Cele mai comune 5 greşeli de igienă dentară în cazul copiilor

Alexandra Irimiea
greseli-de-igiena-dentara-copii-totul-despre-mame

Nu concepem să mâncăm fără să ne spălăm pe mâini, și-atunci de ce e atât de greu să ne spălăm pe dinți? Iată care sunt cele mai comune 5 greșeli de igienă dentară, dar și soluțiile lor!

Nu ne ducem la culcare până nu ne spălăm pe dinți! La noi acasă nu avem prea multe reguli, dar acesta a devenit un principiu de bază, pe care ne străduim să-l respectăm, conștiincioși, și eu, și Iusti, chiar dacă ne e somn sau lene.

Ne-am obișnuit să ajungem la dentist doar atunci când avem deja o problemă care trebuie rezolvată. Însă ar fi mult mai simplu și mai puțin dureros daca am preveni problemele stomatologice.

Medicul stomatolog Alexandra Vâlceanu de la cabinetul Kalydent din București a întocmit pentru părinți o listă cu cele mai grave cinci greșeli de igienă dentară. Bineînțeles, alături de acestea, ne-a oferit și soluțiile.

Greșeli de igienă dentară și soluțiile lor

Greșeala nr.1: Unii părinți consideră că igiena dentară începe odată cu primii dinți permanenți.
Soluția: Trebuie să avem grijă și de dinții de lapte! Părinții trebuie să se îngrijească de igiena dentară a copiilor din primele luni de viață. Cu o compresă sterilă sau cu degetare speciale, ei trebuie să curețe gingiile bebelușilor, mai ales după ce au consumat lapte sau ceai îndulcit.

Greșeala nr. 2: Îi lasă pe bebeluși să adoarmă cu biberonul cu ceai îndulcit sau lapte, iar celor mari le dau prea multe dulciuri.
Soluția: Nu lăsa în biberonul copilului lapte sau ceai îndulcit peste noapte. Cariile de biberon afectează primii dințișori ai copiilor – aceștia apar direct cariați. Zahărul este inamicul numărul 1 al danturii sănătoase, cu atât mai mult la copii, care au dentiția în formare.

Greșeala nr. 3: Confundă dinții de lapte cu dinții permanenți. Molarii de 6 ani sunt primii care se cariază din cauza igienei precare. Părintii cred că sunt tot dinți de lapte și că nu trebuie îngrijiți.
Soluția: Dințisorii celor mici trebuie periați de două ori pe zi. Molarii care le apar copiilor la 6 ani sunt permanenți. Sănătatea lor depinde de periajul corect! Mare atenție cu cei mici – adesea, ei își periază dinții superficial și în grabă.

Greșeala nr. 3: Nu îi îndrumă pe copii pentru a deprinde periajul corect al dinților.
Soluția: Părinții sunt cei care trebuie să îi ghideze atunci când se spală pe dinți. Abia dupa 7-8 ani cei mici se pot spăla singuri pe dinți, fără ajutor. Până atunci, părinții îi pot lăsa pe ei să se spele, dar apoi trebuie să revină pe suprafețele mai greu accesibile ale dinților.

Greșeala nr. 5: Îi duc pe cei mici la stomatolog doar atunci când au o problemă, nu și pentru control.
Soluția: Mergi cu cel mic la un control stomatologic (adesea gratuit) o dată la șase luni. Controalele periodice la stomatolog îi familiarizează pe cei mici cu medicii, îi ajută să fie conștienți de importanța igienei dentare și – mai ales – pot preveni la timp probleme care, netratate, evoluează.

+ 2 sfaturi foarte utile de la medicul stomatolog

Copiilor le plac dulciurile. Este un adevăr de care ne lovim mai devreme sau mai târziu în viața lor. Oricât de mult am încerca să-i ferim de ele, nu vom reuși la nesfârșit. Însă am putea să schimbăm abordarea. În loc să NU le oferim deloc dulciuri (și să riscăm astfel să devenim părintele „rău”), am putea să le explicăm că DA, le pot mânca, dar ar fi bine să se spele pe dinți după aceea, pe cât posibil.

Țineți cont și de faptul că periuța copiilor trebuie schimbată deseori: o dată pe lună când sunt mici, iar apoi, cel puțin o dată la trei luni. Însă, cel mai important lucru este, în opinia mea, să scăpăm de mentalitatea de tip „las că merge și așa”. Este simplu să sărim peste un spălat pe dinți – în seara asta sunt obosită, altădată mi-e lene și… tot așa. Copiii vor prinde repede această scăpare a noastră, a adulților, și vor face ce știu ei mai bine – ne vor imita.

Dacă reușim să le insuflăm copiilor ideea că spălatul pe dinți este necesar la fel ca spălatul pe mâini, atunci am dat lovitura!

P.S. Citește și acest articol despre cum îți poți ajuta copilul să meargă fără frică la stomatolog! 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa