschide nasturii pentru a elibera căile respiratorii.
3. Se va plasa copilul în poziție laterală pentru a preveni aspirația în caz de hipersalivare sau de vărsătură. Astfel nu există niciun risc de a-și înghiți limba.
4. Nu se va forța deschiderea gurii! Dacă folosiți o lingură sau alte obiecte metalice, riscați să lăsați copilul fără dinți, iar dacă băgați degetele, puteți să vă răniți grav.
5. Nu se dă niciun medicament în timpul crizei pentru că există risc de aspirație și de sufocare.

Tratament post-criză

„Dacă episodul durează 2-3 minute, iar în farmacia familiei există astfel de medicamente, se poate administra diazepam desitin tub rectal – dozajul este în acord cu vârsta și greutatea copilului”, mai spune neurologul. Bineînețeles, cel mai bine este ca orice tratament medicamentos să fie administrat la recomandarea medicului.

După terminarea crizei se vor administra medicamente pentru scăderea febrei, dar se poate apela și la măsuri fizice precum împachetările.

Convulsii febrile: riscuri și statistici

Riscul de a dezvolta convulsii este mai mare la copiii sub un an și la cei a căror părinți au făcut și ei convulsii în copilărie. De asemenea, virozele și infecțiile respiratorii cresc incidența lor.

Însă cea mai mare temere este legată de dezvoltarea epilepsiei. Riscul este destul de mic, de 2%, iar acest diagnostic poate fi luat în considerare după ce se analizează și alți factori, ne asigură medicul neurolog pediatru:
– dacă copilul are o dezvoltare psihomotorie anormală în antecedente;
– dacă are anomalii structurale cerebrale;
– dacă a prezentat o criză convusivă mai complexă, de peste 15 minute;
– dacă are rude de gradul I cu epilepsie.

Pentru ceilalți copii, care nu sunt în situațiile descrise mai sus, probabilitatea de a face epilepsie este de 1%.

În general, jumătate dintre copiii care ajung la camera de gardă a spitalelor din cauza convulsiilor, au febră mare. „Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l înțeleagă părinții este să nu mai vină la urgențe fără să dea mai întâi un antitermic – supozitor, sirop”, a declarat și dr. Nicoleta Simona Brânzea, medic specialist pediatru.

Până la vârsta de trei ani, între 5 și 7% dintre copii prezintă convulsii, fie ele febrile sau de altă natură. De ce există acest risc, la o vârstă atât de fragedă? Iată explicația specialistului neurolog: „Creierul este mai excitabil pentru a putea învăța mai mult.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa