Credeai că doar copiii au afte? Ei bine, nu! Chiar și noi, adulții, ne putem trezi cu ele din când în când! Nu-ți face griji, există remedii accesibile! Află care sunt principalii factori ce duc la apariția aftelor și, mai ales, cum poți scăpa rapid de ele.
––––––––––––––––––-
Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.
Aftele sunt bășicuțe mici și dureroase din interiorul gurii. Pot apărea pe limbă și în zona din spatele obrajilor, a buzelor și chiar a gâtului. Au, de obicei, culoare albă, dar pot fi și gri, galbene, cu o margine roșie.
Au afte circa 20% dintre adulți
Aftele sunt printre cele mai frecvente tipuri de leziuni orale, afectând aproximativ 20% dintre adulți. Femeile suferă de afte mai des decât bărbații, iar sensibilitatea la apariția aftelor poate fi ereditară.
Rănile aftoase nu sunt aceleași lucru cu veziculele de febră care reprezintă o infecție cauzată de virusul herpes și sunt contagioase.
Aftele nu sunt contagioase și sunt clasificate în trei tipuri:
- Leziunile minore ce măsoară de la 3 la 10 milimetri (mm) și sunt cel mai comun tip de afte. Leziunile durează 10-14 zile și se vindecă fără cicatrici.
- Leziunile majore sunt mai mari și mai adânci decât leziunile minore, au o margine neregulată și un diametru mai mare de 10 mm. Aftele majore pot dura săptămâni până la luni pentru a se vindeca și pot lăsa o cicatrice după vindecare.
- Rănile herpetiforme se caracterizează prin grupuri mari de răni multiple. Acestea sunt ulcere mici (2-3 mm), dar pot exista până la 100 de ulcere prezente în același timp. Au tendința de a se vindeca fără cicatrici.
Cauzele apariției aftelor
Apariția aftelor nu este înțeleasă 100% nici de specialiști, însă factori multipli pot duce la apariția acestora. Potrivit experților de la medicinenet.com, printre cauzele posibile alte aftelor putem enumera următoarele:
- Rănile din gură pot provoca afte simple. Vătămarea poate fi cauzată de periajul puternic al dinților, aparatul dentar, protezele dentare sau un accident sportiv.
- Alimentele acide, inclusiv citricele, pot declanșa apariția aftelor.
- Sensibilități alimentare sau alergii (de la alimente foarte acide la ciocolată și cafea).
- Dietele sărace în vitamine: B12, zinc, folat (acid folic) sau fier.
- Pasta de dinți care conține laurilsulfat de sodiu.
- Alergie la anumite bacterii din gură.
- Hormoni
- Stresul emoțional
- Fumatul
- Boli ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn
- Tulburări autoimune
- Alte afecțiuni cu impact asupra sistemului imunitar, cum ar fi gripa, HIV/SIDA sau transplantul de organe.
- Condiții sistemice, cum ar fi boala Crohn sau deficiențe nutriționale
- Cancer oral
- Anumite medicamente pot provoca afte, inclusiv: acid acetilsalicilic, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, beta-blocante, nicotină orală, medicamente pentru chimioterapie, imunosupresoare, antibiotice, ș.a.
Cele mai bune tratamente pentru aftele bucale la adulți
Pentru tratarea aftelor una dintre soluțiile cele mai bune sunt medicamentele fără prescripție medicală. Aceste produse conțin o substanță cu rol protector care, acoperind zona afectată, și determină reducerea durerii.
Produsele eliberate fără prescripţie medicală reprezintă opţiunea terapeutică preferată pentru tratarea aftelor. Aceste produse pot include:
- o substanță bioaderentă orală, care asigură un strat protector pentru a reduce durerea.
- o substanță care ameliorează durerea.
Clătirea repetată a gurii poate reduce încărcătura bacteriană, scădea inflamaţia şi scurta timpul de vindecare. În cazurile severe, trebuie să vă adresați medicului stomatolog sau medicului de familie, care vă pot prescrie medicamente antiinflamatorii (cum ar fi corticosteroizii) sau antibiotice (în cazul unei infecții bacteriene asociate).
Medicul îți poate prescrie și:
- o clătire antimicrobiană a gurii sau clătirea gurii cu clorhexidină
- un antibiotic, cum ar fi apa de gură sau pastilele cu doxiciclină
- un unguent corticosteroid, cum ar fi hemisuccinat de hidrocortizon sau beclometazonă
- o apă de gură pe bază de rețetă, în special una care conține lidocaină pentru inflamație și durere.
Alte remedii pentru aftele bucale la adulți
Specialiștii de la medicinenet.com spun că există și soluții simple, la îndemâna oricui pentru a scăpa de nedoritele afte. Iată care sunt cele mai eficiente:
- Gargara cu apă cu sare
Clătirea gurii cu apă sărată este un remediu casnic des folosit, dar puțin cam dureros, pentru rănile bucale de orice fel și ajută și la uscarea aftelor.
Cum se folosește: Dizolvă o linguriță de sare în ½ cană de apă caldă. Rotește această soluție în gură timp de 15-30 de secunde, apoi scuip-o. Repetă la câteva ore procedura.
2. Bicarbonatul de sodiu
Se crede că bicarbonatul de sodiu restabilește echilibrul pH-ului și reduce inflamația, care poate vindeca aftele.
Cum se folosește:
* Dizolvă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în ½ cană de apă.
* Rotește această soluție în gură timp de 15-30 de secunde, apoi scuip-o.
* Repetă la câteva ore acțiunea.
3. Complexul de vitamine B
S-ar putea să ai afte frecvent dacă dieta ta este săracă în vitamina B-12.
Potrivit unui studiu din 2017, participanții care luau zilnic 1.000 micrograme de vitamina B-12 au avut mai puține focare de afte, mai puține răni în general și mai puțină durere decât cei care au luat un placebo.
Alte vitamine B pot ajuta, de asemenea. Suplimentul de vitamina B conține toate cele opt vitamine B, inclusiv B-12. Suplimentele cu complex de vitamina B pot provoca reacții adverse, așa că trebuie să consulți medicul înainte de utilizare.