Ce probleme indică retenția de apă și ce remedii există

Unele femei se confruntă cu retenția de apă în sarcină și înainte de menstruație.

Theodora Fintescu, redactor
retenția de apă
retenția de apă poate fi periculoasă și este important să faceți investgații atuni când vă confruntați cu această problemă.

Retenția de apă apare atunci când în organism se acumulează prea multe lichide. Fenomenul indică o problemă cu mecanismele de reglare a lichidelor în corp. Cele mai evidente simptome sunt o stare generală de disconfort, balonare și edemele la nivelul mâinilor și picioarelor.

Atunci când există o dereglare a nivelului de lichide în corp, apa este reținută în sistemul circulator sau în țesuturi și cavități. Poate provoca umflături la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor și tălpilor. Există mai multe cauze ale retenției de apă și majoritatea dintre ele nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De exemplu, unele femei se confruntă cu retenția de apă în timpul sarcinii sau înainte de menstruație.

Retenția de apă poate fi și un simptom al unei afecțiuni medicale severe, cum ar fi o boală de rinichi sau insuficiența cardiacă. Dacă te confrunți cu o retenție de apă bruscă sau severă, solicită imediat asistență medicală.

„Retenția de apă înseamnă acumularea apei în exces în țesuturi. Corpul are mecanismele sale fiziologice prin care reglează cantitatea de apă din organism. Simptomatologia se va descrie ca o senzație de umflare, creșterea de volum a membrelor – edeme gambiere, degetele sunt umflate sau a feței fața este umflată.“

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist

Cum se manifestă

Simptomele retenției de apă variază în funcție de zona afectată. La nivelul extremităților, pot să apară:

 • edeme;
 • modificări ale culorii pielii;
 • piele lucioasă;
 • senzația de sensibilitate și durere la nivelul mâinilor și picioarelor;
 • rigiditate articulară;
 • acumularea de kilograme aparent fără motiv;
 • zone ale pielii care nu revin imediat la aspectul inițial după ce au fost apăsate cu degetul.

Retenția de apă și balonarea

Balonarea este una dintre principalele manifestări atunci când ne confruntăm cu retenția de apă. Apare adeseori la femeile aflate în perioada premenstruală.

Dar acumularea de lichid în abdomen – ascită – poate semnala și o problemă gravă de sănătate, cum este ciroza.

Retenția de apă în creier

Cunoscută medical ca hidrocefalie, retenția de lichid în creier se poate provoca:

 • stare de vomă;
 • vedere încețoșată;
 • durere de cap;
 • probleme de echilibru.

Aceasta este o problemă de sănătate care poate pune viața în pericol.

Acumularea de lichid la nivel pulmonar

Excesul de lichide în plămâni, sau edemul pulmonar, este semnul unei probleme serioase cu sistemul respirator sau cu inima. Cum știi că ai putea avea apă la plămâni? Ai simptome ca:

 • dificultăți de respirație;
 • tuse;
 • durere în piept;
 • slăbiciune.

„Edemul gambier (la gambe), palpebral (la pleoape) sau facial (la nivelul feței) apare când există o patologie care declanșează această retenție.“

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist

De ce reținem apă?

„Dacă mâncăm foarte sărat reținem mai multă apă și putem vedea a doua zi că avem o greutate cu 200-300 de grame mai mare, că avem degetele umflate sau fața umflată, că ne strâng pantofii. În sarcină este frecventă retenția de apă. De aceea se recomandă un regim hiposodat“, precizează medicul.

Organismul uman folosește un mecanism complex pentru a regla nivelul de lichide. Unii hormoni, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii joacă un rol esențial în acest mecanism. Orice problemă la unul dintre aceste niveluri poate duce la retenția de apă.

La persoane aparent sănătoase, retenția de apă poate indica un stil de viață nesănătos, aport exagerat de sare sau de alte condimente, o alimentație hipercalorică sau bogată în grăsimi.

Fluctuații și dereglări hormonale

Un dezechilibru hormonal poate conduce la retenție de lichide. Poate fi vorba fie despre o fluctuație normală a hormonilor, fie despre dereglări hormonale provocate de anumite afecțiuni:

Menstruația: Modificările hormonale lunare pot fi asociate cu acumularea de lichid la nivel abdominal, dar și la nivelul membrelor și al sânilor, înainte de menstruație.

Tulburări tiroidiene: Glanda tiroidă secretă hormoni care joacă un rol esențial în mecanismul de reglare a nivelului de lichide din corp. Așadar, afecțiunile tiroidiene se pot solda cu retenția de apă.

Sindromul Cushing: Provocat de o cantitate prea mare de cortizol în corp (din cauza administrării excesive de medicamente cu steroizi), acest sindrom duce la retenția de apă la nivelul picioarelor.

Sarcina: Mai ales în lunile de vară, femeile însărcinate se confruntă cu retenția de lichide în membrele inferioare. Motivele sunt modificările hormonale și kilogramele acumulate. Este un semnal de alarmă dacă picioarele se umflă brusc și mult, dacă încep să se umfle și mâinile și fața. Acestea pot fi manifestări ale preeclampsiei – o afecțiune manifestată prin creșterea tensiunii arteriale care poate pune în pericol viața mamei și a fătului.

Citește continuarea articolului AICI.

Te-ar mai putea interesa