Cea mai bună strategie care previne cariile copiilor

Alexandra Ion

Sunt câteva metode prin care cariile copiilor pot fi prevenite. Este necesar să cunoști aceste soluții bune și eficiente în condițiile în care se poate spune că se înregistrează o veritabilă epidemie de carii, la copii și adolescenți, pe dentiția definitivă, dar și la copiii mai mici, pe dentiția temporară.

Evident că periajul corect și ața dentară sunt soluții bune în strategia pentru prevenirea cariilor, dar, mulți medici stomatologi susțin că dieta copilului este la fel de importantă. Obiceiurile alimentare simple pot duce la prevenirea cariilor cu o eficiență de aproape 100%, iar modul în care copilul mănâncă este la fel de important ca și ceea ce mănâncă.

Cariile copiilor apar ca urmare a unei predispoziții genetice, dar dincolo de aceasta igiena locală și stilul de a mânca este esențial.

Una din principalele cauze care duce la apariția cariilor o reprezintă alimentele care au concentrații ridicate de carbohidrați. Carbohidrații sunt principali vinovați pentru apariția cariilor. Unele din alimentele oferite cu generozitate copiilor – fie că au dentiție provizorie sau definitivă, sunt cerealele, biscuiți și fructele uscate, toate bogate în carbohidrați care prin transformare, în cavitatea bucală, în acid lactic, erodează smalțul dinților și produc carii.

Pe de altă parte, carbohidrații sunt esențiali în dieta copilului mic și mare, iar acesția nu pot fi privați de alimente ce conțin carbohidrați. Modul în care sunt consumate alimentele face, în schimb, diferența.

Nu cantitatea de alimente ce conțin carbohidrați contează, ci frecvența cu care copilul le consumă. Un exemplu simplu este lămuritor: copilul poate mânca fără riscuri un aliment ce conține carbohidrați, dar este dăunător dacă va avea la îndemînă alimente bogate în carbohidrați și le va mânca în cantitate mică și la intervale mici de timp. Cu alte cuvinte, copilul trebuie să mănânce la masă, dar este total nerecomandat să ciugulească între mese. Sau poate să bea suc cu zahar o dată, dar este periculos dacă va gusta din paharul cu suc la fiecare cinci minute.

Iată cum arată o strategie bună care previne cariile copiilor:

1. Protejează dinții de lapte. Există mitul că dinții de lapte nu contează pentru că oricum se vor schimba. Dacă dinți de lapte din față (incisivii), pot să cadă la patru-șase ani, molarii de lapte rămân pe arcadele dentare până la 8-12 ani. Cariile dentiției de lapte trebuie tratate, iar strategia bună, care previne cariile copiilor, trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, pentru a elimina orice risc, inclusiv pentru dentiția definitivă.

2. Oferă-i alimente prietenoase. Alimentele care conțin grăsimi, proteine și fibre nu produc carii. Carbohidrați simpli sau complecși, da! Aceasta înseamnă că cel mic poate să primească, fără risc, ciocolată cu multă cacao, dar trebuie să evite covrigii sau fructele uscate. Din acest motiv, consumul de pâine integrală și fructe proaspete e indicat în locul biscuiților și fructele uscate.

3. Un regim ordonat de alimentație, fără ciugulit. Dacă copilul se spală pe dinți, corect și regulat, dacă folosește ață dentară, dar ronțăie toată ziua și bea sucuri, atunci va avea carii! Un copil cu cinci mese pe zi, trei principale și două gustări, care primește foarte rar ceva de mâncat între mese, nu va avea carii!

În primul caz, aciditatea din cavitatea bucală va fi mereu ridicată, iar dinții vor avea de suferit, în al doilea caz, aciditatea revine la normal după mese, prin acțiunea salivei și dinții sunt protejați.

4. Apa este un aliat. Apa băută după masă este cea mai bună, cea mai normală și mai simplă cale prin care se reduce aciditatea din cavitatea bucală. Mesele copiilor cu dinți sănătoși se termină cu apă și niciodată cu lapte sau sucuri acidulate. Iar între mese, singura băutură sănătoasă este apa, niciodată laptele, sucurile acidulate, dulci sau sucurile de fructe, chiar dacă sunt preparate în casă.

5. Supravegează cum se spală copilul pe dinți până la vârsta de șase-șapte ani. Este cea mai sigură cale că un copil va avea dinți sănătoși. Intervalul de două minute al unui periaj corect este esențial. Cei mici se spală doar 20-40 de secunde, ceea ce nu este nici sănătos, nici bine! Chiar dacă un copil mai mic știe regulile, trebuie supravegheat pentru a face un periaj dentar corect. După spălatul pe dinți, copilul nu mai trebuie să primească nimic să mănânce sau să bea cu excepția apei, recomandă mindbodygreen.com.

Cu regulile acestea, foarte simple, poți prevenii cariile copiilor cu maximă eficiență!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa