Colul uterin ectopic și riscurile lui. Simptome, cauze și tratamente posibile

Geta Roman, director editorial

Colul uterin ectopic are cauze multiple de apariție, simptome atipice și impune tratament, existând riscul de a fi răspunzător de infertilitate și chiar de apariția cancerului. Expertul în infertilitate, medic specialist obstetrică-ginecologie Andreas Vythoulkas, răspunde pe înțelesul tuturor la câteva întrebări esențiale asupra acestui subiect

Întâlnit la femei tinere, în sarcină și la cele care iau contraceptive

TDM: De ce apare ectopia colului uterin? Sunt femeile care iau anticoncepţionale la risc? Cât de frecvenţa este o astfel de problema?

Dr. Andreas Vythoulkas: Cauzele apariţiei sunt multiple, dar una dintre cele mai frecvente este estrogenul în exces. Acesat poate fi luat fie din pastilele anticoncepţionale, fie poată să apară în sarcina, când se înregistrează estrogen în exces. O altă cauza a apariţiei colului ectopic este eroziunea care poate să apară în timpul actului sexual. Infecţiile vaginale, trauma colului uterin – şi acestea pot duce la apariţia ectopiei. Femeile tinere, aflate la vârstă reproductivă sunt cele expuse. Ectopia este rar întâlnită la menopauza. Așadar, colul ectopic este o afecţiune frecvenţa, des întâlnită în cazul femeilor tinere, în sarcina şi în cazul femeilor care iau anticoncepţionale.

Manifestări: leucoree, sângerări, durere

TDM: Există manifestrari sau de regulă o astfel de problemă este asimptomatică?

Dr. Andreas Vythoulkas: Nu există o regulă în această privinţa. Unele ectopii sunt complet asimptomatice, ele fiind descoperite în timpul unui control de rutină. Există însă şi ectopii care prezintă simptome cum ar fi durere în timpul actului sexual, sângerări, leucoree abundenţă care favorizează apariţia infecţiilor genitale.

TDM: Care este tratamentul recomandat?

Dr. Andreas Vythoulkas: Dacă ectopia nu este extinsă, se poate apela înainte de orice la tratamentul local, cu ovule specifice. Dacă este mai întinsă, este de preferat cauterizarea, cu atât mai mult cu cât tratamentul medicamentos nu da întotdeauna rezultate şi, în cele din urmă, tot la cauterizare se ajunge. Se poate face electrocauterizare sau cauterizare cu laser, ambele cu anestezie locală.

Risc de cancer cervical și afectare a fertilității

TDM: Ce riscuri are pe termen lung o astfel de complicaţie? Se poate ajunge la cancer cervical? Poate fi afectată fertilitatea femeii?

Dr. Andreas Vythoulkas: Da, ambele lucruri sunt posibile, dacă o ectopie este lăsată netratată foarte multă vreme. În timp, ea se extinde, leucoreea abundenţă favorizează apariţia infecţiilor genitale care pot duce în timp la infertilitate. De asemenea, o ectopie extinsă trebuie evaluată în timpul unei proceduri numită colposcopie, iar dacă este necesar, se poate face şi biopsie din zona afectată, pentru a exclude orice alt tip de problema. Ectopia cervicală netratată duce la cervicită în timp. Şi, deşi vorbim despre o afecţiune benignă, pericolul constă în accelerarea dezvoltării infecţiilor la nivelul colului uterin, inclusiv a infecţiei cu virusul HPV.

Dr. Andreas Vythoulkas: „Vârsta este una dintre cele mai importante cauze ale infertilității”

TDM: Există măsuri ce pot fi luate de femei pentru a preveni apariţia unei astfel de probleme? Care ar fi acestea?

Nu există nişte măsuri clasice prin care să poată fi prevenită ectopia cervicală. Fireşte că igienă ajută, însă apariţia ei nu a fost asociată nici cu cazul partenerilor multipli. Recomandarea ar fi că pastilele anticoceptionale să fie administrate numai de către un specialist şi numai după efectuarea unor analize specifice, inclusiv dozajul hormonal, analize pe care este bine să le repetăm anual.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa