Top 6 cele mai frecvente boli la copii

Ramona Dinescu
copil febra la pat

Printre cele mai frecvente boli la copii se numără răcelile, enterocolita și câteva dintre bolile copilăriei precum rujeola sau varicela. Acestea boli nu au vârstă, adică afectează în egală măsură și bebelușii, dar și copiii mai mari.

De când lumea, la capitolul bolile copilăriei sunt trecute varicela, rubeola, rujeola, oreionul și scarlatina. Însă, această clasificare ar mai trebui schimbată căci schemele de vaccinare au reușit să diminueze incidența câtorva dintre ele, însă, răcelile și enterocolitele sunt două dintre afecțiuni de care nu scapă nici un copil. Este drept că primele odată făcute dau imunitate pe viață organismului, iar răcelile și enterocolitele pot reapărea chiar și de câteva ori pe an, însă sunt poate cele mai frecvente boli la copii.

Dintre cele mai frecvente boli la copii: răcelile

copil febra la pat

Răcelile sau afecțiunile sistemului respirator dau mare bătaie de cap părinților. Sunt provocate în special de viruși și există peste 20 de tulpini de viruși care pot da acele simptome supărătoare. Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru susține că răcelile comune se manifestă prin febră, tuse, nas înfundat, secreții nazale, dureri de cap și dureri musculare, acestea putând varia de la copil la copil. Răcelile se tratează simptomatic și în nici un caz nu se administrează antibiotic.

Dintre cele mai frecvente boli la copii: enterocolita

Enterocolita este o afecțiune a sistemului digestiv cauzată de un virus sau de o bacterie. Se manifestă prin vomă, scaune diareice sau febră. Cel mai mare pericol în caz de enterocolită este deshidratarea, oricare dintre cele trei simptome de mai sus ducând rapid la deshidratare. Sezonul propice de enterocolită este primăvara și vara, dar și începutul toamnei, mai ales când se reîntorc copiii în colectivitate. Este important ca pacientul să fie consultat de un medic și să se stabilească dacă este vorba de o infecție virală sau bacteriană pentru administrarea celui mai bun tratament. De asemenea, în cazul unei enterocolite se recomandă repaos digestiv, dar și regim alimentar câteva zile după dispariția simptomelor.

Dintre cele mai frecvente boli la copii: varicela

copil cu varicela

Varicela este una dintre bolile copilăriei, extrem de contagioasă care odată făcută oferă imunitate organismului pe viață. Problema cu această boală cu incidență mare în rândul copiilor, este aceea că are o perioadă mare de incubație, aproximativ 21 de zile și cu 1-2 zile înainte de a se manifesta purtătorul virusului de varicelă este contagios. Se manifestă inițial ca o răceală banală, cu febră, stare generală proastă, iar după câteva ore apar și erupțiile cutanate, bubițe pe corp de culoare roșie inițial care se transformă în vezicule pline cu lichid. Bolnavul trebuie să rămână izolat până ce nu mai este contagios, adică până în momentul în care cade și ultima crustă de pe corp.

Dintre cele mai frecvente boli la copii: rujeola

rujeola

Poate cea mai răspândită boală la ora actuală în România, și nu numai, este rujeola. De fapt, de mai bine de un an a fost declanșată epidemia de rujeolă, această boală fiind vinovată de decesul a 40 de copii și adulți.

Ca și celelalte boli ale copilăriei, este o afecțiune virală, extrem de contagioasă ce se manifestă prin febră foarte înaltă și erupție ca para focului pe corp. Mai este însoțită de secreții nazale apoase, strănut, ochi roșii și lăcrimoși, dureri de gât, răgușeală, tuse și stare generală foarte proastă.

Bolnavul este contagios cu 2-4 zile înainte de apariția simptomelor, iar perioada de incubație este de la 7 la 18 zile. Din fericire există vaccin împotriva acestei boli, vaccin trecut pe schema națională de vaccinare care acum se efectuează la 9 luni (prima doză), din cauza epidemiei de rujeolă.

Dintre cele mai frecvente boli la copii: boala Gură-mână-picior

boala gură-mână-picior
Sursă foto: babycenter.com

Aproape fiecare copil a trecut printr-un episod de Gură-mână-picior, fiind o afecțiune virală, contagioasă ce afectează cel mai adesea colectivitățile de copii. Se manifestă cu febră destul de mare și cu bubițe în jurul sau chiar în gură, pe tălpi, mâini și fese. Este destul de neplăcută simptomatic, dar nu este atât de gravă. Se tratează simptomatic (febra cu antitermice, mancarimile cu diverse produse), iar copilul poate fi reintrodus în colectivitate după câteva zile.

Dintre cele mai frecvente boli la copii: otitele

otita medie la copii

Tot la fel, probabil că nu există copil care să nu fi făcut o otită măcar o dată. Otita este o inflamație a urechii ce poate avea o cauză virală sau una bacteriană și poate fi acută sau cronică, medie sau externă. Apare după răceli sau în timpul acestora și se manifestă prin durere la nivelul urechii afectate, febră și stare generală proastă. Uneori poate trece fără niciun simptom. Această inflamație a urechii presupune o presiune aplicată timpanului, motiv pentru care copilul ar trebui văzut de medicul ORL care va dispune administrarea celui mai bun tratament.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa