Cearcănele la copii. Ce afecţiuni pot indica?

Dr. Cipriana Perederco
cearcanele la copii totul despre mame
Cearcănele pot ascunde boli grave ale celor mici

Cearcănele la copii. Află mai multe despre ce sunt cearcănele și despre ce probleme de sănătate pot indica. 

Atunci când zona de sub ochi capătă o culoare mai închisă, uneori cu tentă violacee, spunem că avem cearcăne. De cele mai multe ori, atunci când vedem un copil cu cearcăne credem ca este doar obosit. Acest lucru este adevărat în majoritatea cazurilor, însă cearcănele de oboseală dispar după somn.

Dar, dacă observăm cearcăne la un copil despre care ştim că doarme suficient – şi observăm că este mereu încercănat, indiferent de momentul zilei – ar trebui să luăm în considerare posibile alte probleme de sănătate.

Dacă apare şi colorarea pleoapei superioare este important să cerem sfatul medicului.

Cearcănele la copii. Polipi, sinuzite, alergii: trei cauze ale cearcănelor

Colorarea violet-albăstruie a zonei de sub ochi şi uneori chiar şi a pleoapelor superioare provine din stagnarea în aceste ţesuturi foarte moi a sângelui şi fluidelor. Această stagnare este favorizată de congestia nazală care îngustează micile vase de sânge si limfatice de la nivelul zonei oculare împiedicând un drenaj eficient. Deoarece ţesuturile din jurul ochilor sunt foarte moi şi elastice, modificările se văd imediat.

Tot ceea ce cauzează obstrucţie nazală şi congestie are potenţial de a genera apariţia de cearcăne la persistente la copil: vegetaţii adenoide (polipi), sinuzite, alergii.

Vegetaţiile adenoide (polipii) şi sinuzitele aduc cu sine şi o multitudine de simptome uşor de sesizat. Cel mai adesea deşi sunt prezente şi cearcănele cei din jur se alertează din cauza altor simptome: febra, mucozităţi purulente, apnee de somn etc.

În cazul alergiilor, uneori, cearcănele sunt singurele semne care ne atrag atenţia, deşi după un consult medical se pot corela cu alte semne mai mult sau mai puţin supărătoare despre care cel mai probabil credeam că nu au legătură între ele.

Citește cartea doctorului Carlos Gonzalez, ”Copilul meu nu mănâncă!” și află cum ar trebui să abordezi problematica alimentației, cât ar trebui să mănânce un copil în funcție de vârstă și când e cazul să te alarmezi. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Cearcănele alergice

Cearcănele alergice sunt asociate cu rinita alergică şi sinuzita, dar nu trebuie să ne gândim strict la alergiile la polen, praf sau mucegaiuri, ci şi la alergiile alimentare.

Colorarea violacee persistentă din jurul ochilor – însoţită uneori şi de umflături la nivelul pleoapelor – la un copil cu predispoziţie către alergii, cu istoric de alergii sau cu părinţi cu teren alergic trebuie să ridice un semn de întrebare cu privire la starea de sănătate a acestuia.

În 2009 în revistele de specialitate din domeniul alergologiei s-au publicat studii cu privire la cearcănele alergice. Analiza computerizată a acestora le-a corelat cu cronicitatea şi severitatea rinitei alergice la copil. Din păcate, nu există încă de comun acord un protocol care să poată fi urmat şi care să folosească şi cearcănele pentru diagnostic.

Este însă suficient să ştim că prezenţa lor trebuie să ne trimită la medic. Este important să investigăm cearcănele alergice deoarece o reacţie alergică nediagnosticată şi netratată produce un sindrom inflamator persistent,  concentraţii persistent crescute ale histaminei în circulaţia sanguină şi afectare asemănătoare cu expunerea cronică la stress. Putem observa alterări ale digestiei, tranzitului intestinal, exacerbarea altor afecţiuni preexistente, tulburări ale somnului, deficite de atenţie.

Deşi aparent sunt nelegate una de cealaltă, acestea pot fi influenţate de reacţia alergică persistentă care pune organismul micuţului într-o stare de stress continuu.

De ce alte afecţiuni trebuie deosebite cearcănele alergice?

Edemul pleoapelor

Edemul la nivelul pleoapelor poate să apară după plâns sau dimineaţa după somn, dar este în general uşor şi trece de la sine. Dacă ambele pleoape sunt umflate persistent, de culoare palidă, albă cu aspect pufos şi dacă rămâne semn la apăsare ne putem gândi la o afectare a rinichilor. Este posibil ca micuţul să aibă şi umflături ale gambelor. În acest caz trebuie neapărat discutat cu medicul pediatru şi efectuate analize.

Vânătăi la nivelul pleoapelor

Dacă după un traumatism la nivelul capului apar în decurs de câteva minute sau ore vânătăi în jurul ochilor în formă de „ochelari” sau doar la nivelul zonei de sub ochi, trebuie imediat cerut sfatul medicului. Acestea pot fi expresia unei fracturi a oaselor craniului şi apar prin scurgerea sângelui prin ţesuturile moi până la nivelul orbitelor şi constituie urgenţă medicală.

Puteți citi mai multe despre polipi, sinuzită și rinită alergică la copii în articolele de mai jos:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa