Controlează vederea copilului tău odată cu începerea şcolii!

Mihaela Călin
vederea-copiilor-totul-despre-mame

Pentru că paza bună trece primejdia rea, programează-l pe cel mic la un control oftalmologic!

Înainte de începerea şcolii părinţii fac tot felul de pregătiri, printre care se numără şi vizita la medicul de familie cu cel mic. Dar câţi dintre noi se gândesc să meargă cu copilul şi la oftalmolog?

Laptopuri, tablete, smartphone-uri, iPaduri, smartTV-uri – le cunoaştem bine cu toţii, iar copiii noştri le cunosc chiar mai bine. Toate aceste gadgeturi, fără de care avem impresia că nu mai putem trăi, au ceva în comun – ne obosesc ochii, ducând în timp la diverse defecte de vedere, al căror număr este în prezent în creștere.

Pentru că în unele cazuri cei mici nu ştiu să spună că nu văd bine, este important să meargă la un consult de rutină la oftalmolog înainte de începerea școlii, deoarece o vedere slabă poate afecta procesul de învățare.

Cele mai frecvente defecte de vedere la copii

Problemele de vedere pot să apară atunci când copilul este supraîncărcat cu teme pentru şcoală, cu diverse activităţi extracurriculare care îi solicită ochii, iar timpul liber şi-l petrece mai degrabă la televizor sau la calculator decât în aer liber.

Miopia, atunci când nu este genetică, poate fi cauzată de prea multe ore petrecute în faţa monitorului sau în faţa televizorului. În aceste momente muşchii ochilor sunt încordaţi, iar copilul priveşte timp indelungat de la aceeaşi distanţă. O vedere slabă poate afecta în mod negativ procesul de învăţare, provocându-i celui mic iritabilitate, dificultăţi de concentrare şi dureri de cap.

Copilul miop poate învăţa mai greu să scrie şi să citească. Statisticile arată că numărul copiilor miopi creşte exponenţial – în prezent, există aproximativ de 5 ori mai mulţi decât în urmă cu 15 ani.

Miopia nu este singura deficienţă de vedere, boli precum astigmatismul, strabismul, „ochiul leneş” sunt, de asemenea, frecvente în rândul copiilor.

Cum putem preveni afecţiunile ochiului

Limitează timpul petrecut de cel mic în faţa televizorului şi calculatorului.

Nu uita că distanţa minimă de la care copilul ar trebui să privească la TV ar trebui să fie de 2,5 m.

Încurajează-l pe cel mic să petreacă mai mult timp în aer liber.

În cazul în care copilul merge la grădiniţă şi îi place să deseneze şi să coloreze, măsuţa de lucru ar trebui echipată cu o lampă. Aceasta trebuie să fie amplasată întotdeauna în colţul din stânga (pentru dreptaci) ca să emită lumina cea mai favorabilă pentru ochi .

Când copilul se joacă pe tabletă sau la calculator, gradul de iluminare al ecranului se modifică în mod constant, forţând ochii să se adapteze continuu – acest lucru oboseşte privirea. Prin urmare, când copiii citesc, scriu, desenează, se uită la televizor sau se joacă pe calculator, noi trebuie să fim atenţi nu doar să beneficieze de lumina adecvată, ci să ia şi pauze frecvente în timpul acestor activităţi.

Sistemul nostru vizual este adaptat la vederea în spaţiu, de aceea se recomandă ca cei mici, ca de altfel şi adulţii care lucrează mult timp la calculator, să-şi „scoată” periodic ochii din monitor şi să se uită în depărtare.

Când trebuie să te îngrijorezi?

Există unele semnale care indică începutul unor probleme oculare: în cazul în care copilul începe să vină tot mai aproape de televizor sau de ecranul laptop-ului, când se plânge că vede în ceaţă sau mijeşte ochii. În astfel de cazuri fă cât mai repede un control oftalmologic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa