Conjunctivita la copii. Cum se manifestă și cum se tratează

Marina Rosenfeld

Conjunctivita este o inflamaţie a conjunctivei, membrana din interiorul pleoapei și al ochiului. Vasele de sânge devin mai vizibile când sunt inflamate, iar ochiul pare mai roz sau mai roşu. Inflamaţia este cauzată de o infecţie, un alergen sau altă substanţă iritantă. Inflamaţiile virale și cele bacteriene sunt extrem de contagioase.

Iată care sunt simptomele conjunctivitei la copii, conform medicilor citați de babycenter.com:

Dacă albul ochiului la unul sau amândoi ochii copilului e roşu, sunt şanse mari să fie conjunctivită. Cum sistemul lui imunitar luptă cu infecţia , ochii lăcrimează sau formează cruste de la secreţii.

Trebuie să vă adresaţi medicului cum observaţi simptome ale conjunctivitei. E important ca boala să treacă repede şi să nu apară complicaţii.

Cum se tratează conjunctivita?

Depinde ce fel de conjunctivită este. Conjunctivita virală este produsă de un virus și de obicei trece singură într-o săptămână. O compresă călduţă poate ajuta, îmuiaţi un prosopel curat în apă călduţă şi plasaţi-o pe ochii copilului în timp ce îi spuneţi o poveste sau ascultaţi muzică.

Conjunctivita bacteriană este produsă de o bacterie, iar medicul va prescrie unguent oftalmic sau picături cu antibiotic pentru 7 zile. Vi se va părea că e mai uşor de aplicat unguentul: Spălaţi-vă pe mâini şi apoi trageţi uşor de pleoapa de jos a copilului şi lăsaţi să cadă acolo o mica dâră de unguent. Crema se scurge usor, nu trebuie decât să-i imprimaţi direcţia atunci când strângeţi de tub. Când copilul va clipi, crema se va întinde în ochi.

Să vă spălaţi mereu pe mâini înainte de a administra tratamentul. Nu folosiţi medicamente vechi pentru că nu mai sunt sterile şi pot agrava problema. Să vă asiguraţi că duceţi tratamentul până la capăt, aşa cum a fost prescris de medic. Infecţia ar putea să revină, altfel.

Medicul vă va recomanda să spălaţi ochii copilului cu apă caldă şi să curăţaţi crustele pentru că ele pot face tratamentul mai puţin eficient.

Un alt tip de conjunctivită este cea alergică, iar partea complicată în cazul acesteia este că e greu de identificat alergenul. Medicul ar putea recomanda picături cu substanţe antihistaminice, care trebuie folosite doar câteva zile. Dacă simptomele de alergie sunt puternice, medicul ar putea prescrie antihistaminice orale.

Cât de contagioasă este conjunctivita?

Conjunctivita este contagioasă, iar pentru a evita răspândirea ei, spălaţi-vă pe mâini de fiecare dată când intraţi în contact cu ochii copilului. Păstraţi prosoapele, hainele şi aşternuturile de pat separate de ale celorlaţi şi spălaţi-le cu regularitate.

 

 

Surse:

AOA. Undated. Conjunctivitis. American Optometric Association. http://www.aoa.org/conjunctivitis.xml

Aronson SS, et al. 2009. Managing Infectious Diseases in Child Care and Schools: A Quick Reference Guide. 2nd ed. Elk Grove Village, IL: American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildcare.org/PDF/InfDiseases/M3_Pinkeye.pdf [Accessed April 2016]

Mayo Clinic. Undated. Pink eye (conjunctivitis). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355

UpToDate. Undated. Conjunctivitis (pinkeye). http://www.uptodate.com/contents/search?search=pinkeye&sp=3&searchType=PLAIN_TEXT&source=USER_INPUT&searchControl=TOP_PULLDOWN&searchOffset=

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa